Джоди Търнър-Смит - Black Queen Matter*

Най-актуалната цветнокожа актриса - Джоди Търнър-Смит, ще влезе в ролята на Ан Болейн - първата от обезглавените съпруги на английския крал Хенри VIII. Шоколадовата красавица ще влезе в дрехите на фаталната съпруга на пристрастения към дръвника монарх в нов минисериал на Channel 5. Новината предизвика цитокиновата буря в здравия организъм на консервативния европейски свят. В България също.

Как! - гърмят социалните мрежи - Как чернокожа ще играе Ан, майката на кралица Елизабет!? Ами ей така? Само една черна жена може да пресъздаде черната съдба на клетата лейди Болейн. Кожата ще е в тон с вътрешния свят на смазаната съпруга в един мъжки средновековен свят.

На 9 май 1536 г., в Тауър, Лондон, кралицата е екзекутирана след само три години на трона, по обвинение в изневяра и заговор срещу краля, след разследване извършено от Томас Кромуел. Кромуел, който в ДНК-то си е по-голям интригант и от репортерка-мисирка, също получава своето - точно така, секира зад врата, на абсолютно същия дръвник, на който е запратил клетата Ан. В случая синята кръв няма значение. На дръвника всички са равни и пръскат червени кърви, както между другото и на сцената всички са равни и само талантът има значение. Китайците казват, че няма значение какъв е цветът на котката, важното е да яде мишки. Ако прехвърлим това твърдение върху координатната система на телевизионния разказ, няма никакво значение какъв е цветът на актрисата, важното е в последно действие на сагата главата ѝ да падне с драматизъм.
Филмът няма да е исторически разказ за епохата, а ще носи характерните черти на психологически трилър, пише киносайтът „Дедлайн”. В тон със съвремието, повествованието ще бъде от женската гледна точка и ще бъде фокусирано върху последните месеци на от тъжната съдба на жената родила най-великата кралица Елизабет I - последната от Тюдорите. Бети вероятно е била феминистка или прекалено свенлива в леглото, защото си остава в историята с две неща - кралицата, превърнала Острова в най-великата морска сила и като кралицата-девица.

Джоди Търнър-Смит, която определено не е девица, ще трябва да ни поведе в тази велика история с тъжен край. В тон с новите догми на Холивуд и неолибералната културна революция, над 30 на сто от актьорите ще бъдат от малцинства - всякакви. Black Lives Matter казват в Холивуд и ей ви на - черна кралица. Поддържащите персонажи ще бъдат поверени на цяла шоколадова бонбониера - Даниел Калуя (от „Черната пантера”), Папа Есейду, Талиса Тейшейра, Бари Уард и др.

Минисериалът е преобладаващо женски проект - режисьор ще бъде Линзи Милър, сценарият е на дебютантката Ийв Хедъруик Търнър, а продуценти - Фей Уорд и Хана Фарел.

Хайде на бас, че ще този сериал ще отнесе няколко „Глобуса” и няколко Еми-та! Хората обаче мърморят. Медиите на Острова, където черният живот може и да има значение, но гордостта на Короната не признава никаква толерантност и затова поданиците на Нейно величество си късат ризите от гняв.

Но по-нормалните колеги като тези от „Гардиън” се опитват да обяснят кротичко проблема. „Защо хората са си загубили ума заради черната Ан Болейн?”, гласи заглавието му. „Обзалагам се, че същите хора, които смятат, че чернокожа жена не бива да играе бяла историческа фигура, нямат проблем с рутинното изобразяване на Исус като бял”, пише авторката Арва Мандави. Всъщност бял ли е Христос? Кой да ти каже. Ето защо мюсюлманите не позволяват да се рисуват и играят светци и богове от разтурени холивудски актьори. И не само разтурени.

Добре де, коя е тази Джоди Търнър-Смит? Тя е родена в Питърбъро, Великобритания. Родителите са Ямайка, а предците са били продадени някъде в Африка. Единствено Джоди от нейните братя и сестри, която не е родена на карибския остров. След като родителите ѝ се развеждат, тя се премества в Съединените щати с майка си. В гимназията Гейтерсбърг, Мериленд, е избрана за „Най-вероятно ще успее”. Завършва университета в Питсбърг през 2008 г. Живее в Лос Анджелис от 2009 г.

Женена е за канадския актьор Джошуа Джаксън, с когото се ожениха в края на 2019 година. Двамата имат дъщеричка.

*По аналогия на антирасисткото движение в САЩ Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение - б.р.)

Модата работи за нея

Джоди Търнър Смит се справя с всичко и по всяко време. Спомнете си, когато беше бременна. След като обяви бременността си, заедно със съпруга си - Джошуа Джаксън по-рано тази година, английската актриса излезе с бебешкия си бум в целия си блясък, носейки направо ансамбли на подиума и лъскави токчета, които наистина предизвикаха „уау” ефект. Всъщност тя оставя модата да работи за нея, а не обратното.

Бари Самаха, Harper's BAZAAR

Тя наистина е шик

Е, това е странно: според таблоидите британската актриса Джоди Търнър-Смит (изгряваща звезда в новия хитов филм Queen & Slim) се омъжи за Джошуа Джаксън в Бевърли Хилс миналия август. Техни снимки на червения килим на онлайн церемонията „Златен глобус” бяха първата им публична изява. Тя наистина е шик, изваяна статуя с изразени скули, прибрана коса. И ето, сега си говоря с 33-годишната Джоди, която стои срещу мен бременна и красива, с диамантен пръстен колкото бразилски орех. Величествена и обрана. Принцеса, която едва сдържа усмивката си.

Шарлот Едуардс, The Sunday Times

Безспорна звезда

Като се имат предвид всички конкуриращи се истории през тази година - напрегнатата медицинска система, покрай коронавирусната пандемия, движението за расова справедливост - Black Live Matters, дори унищожаването на толкова рутинни неща в живота ни, като гледане на филми в кината - в центъра на тази тази каша е Джоди Търнър-Смит. Британската актриса, която стана майка през април, е феноменална в ролята си в Queen & Slim и още на премиерата беше ясно, че тя изригва на небосклона като супернова.

Лора Регенсдорф, сп. Vanity Fair

От банкер до модел

Джоди Търнър-Смит е работила като банкер в Питсбърг, Пенсилвания, докато общ приятел не я е запознал с музиканта Фарел Уилямс, след концерт на N.E.R.D. Черната перла обяснява на Фарел, че иска да стане писателка, но той веднага преценява, че мястото ѝ е на модния килим. Той е достатъчно убедителен и Джоди се мести в Лос Анджелис. Там бързо пробива в модата и в телевизионния бизнес. Няма корица на известно списание, на която да не е била корица. През 2013 г. тя дебютира в True Blood, а играта ѝ отваря нови врати и вече има дузина роли в различни сериали. Големият ѝ пробив е в екшън-драмата Qween & Slim, която няма как на стане хит, след като пасва на новите закони на Холивуд като краче на Пепеляшка в кристална обувка. Черна Пепеляшка, за да съм политически коректен.

Коментари

Задължително поле