Джон Болтън - Войнстващ сив кардинал

Снимка: Архив

Най-сигурният начин да се избегнат конфликтите е да разполагаш с мощни военни капацитети. Както са казали още древните римляни: „Si Vis Pacem, Para Bellum – Ако искаш мир, готви война“. Това каза в първото си интервю за западна медия Джон Болтън, само часове след като бе посочен за съветник по въпросите на националната сигурност на Белия дом. Третият за 14 месеца, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Първият титуляр на поста, армейски генерал Майкъл Флин, падна жертва в разследването на ФБР за връзки на предизборната кампания на Тръмп с Русия, след само 24 дни на служба. След като призна, че умишлено е подвел вицепрезидента на САЩ Майк Пенс за естеството на срещите му с руския посланик във Вашингтон преди изборите през 2016 г., срещу Флин бяха възбудени обвинения и в крайна сметка даде показания пред съдия като защитен свидетел на следствието. Неговият приемник, също генерал от армията, Хърбърт Реймънд (Х.Р.) Макмастър удържа на поста над година, оставайки след себе си няколко неловки брифинга в Белия дом, за спомен на американските телевизионни сатирици. По време на неговия мандат все пак Доналд Тръмп взе историческото решение (доколко вследствие на съвет на Макмастър или друг, е спорно) да изсипе 59 крилати ракети “Томахоук” срещу сирийска военновъздушна база през април 2017 г., в отговор на използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

Подход, който Джон Болтън, който идва на мястото на Макмастър, не само би одобрил, а и горещо препоръчал като активна американска политика към не една и две точки на света – от Иран до Северна Корея. Дипломатът винаги е бил открит привърженик на “твърдата сила” в международните отношения. Противоречия будят и разкритията в западни медии от последните дни, според които Джон Болтън може да излезе и замесен в предизборните машинации на британската компания “Кеймбридж Аналитика”. Които май в крайна сметка наистина ще излязат разковничето в изненадващата победа на Доналд Тръмп (и разгрома на Хилъри Клънтън) на изборите за президент на САЩ през ноември 2016 г. А не толкова руският фактор, който несъмнено също е имал участие и в двете. Ако не за друго, най-малкото за спорта. Предвид какви алгоритми за индивидуално насочена политическа пропаганда са написали и използвали върху американските избиратели британските хакери, с вещото съдействие на социалната мрежа “Фейсбук”, друго не им е оставало на руските онлайн-манипулатори, освен само да побутват оттук-оттам.

А Джон Болтън е използвал услугите на “Кеймбридж Аналитика” за злоупотреба с лични данни още през 2014 г. в експериментална кампания за “таргетиране” на потребители на платформата за видео-споделяне “Ютюб”, на базата на предварително изготвени “психографични” профили на американските избиратели. Болтън се появява в серия видео-клипове в подкрепа на различни кандидати на Републиканската партия на САЩ за щатски и федерални позиции на тогавашните междинни избори. Резултатите са били с високо ниво на успеваемост. Доколко новият съветник на Белия дом е знаел какви методи използват от “Кеймбридж Аналитика”, за да прокарват посланията му, е друг въпрос.

Човекът е безскрупулен в защитата на разбиранията си за позициите на САЩ на международната сцена и методите, с които трябва да се налагат. И се е доказал като такъв през годините като ветеран от администрациите още на Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши. Бивш посланик на САЩ в ООН по време на президента Джордж Буш-младши, 69-годишният Джон Болтън е в основата на това САЩ да не са част от конвенциите на Международния наказателен съд и ще остане в историята с активната си опозиция като дипломат на въвеждането на по-строг глобален контрол върху биологическите оръжия. Симпатяга, а?!

Мнозина от наблюдателите зад Океана виждат в назначаването на Джон Болтън за съветник по сигурността на Доналд Тръмп откриващ ход към възможните бъдещи преговори със Северна Корея по ядрената програма. От друга страна, подобно на американския президент, новият му довереник е открито про-Израел и противник на атомната сделка с Иран от ден първи. И несъмнено ще продължи да лобира активно за развалянето й. От трета страна, с Великобритания, повличаща Запада в ескалиращ конфликт с Москва, перспективата за търговска война между САЩ и Китай, и общото настроение на недоверие, презрение и високомерие, което започва да се налага все повече в международните отношения, назначаването на Джон Болтън за съветник по сигурността на президента на САЩ може като нищо да се окаже едно от онези пословични камъчета, които повличат лавини.

 

Мислил е за Белия дом

Новият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън е не само известен с крайните си позиции по редица въпроси на американската външна политика, но и утвърден авторитет със стабилни позиции сред консерваторите зад Океана. Сам той споделя в интервю през 2012 г., че е обмислял да се кандидатира на предварителните избори на Републиканската партия за кандидат-президент същата година, но в крайна сметка заявява публично подкрепата си за Мит Ромни. Мисълта за Овалния кабинет на Белия дом, по думите на Болтън, го е споходила отново през 2016 г., но пак без да я реализира. Или вероятно тогава е решил да заложи на Доналд Тръмп.

 

За него

Ястребът на ястребите

Изборът на бившия посланик в ООН (б.р. – на Джон Болтън за съветник на Доналд Тръмп) е необичаен. Доналд Тръмп многократно е наричал Ирак колосална грешка – същата тази война, която г-н Болтън ентусиазирано промотираше по време на службата си в администрацията на президента Джордж Буш-младши. Кандидатът Тръмп често говори за не-интервенционизъм. Г-н Болтън е ястребът на ястребите. Сега този ястреб кацна в Овалния кабинет.

Антъни Зърчър, репортер на Би Би Си за САЩ

 

Вторият най-опасен американец

Защото Джон Болтън е пет неща, които президентът Тръмп не е – интелигентен, образован, принципен, изразява се членоразделно и има опит – и поради близостта на Болтън в Западното крило с президент, реагиращ на най-последната мисъл, която е чул от някоя кабелна телевизия или негов подчинен, Болтън в най-скоро време ще се превърне във втория най-опасен американец.

Джордж Уил, политически наблюдател, “Вашингтон Поуст”

 

Презира дипломацията

В предишните администрации (б.р. – на президентите на САЩ), съветниците по национална сигурност, като Кондолиза Райс гледаха на себе си, като на честни посредници между съперничещите си фракции в кабинета. Единственото честно нещо, що се отнася до Болтън, е зле прикритото му презрение към традиционната дипломация. В края на 2015 г. Болтън предложи всички бъдещи вноски на САЩ в ООН да бъдат доброволни и според настроението на нацията.

Уолтър Шапиро, политолог, Университета Иейл

Коментари

Задължително поле