Джон Кациматидис - Гръцкият „крал“ на Ню Йорк

Фактът, че напоследък акциите на CNN падат, изглежда изобщо не разстройва богатия гръцки бизнесмен Джон Кациматидис. Според американски бизнес кръгове, неговата цел е да придобие популярния канал през следващите месеци. Нeфтeният мaгнaт oт Hю Йopк и семейството му ca дaли xиляди дoлapи зa пoдкpeпa нa пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп. Известното списание “Форбс” го включи в 400-те най-богати мъже в Америка.

Кациматидис се жени повторно през 1988 г. за бившата си секретарка Марго Вондерсар, от която има две деца, Андреа и Джон младши. Тясно свързан с гръцката диаспора и Архиепископията в Америка, принадлежащи към онези, които дърпат конците в могъщото гръцко-американско лоби.

Джон Кациматидис е гръцко-американски бизнесмен с богатство изчислявано на 3,1 млрд. долара. Направил е голяма част от богатството си със супермаркети, нефт и недвижимо имущество. Собственик, председател и главен изпълнителен директор на Gristedes Foods и Red Apple Group. Първата от тях е най-голямата верига за хранителни стоки в Манхатън, а втората е компания за недвижими имоти. Има много ресторанти, вестник Hellenic Times и дори авиокомпании, които отдават луксозни самолети под наем.

“Гръко-американец”, “имигрант”, “демон”, “инат”, “милиардер” или по-просто Джон Кациматидис, човекът, който тръгна от нищо, за да завладее света само чрез работа. Син на гръцки имигранти, той е роден на 7 септември 1948 г. в Нисирос (гръцки остров на Додеканезите).

Родителите му поемат пътя на имигрантството в търсене на по-добър живот в Ню Йорк, когато той е на 6-месечна възраст. Въпреки че баща му е бил шофьор на автобус и е израснал в опасната зона на чернокожите квартали, той е направил успешен бизнес. Напуска New York University малко преди да се дипломира, за да се възползва от бизнес възможност - вдига на крака западащ хранителен магазин, принадлежал на роднина.

Въоръжен със семейна рецепта и сръчност през 1969 г. отваря собствен магазин за хранителни стоки Red Apple, който достига оборот от 25 милиона долара годишно. Само на 24-годишна възраст през 1986 г. придобива известната верига супермаркети Gristedes в Ню Йорк, а по-късно и United Refining Energy Corp. Има интереси в областта на недвижимите имоти в Ню Йорк, Флорида и Американските Вирджински острови. В качеството си на председател и главен изпълнителен директор на дъщерното дружество на Red Apple Group, компанията Catsimatidis притежава гръцко-американския вестник Hellenic Times, базиран в Манхатън.

“Баща ми е типичният пример за американската мечта”, казва дъщерята на емигрантския магнат Джон Кациматидис. “Научил е английски език от малък шестинчов телевизор”, казва Андрия за баща си, към когото има огромна слабост. Тя е лидер на републиканците в Ню Йорк и познава американския президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания от много години. “Мисля, че хората го мразят, защото медиите им казват да го мразят. Мелания има невероятен финес и фантастично присъствие”, твърди милиардерската наследничка, която е имала 3-годишен брак с “най-добрия си приятел” Кристофър Никсън, внук на бившия президент на САЩ Ричард Никсън. Той успешно представя предаването “Cats Roundtable” всяка неделя сутринта по нюйоркската радиостанция WNYM, където гостуват важни политици от САЩ и други страни: “Нямах какво да правя в неделя сутринта, така че започнах предаванията. Представям шоуто и веднага след това отивам направо на църква”, казва той.

Джон Кациматидис се радва на компанията на важни семейства като тези на бившите президенти Роналд Рейгън, Бил Клинтън и Доналд Тръмп. Личен приятел на Бил Клинтън и Барак Обама.

Нощувал е поне три пъти в Белия дом и е превозвал с луксозните си самолети важни фактори от политическия и бизнес живот на САЩ.

Иска да има пряк достъп до политическата сцена, за това и неслучайно въпреки милиардите, които има и връзките с важни имена от Сената, той се опита да се добере до политиката като републикански кандидат на изборите за първична кметска сесия в Ню Йорк през 2013 година. Амбиция, която не успява, но не означава, че няма да я повтори в бъдеще.

“Семейството Кациматидис е изключително галантно във всичко, което има връзка с политиката”, казват експерти. “Той много пъти е финансирал кампании. Всъщност беше един от бизнесмените, които излязоха и открито подкрепиха Тръмп “. Ако се чудите защо той избра Тръмп вместо популярния Байдън, отговорът е един: Петрол!

С Доналд Тръмп се познават от деца

Баща ми има невероятна история и е типичен пример за постигане на американската мечта. Тръгва беден от Гърция и се превръща в един от най-богатите хора в Америка. С американския президент Доналд Тръмп се познават от деца, връзката им е приятелска и много силна. Баща ми се шегува, че по време на своя мандат Обама не знаеше къде е Гърция, освен накрая...

Андрия Кациматиди, дъщеря на Кациматидис

Първи емигрант, кандидат за кмет на Ню Йорк

Джон Кациматидис е първият емигрант, който се е кандидатирал за кмет на Ню Йорк и в същото време е първият милиардер, който е изселник, излязъл на политическата арена. Това, ако не друго, потвърждава интереса му към града, в който е израснал, учил и където е отворил първия си хранителен магазин. С течение на времето той успя да разшири бизнеса си в различни сектори, вариращи от търговия, недвижими имоти, авиация, рафинерии и петрол. След като се срещна с Бил Клинтън, не се срамува да признае, че е вдъхновен от Клинтън.

Из статия за него в New York Post

Иска да влияе на политическите събития

Иска да има пряк достъп до политическата сцена, за това и неслучайно въпреки милиардите, които има и връзките с важни имена на сената, той се опита да се добере до политиката като републикански кандидат на изборите за първична кметска сесия в Ню Йорк през 2013 година. Амбиция, която не успява, но не означава, че няма да я повтори в бъдеще. Той чакаше резултата от тазгодишните американски избори. Въпреки поражението на приятеля си Доналд Тръмп, той иска да повлияе на политическите събития.

Из статия за него в “Прототема”

Не успява да завърши Нюйоркския университет

“Зарязах Нюйоркския университет, както Бил Гейтс заряза Харвард. Хобито ми беше да летя със самолети. Оставих го, когато се родиха децата ми. Не съм милиардер на Bloomberg, не нося костюми от 5000 долара”, твърди за себе си нефтеният магнат от Нисирос. Въпреки че никога не завършва този университет, който е един от първите десет в Съединените щати, той е обявен за почетен доктор и бизнесмен на годината през 1997 г. Член на борда на директорите на университета в Ню Йорк, а Гърция издава марки с негов портрет в поредицата “Избрани личности на Гърция”. Инвестира в реставрацията на църквата “Свети Никола”, която беше напълно унищожена от терористичната атака на 11 септември 2001 г. в Световния търговски център в Ню Йорк.

Коментари

Задължително поле