Джо Байдън уморен, отказа да вечеря с президента на Италия

„Г-7“ се разбраха как да вземат лихвите от руските авоари в Европа и да ги дадат на Киев

Настроението сред политическите коментатори на срещата на високо равнище е минорно

Президентът на САЩ Джо Байдън присъства в четвъртък привечер на въздушното шоу край Борго Егнация, по време на което командоси-парашутистите се приземиха с националните флагове на страните от „Г-7“ пред техните лидери. Но после държавният глава не отиде на гала-вечерята, дадена в град Бриндизи от президента на Италия Серджо Матарела в чест на участниците в срещата на високо равнище. Като причина за височайшето отсъствие организаторите на форума изтъкнаха умората на 81-годишния държавен глава от изпълненото напоследък с много напрежение негово всекидневие.

Сред журналистите в международния пресцентър веднага се понесоха слухове, че президентът се е почувствал зле, но от щаба му ги опровергаха веднага и обещаха в петък той да бъде отново във форма и да участва във всички заседания на лидерите на седемте най-развити западни страни.

А първия ден на срещата на високо равнище на „Г-7“ приключи с тържествено слово министър-председателят на Италия Джорджа Мелони, която политическите наблюдатели в Бари вече определят като големия победител на форума, след като повечето от останалите участници са с малко или много разклатени политически позиции в родните им страни.

Първото, което премиерът очерта като голям успех на срещата под нейно ръководство, е постигнатото споразумение от „Великолепната седморка“ как да сложат ръка за 10 години върху 50 милиарда долара лихви от руските авоари в Европа и те да бъдат предавани на Украйна като военна и хуманитарна помощ. Мелони подчерта в словото си на моравата край Борго Егнация, че става дума за важно политическо споразумение, според което парите ще бъдат отпуснати на Киев под формата на заем от американски банки, а после ще им ги връщат европейските кредитни институции, където се трупат генерираните от 300-та млрд. долара средства на Кремъл лихви, данъци върху тях и т.н. Премиерът на Италия изрази също така своята убеденост, че страните от ЕС ще одобрят схемата в най-скоро време, тъй като присвояването на руските пари, спечелени в Европа, трябва да бъде одобрено с консенсус от всички държави в Съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи