Джо Байдън - Четиридесет и шестият

Към всички вас, които гласувахте за Доналд Тръмп, разбирам разочарованието Ви. Аз самият съм губил няколко пъти. Но този път, нека си дадем един шанс едни на други. Време е да загърбим грубоватата реторика, да намалим напрежението, да се погледнем отново в очите, да се чуем отново. Време е да излекуваме Америка.

С тези думи бившият вицепрезидент и новоизбран държавен глава на САЩ Джо Байдън посрещна пред привържениците си - на живо в щата Делауеър и на екран по цял свят - новината за победата си на изборите за президент на САЩ. До обявянето на Байдън за победител в надпреварата се стигна след четири дни на продължително преброяване на бюлетините, съобразено със законите в няколко щата. И съпътствано с напрежение, демонстрации и на места дори сблъсъци между привърженици на двамата кандидати в превърналите се в политически „бойни полета” между двете американски партии - Републиканците и Демократите - големи градове в Пенсилвания, Невада, Аризона, Северна Каролина и Джорджия, както и в крупни метрополиси като Ню Йорк.

Забавянето на броенето/обявяването на резултатите в изборната нощ, предизвикано от щатски законодателства и факта, че над 100 млн. американски избиратели бяха подали гласовете си по пощата, даде повод на Тръмп не само неоснователно да се самообяви за победител, но и да отправи серия необосновани обвинения към Демократите за директна намеса в изборния процес в конкретни щати, и заплахи за директно сезиране на Върховния съд - новокомплектован в превес на американските консерватори с „негов” магистрат. До неделя вечерта нито една жалба на предизборния щаб на Тръмп не бе приета от щатски съд - не и докато още продължава преброяването и не са огласени окончателните резултати.

За честта на медиите зад Океана трябва да признаем, че със залога от резултата от изборите, никой не си и помисли да играе безразсъдно - и в двете страни на дебата - и забавиха до ръба на абсолютната увереност обявяването със сигурност на победител в най-решаващите за надпреварата щати. Макар и според публикации в американски медии, собственикът на телевизионната корпорация „Фокс” Мърдок-младши, да бил получил „сериозно” телефонно обаждане от един конкретен обитател на Белия дом, след като неговата медия дала Байдън за победител в Аризона. Но така де, „вода под моста”, както казват отвъд Атлантика. Или не.

Мнозинството от наблюдателите са единодушни, че избирането на Джо Байдън по никакъв няма скоро да извади от картината Тръмп - както в национален план в САЩ с обявените намерения на екипа му да оспорва съдебно резултатите в практически всеки щат, в който президентът е загубил - без значение дали имат доказателства или не; така и в международен, където водените от неговата администрация последните четири години политики на САЩ ще бъдат официално коригирани в множество направления - от борбата с климатичните промени, през иранската ядрена сделка, до отношенията на САЩ и Запада въобще с Китай и Русия. Което превърна тези американски президентски избори, в безспорно най-гледаните, следени и коментирани на Земята, навлизайки в последната им права последните седмици, на фона на епидемията от COVID-19, която тресе планетата.

Особено след първия телевизионен дебат между Тръмп и Байдън в началото на октомври, последвалото заболяване на президента от коронавирус и „излекуване” в рамките на дни, и ударната серия от митинги на последния в дните преди вота, в рамките на която се състоя и последния вербален сблъсък между двамата, седмица преди гласуването.

Овладяването на епидемията в САЩ ще е и първият приоритет на екипа на Джо Байдън, който обеща в речта при приемането на победата в рамките на дни да сформира експертен съвет от медицински специалисти и учени, с които да подготвят въвеждането на обявения от него план срещу COVID-19, който да бъде задействан още с встъпването му в длъжност на 21 януари 2021 г. Дотогава, разбира се, още 75 дни Доналд Тръмп в Белия дом, които според най-черногледите може да се окажат и най трудните за целите 4 години от мандата му. Самият факт че запази мълчание над 24 часа след официалното обявяване на Байдън за победител може само да тревожи наблюдателите.

Което ни връща с няколко думи на новоизбраният 46-ти президент на САЩ. Джоузеф Робинет Байдън-младши е роден на 20 ноември 1942 г. в град Скрантън, щата Пенсилвания в семейство с ирландски католически корени, но израства в Делауеър, където завършва университета, преди да защити и диплома по право в „Сиракюз” в средата на 1960-те, когато се впуска в политиката. През 1972 г. става шестият най-млад сенатор в американската история, избран на 29-годишна възраст от Делауеър. Дългогодишен член на комисията по външни отношения, Байдън е известен като противник на първата война в Персийския залив, но открит привърженик на разширяването на НАТО към Източната Европа и намесата на Алианса в Югославските войни. Той подкрепя втората война в Ирак през 2002 г., но се противопоставя на увеличаването на американските войски там през 2007 г. преди на следваща година да напусне Сената, и да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама.

За задълбочаване на партньорството!

Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество.

Бойко Борисов, министър-председател на България

 

Подновено сътрудничество ЕС-САЩ

Горещо поздравявам г-н Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ и очаквам да се срещнем при първа възможност. (...) Докато светът продължава да се променя и се появяват нови предизвикателства и възможности, нашето подновено сътрудничество ще е особена важност. Европейската комисия има готовността да засили сътрудничеството си с новата Администрация и новия Конгрес, за да са заеме с належащите предизвикателства, сред които борбата с пандемията от COVID-19 и икономическите последствия.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Приятел на НАТО

Познавам г-н Байдън като силен привърженик на НАТО и на трансатлантическите отношения. Водещата позиция на САЩ никога не е било толкова важна, колкото сега, в този непредсказуем свят и очаквам да работя с новоизбрания президент Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, и новата администрация, за да продължим да засилваме връзката между Северна Америка и Европа.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

В историята с Камала Харис

Че за известна част от избирателите подкрепили Джо Байдън, изборът на бившия вицепрезидент е просто „по-малкото зло” пред перспективата още 4 години Доналд Тръмп, няма съмнение - както мнозина от тях заявяваха публично по традиционните и социалните медии по време на кампанията и преброяването след вота. Големият победител в очите на всички - привърженици и противници - от тези избори е несъмнено Камала Харис, която ще влезе в историята като първата жена-вицепрезидент на САЩ, първо поколение имигрант, от смесен азиатско-латионамерикански произход, на крачка зад най-влиятелния човек на планетата. И като нищо вероятен кандидат за президент след 4 години. Кой знае?!

Коментари

Задължително поле