Джуд Лоу - От младия Папа до Хенри VIII

Прочутият прелъстител Джуд Лоу покори и телевизионния пейзаж с провокативната екстраваганца “Младият папа”, но сега се връща в киното и то как. Лондонският лъв ще играе Хенри VIII в психологическия трилър “Fidebrand” и Капитан Хук в приключенския епос “Питър Пан и Уенди”. А съвсем скоро ще се завърне и в образа на д-р Уотсън в третата част на “Шерлок Холмс”. Човекът просто няма никакво намерение да си почива от топ проекти.

Режисьорът на “Firebrand” Карим Айнуз обещава едно различно превъплъщение в легендарния и заплашителен образ на Хенри VIII: “Едно от първите неща, които ми дойдоха на ум, когато започнах, беше легендата за Синята брада. Хенри е бил много интересен човек, но е бил страшно склонен към насилие, което е нормално за времената. Джуд няма да го изиграе като клиширания дебелак, ядящ пуешко бутче. Джуд разбира колко сложен персонаж е бил той, не някой, когото ще обичаш, но най-могъщият човек на света по това време.”

Джуд Лоу обожава подобни предизвикателства. Той е един от най-качествените актьори на нашето време, с богата кариера, която представлява каталог на таланта му да преминава през жанрове и психологически състояния.

Големият пробив на Джуд Лоу е в стилизираната антиутопия на Андрю Никол “Гатака”. Младият Лоу е безупречен избор за ролята на представител на нов генетичен елит, доминиращ света в едно бъдеще, където социалната йерархия се решава в лабораторията.

“Гатака” е предупреждение за силата на науката и стремглаво напредващите технологии в най-добрите традиции на научно-фантастичния жанр и още през 1997-а адресира актуалния въпрос за дизайнерските бебета и етиката в генетиката.

А Джуд Лоу приковава със страхотно изпълнение, което придава елегантен трагизъм на неговия обречен образ - човек с върховни гени, чийто потенциал е жестоко пречупен от инцидент.
Друга ключова изява на актьора е в “Екзистенц” на Дейвид Кроненбърг. Филмът е прекрасен комплимент към “Гатака” и представя особено интригуващ разказ за илюзорната и измамна природа на реалността.
Тук темата за светат като виртуална симулация, залегнала и в основата на “Матрицата”, е разгърната в класическия тревожен кроненбъргски ракурс, а изпълнението на актьора добавя драматична тежест на историята. Джуд Лоу е майстор в създаването на съспенс и изиграването на образ в среда на неизвестност и постоянна, нарастваща заплаха.

Но и до днес ювелирната роля на Джуд Лоу е в изящния трилър по книгите на Патриша Хайсмит “Талантливият мистър Рипли”. Лоу играе Дики Грийнлиф - млад и стилен плейбой, който обикаля красивите европейски градове и харчи парите на родителите си в акт на аморален бунт срещу собствения си привилегирован произход.
Джуд Лоу превръща своя персонаж в икона на естетиката и усещането за ретро европейскси шик. На моменти той се доближава и обогатява архетипа за европейския любовник ала Ален Делон, а в други напомня за Джеймс Дийн и другите митични американски звезди от златната епоха на Холивуд.

През новия век той реши да се откъсне от стереотипа на екранен съблазнител със злодейска роля в “Път към отмъщение”. В красивата и мрачна мафиотска драма на Сам Мендес той с радост саботира образа си на елегантен красавец и покорител на дамски сърца. Лоу играе наемен убиец с развалени зъби, който се представя за фотограф на сцени на местопрестъпление и има фетиш да снима труповете, които сам е произвел.
Но все пак естетиката на Лоу винаги е била свързвана с привлекателния външен вид. В “Изкуствен интелект” на Спилбърг той е перфектен за образа на лъскаво жиголо андроид - съвършен инструмент за доставяне на наслада в една дестопична картина на поквара и морален разпад от бъдеще, в което съзнателните машини са част от ежедневния пейзаж.

На 48 години Лоу вече не е онзи млад красавец от “Талантливият мистър Рипли”, но изглежда възмъжал и още по-жаден за качествени роли. Тази на Хенри VIII може да му донесе доста награди. Предстои да видим.

Знаех, че ще направи фантастична роля в “Изкуствен интелект”

Джуд се справи сензационно с ролята на андроида жиголо в “Изкуствен интелект”. Знаех, че ще направи фантастична роля. На много нива това е епична мелодрама, но кадрите с персонажа на Джуд в “Руж Сити” ни дават онази циничната страна на футуристичната история и ни открехват вратата към това как щеше да изглежда тази екранизация в ръцете на Стенли Кубрик, който искаше да направи филма, но в крайна сметка се отказа и ми го даде да го снимам аз. А аз поех това предизвикателство с огромна отговорност.

СТИВЪН СПИЛБЪРГ, РЕЖИСЬОР

Няма ограничения за способностите му

Джуд е такова съкровище като човек и актьор. Снимахме се във “Ваканцията”, който определено е по-различен тип филм от тези, с които той е известен. Но за него граници няма, както и ограничения за способностите и таланта му. Страшно много го харесах в “Младият Папа”. Напълно заслужено двата сезона на поредицата станаха културен феномен.

КЕЙТ УИНСЛЕТ, АКТРИСА

Той е “талантливият мистър Лоу”

Имам такива чудесни спомени от съвместната ни работа по “Талантливият мистър Рипли”. Шеговито мога да кажа, че той е “талантливият мистър Лоу”. Играта му като Дики Грийнлиф беше нещо наистина специално. Антигерой и жертва едновременно. Хищник и плячка. Джуд се оказа майстор на сложните персонажи.

ГУИНЕТ ПОЛТРОУ, АКТРИСА 

Има шест деца от четири жени

През годините Джуд Лоу често попада в таблоидните колонки със своя личен живот. Първият му брак е от 90-те с актрисата Сейди Фрост. Двамата имат три деца, но се развеждат през 2003-а. На следващата година той започва връзка със своята колежка Сиена Милър.

Разделят се, след като Джуд изневерява на красавицата с бавачката и публично поднася извинения на Сиена. След това той продължава своя марш през сърцата и леглата на различни дами и прави три деца на три различни жени. Последното засега се роди миналата година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети