Джулиан Асандж: Квартирантът на Еквадор

На шега, на майтап, но тази седмица се навършиха десет години от появата на бял свят на неформалната журналистическа организация „Уикилийкс“ и разкриването на нейния дигитален гуру - австралиеца Джулиан Асандж. Неговият сайт записа завинаги място в историята на дигиталната планета с големия пробив в електронните системи на САЩ, който преди 6 години даде на човечеството вътрешен поглед към дребнавата арогантност, лицемерие и тщеславие на американската дипломация.

Но не само - за десетте си години съществуване сайтът се превърна във флагмана на свободното слово, разкривайки над 10 милиони секретни документа - военни и правителствени. Тайно подслушване на световни лидери, издевателства над затворниците в Гуантанамо, военни престъпления на международната коалиция в Ирак и Афганистан, реалният брой на жертвите сред цивилното население на двете държави при различните „успешни“ военни операции срещу екстремисти - историческите факти днес нямаше да са същите без „Уики“ и хилядите знайни и незнайни легионери на организацията. Подобно на бившия редник от американската армия Челси (Брадли) Манинг, който излежава 35-годишна присъда за шпионаж заради всички посочени по-горе факти, изнесени от него през сайта за разкрития.

И ако „Уики“ е синоним на съпротивата, то образът на Джулиан Асандж за последните години се превърна от универсалния борец за свободен интернет до символ на пълното маргинализиране на обществена личност с огромен ефект върху световните процеси. Квартирант на посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., откогато и не е виждал светлината на деня (пред сградата продължава да стои полицейски патрул, който чака да го арестува във всеки момент, сложи ли крак на британска земя), издирван във всяка държава съюзник на САЩ (подобно на „колегата“ си Едуард Сноудън), с публичен образ, маргинализиран от проамерикански и консервативни медии, гражданинът на света носи тежък кръст. И то от ранна възраст.

Джулиан Пол Асандж е роден на 3 юли 1971 г. в градчето Таунсвил в австралийския щат Куинсленд, разположено срещу централната част на Големия бариерен риф. След като завършва средното си образование, той влиза в университета на Централен Куинсленд през 1992 г., където изучава програмиране и математика. Същите дисциплини ще повтори десет години по-късно в университета на Мелбърн. Общото? И двата пъти ще завърши учебните цикли, без да прояви желание да се дипломира. Което така или иначе не се оказва по никакъв начин фатално за бъдещия основател на „Уикилийкс“. Пет години преди да влезе в университета (1987 г.), едва 16-годишен, той е вече активен „хакер“, атакуващ мрежите под псевдонима Мендакс. В зората на интернет (АРПА) на ловния колан на австралиеца увисват скалповете на Пентагона, военноморските сили на САЩ, Ситибанк, „Локхийд-Мартин“, „Моторола“, „Панасоник“, „Ксерокс“. Австралийската полиция го залавя едва през 1991 г., когато се опитва да проникне в мрежата на базирана в Мелбърн канадска телекомуникационна компания. Делото се влачи до 1996 г., когато Асандж се признава за виновен по 25 от 31 точки обвинителен акт и е глобен и осъден условно на основание, че действията му не са били предизвикани от желание за вреда, а от детинско любопитство. Мда.

Разкрит, разбит и вече пораснал, Асандж посвещава 90-те години на програмиране, като патентова няколко разработки с отворен код, достъпни до всеки желаещ да ги използва и осъвременява. Едно от постиженията му дори е заето от Националната агенция за сигурност на САЩ - програма за събиране на данни от гласови записи. В последната година от хилядолетието австралиецът регистрира за първи път домейна лийкс.орг, към който никога няма да прибегне официално.

С колеги от университета в Мелбърн през 2006 г. Асандж лансира „Уикилийкс“, на който е главен редактор. Четири години по-късно след публикуването на американските дипломатически телеграми австралиецът е избран за човек на годината от читателите на френския вестник „Монд“, на американското списание „Тайм“ и италианското издание на „Ролинг Стоун“. По повод годишнината от създаването на платформата „Уикилийкс“ Асандж се обърна към света с обещание следващите седмици да бъдат изпълнени с нови разкрития. Обявените мишени са „Гугъл“, двамата кандидати за президент на САЩ и още много. Да видим!

 

Правният повод

През ноември 2010 г., дни след публикуването на американските дипломатически телеграми, срещу Асандж са повдигнати обвинения от шведското правосъдие за изнасилване и сексуално посегателство срещу две жени по време на посещението му в страната през август същата година. Асандж отрича твърденията и ги определя като нагласена схема, за да бъде предаден на Швеция и екстрадиран в САЩ.

ЗА НЕГО

Разруши отношенията ни с приятели

С действията си Джулиан Асандж създаде изключителни затруднения в общуването ни със съюзниците и приятелите ни. Оттогава (разкритията на „Уикилийкс“), когато се срещам със световни лидери, всеки иска среща на четири очи, без да присъстват други хора в помещението. Това допълнително затруднява работата ни - нанесе ни тежка щета.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън

Заслужава Нобелова награда

Обществените и неправителствените организации трябва да помислят как да помогнат на каузата на Асандж. Може би трябва да го номинират за Нобеловата награда за мир.

Дмитрий Медведев, президент на Русия (2008-2012 г.)

Действията му са безотговорни

Напълно осъждам публикуването на тази информация (дипломатическите телеграми) на сайта „Уикилийкс“ - това е крайно безотговорна постъпка, но също така и незаконна.

Джулия Гилард, премиер на Австралия (2010-2013 г.)

Новият в клуба на преследваните

Постигнатото от теб е изключително... Радвай се Джулиан, радвай се. Не си сам. Добре дошъл в клуба на преследваните. Тук винаги ще имаш приятели. И Еквадор ще стои зад теб.

Рафаел Кореа, президент на Еквадор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения