Джулиан Асандж съди Еквадор за нарушаване на „правата и свободите“ му

Джулиан Асандж предприе съдебни действия срещу правителството на Еквадор, като заяви, че новите правила за пребиваването му в лондонското посолство на страната нарушават неговите "основни права и свободи", съобщиха неговите адвокати в петък, цитирани от The Gurdian.

Адвокатът на Асандж, Балтазар Гарсон, заяви, че основателят на "Уикилийкс" съди външния министър на Еквадор Хосе Валенсия за "изолиране и заставяне да мълчи" заради новите правила, които налагат на Асандж да избягва онлайн политически коментари и да се грижи по-добре за котката си, пише изданието.

"Котката е държана в нечовешки условия повече от шест години", каза Гарсон, описвайки условията за котката като "обезобразяване".

Той добави, че на Асандж не му е възстановен достъпа до интернет, въпреки че новите правила му позволяват да използва Wi-Fi на посолството за своя персонален компютър и телефон.

Този ход следва влошаването на отношенията между правителството на Еквадор и основателя на Уикилийкс, на когото бе предоставено убежище в лондонското посолство в Еквадор през 2012 г., издирван в Обединеното кралство заради обвинения в сексуално насилие срещу него в Швеция.

Валенсия заяви, че страната ще отговори на делото и че има "абсолютна прерогатива и право" да защитава своите офиси, работници и Асандж в своето посолство.

"Протоколът трябва да се спазва, независимо дали го харесва или не. Това е норма за регулиране на престоя на Асандж в нашето посолство ", каза той пред журналисти, добавяйки, че правилата отговарят на международните стандарти и еквадорските закони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка