Джулиан Асандж - Човекът с котката

Не! Едва ли има нещо, с което Джулиан Асандж, основателят на първата глобална мрежа за разкрития “Уикилийкс”, да не е известен! До степен даже вече го позабравихме – изгнаникът в посолството на Еквадор в Лондон битува там от юни 2012 г. и след скандалите около него, звездата му отдавна бе компрометирана. За последно Асандж се появи в медиите през март, когато властите в Кито обявиха, че на квартиранта им в британската столица са отнети привилегии.

Като достъпът до интернет. Което, съгласете се в случая с основателя на “Уикилийкс”, си е меко казано иронично. Но пък обяснява защо не сте чували отдавна за него в новините. Новоизбраният президент на Еквадор Ленин Морено, който многократно е описвал наследения от предшественика си Рафаел Кореа международен проблем като “камъче в сандала”, в крайна сметка се отказа да изгони Асандж от посолството в Лондон, но понамали държавните разходи за издръжката му. Както се казва, приходите от реклама може би са поспаднали. Още повече, че това лято се оказа, че по време на управлението на Кореа Еквадор е вложил над 5 милиона американски долара за пет години, само за да гарантира безопасността на Джулиан Асандж.

И това е включвало плащания за частни охранители, агенти под прикритие, допълнителни служители на посолството и дори британски полицаи. Докато същевременно “на гости” на изгнаника идвали какви ли не съмнителни индивиди – от нямащия-нужда-от-представяне Найджъл Фарадж, през разните европейски националисти до тясно свързани с Кремъл организации. Последните сигурно са били за обмяна на челен опит. Един вид, как да не му спреш интернет-достъпа на тоз` гамен?! Разбираемо! Когато се опитваш хем да балансираш между отношенията ти със САЩ и Великобритания (които продължават да гледат на Асандж като на легитимна плячка във всеки един момент, в който излезе от амбасадата), хем с латиноамериканската и част от международната общност (които още виждат в австралиеца дигитален борец за свобода и истина). В каквато ситуация се намира гореспоменатият президент на Еквадор Ленин Морено.

На този етап трябва вече да се питате защо сме се сетили за Джулиан Асандж сега? Не е случайно разбира се - защото властите в Еквадор обявиха във вторник, че поставят условия пред квартиранта си, за да му възстановят достъпа до интернет. На първо място е да се въздържа от коментари на политически събития като обявената му подкрепа миналата година за референдума за независимост в Каталуния и оспорената версия на британските власти за участието на Русия в аферата с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Последното в интерес на истината беше капката, с която преля чашата на Ленин Морено през март, след като няколко месеца по-рано в края на 2017 г. беше отдал гражданство на Асандж. В крайна сметка трябва да се съобразява и с домакините, които търпят целия фарс, основан на Виенската дипломатическа конвенция. И тогава на Асандж “му спряха нет-а”.

Друго условие сега към основателя на “Уикилийкс” за възстановяване на дигиталните му свободи е да си чисти тоалетната и... да се грижи по-добре за котката си. Със заплахата, че ще му отнемат животното, ако не възприеме насериозно препоръката. Шест години изгнание в затворено помещение и от месеци без интернет може би обяснява клинично мръсната тоалетна, но не оправдава отношението към домашния любимец, съгласете се.

Властите в Еквадор също така настояват от Джулиан Асандж да ги уведомява най-малко три дни предварително за посетителите си. Нито той, нито те имат правото да използват каквито и да е недекларирани електронни устройства, програми и/или приложения. Безжичният интернет в посолството пък е достъпен само за личните компютър и телефон на австралиеца, не и на гостите му. Сурово, а?!

Та като сме се заговорили за Асандж, да припомним и за живота му! Вкратце. Джулиан Пол Асандж е роден на 3 юли 1971 г. в Таунсвил, Австралия. На два пъти (през 10 години) завършва пълните цикли на обучение по математика и програмиране в университетите на Куинсленд и Мелбърн, но отказва да се дипломира. Хакер е от зората на интернет (АРПА). Между 1987 и 1991 г. Асандж е неуловимият “Мендакс”, пробил първите електронни мрежи на Пентагона, военноморските сили на САЩ, Ситибанк, “Локхийд-Мартин”, “Моторола”, “Панасоник”, “Ксерокс”. След залавянето му от австралийската полиция, делото срещу него се точи до 1996 г., когато се признава за виновен по 25 от 31 точки обвинителен акт. Глобен и осъден условно на основание, че действията му са били предизвикани от детинско любопитство, а не със зла умисъл. С колеги от университета в Мелбърн лансира “Уикилийкс” през 2006 г. Четири години по-късно платформата публикува американските дипломатически телеграми, които все още четем по повод родни политици. Седмици по-късно срещу Асандж бяха повдигнати обвинения за изнасилване в Швеция. Шведските власти прекратиха делото миналата година.

 

Поредна руска следа

Британският вестник “Гардиън” цитира неназовани източници през септември, според които руски дипломати са пътували до Лондон през 2017 г. за тайни разговори, посветени на възможен план за бягство на Джулиан Асандж от Великобритания. Планът предвиждал това да стане посредством дипломатически автомобил, с който австралиецът да бъде изведен от страната, вероятно към Русия. Операцията била изначално предвидена за нощта на Бъдни вечер 2017 г., но в крайна сметка рискът бил твърде висок и руснаците се отказали.

 

За него

Добре, че беше намесата на ООН

Положителен знак е, че посредством намесата на ООН, Еквадор частично прекрати изолацията на г-н Асандж. Въпреки това остават сериозни притеснения що се отнася до ограничаването на правата му да изразява своите мнения. ООН вече обяви г-н Асандж за жертва на своеволно задържане. На тази неприемлива ситуация трябва да се сложи край!

Крастин Храфнсон, съосновател на “Уикилийкс”

 

Разруши отношенията ни с приятели

С действията си Джулиан Асандж създаде изключителни затруднения в общуването ни с приятели и съюзници. Оттогава (б. р. - разкритите от “Уикилийкс” американски дипломатически телеграми), когато се срещам със световни лидери, всеки иска среща на четири очи, без да има други хора в помещението. Това допълнително затруднява работата ни – нанесе ни тежка щета!

Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ, изказване след 2010 г.

 

Да го номинират за Нобелова награда

Обществените и неправителствените организации трябва да помислят как да помогнат за каузата на Джулиан Асандж. Може би трябва да го номинират за Нобеловата награда.

Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия, изказване след 2010 г.

 

Действията му са безотговорни

Напълно осъждам публикуването на тази информация (дипломатическите телеграми) на сайта “Уикилийкс” - това е крайно безотговорна постъпка, но също така и незаконна.

Джулия Гилард, премиер на Австралия (2010-2013 г.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети