Джулиан Асандж ще остане в затвора, докато се разглежда евентуалното му екстрадиране в САЩ

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще остане в ареста по време на разглеждането на искането на САЩ за екстрадирането му, разпореди съд в Лондон, цитиран от телевизионния канал ITV.

В момента Асандж излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията за гаранция. Решението на съда означава, че той ще остане в затвора след изтичане на този период, въпреки че австралийските адвокати се опитват да оспорват законността на екстрадицията му от САЩ и очакват процесът да продължи с месеци.

Австралиецът не присъства на съдебните заседания, но участва в тях и ги наблюдава чрез видеовръзка. "Вашият срок на лишаване от свобода скоро ще приключи. Когато това се случи, статусът Ви ще се промени от затворник, който изтърпява присъда, в лице, което очаква екстрадиция", обясни съдия Ванеса Берайцер на Асандж, подчертавайки, че на адвокатите на адвокатите му е била дадена възможност да поискат освобождаването на клиента си под гаранция, но те са отказали.

Берайцер добави също, че подобна петиция едва ли би била предоставена, тъй като съдът има "съществени основания да вярва", че Асандж би направил пореден опит да избегне правосъдието.

Коментари

Задължително поле