Диабет, псориазис и астма мъчат звездите

Йоланда Фостър и две от децата й се борят с лаймска болест.

Артисти, певци и спортисти не се страхуват да говорят за здравословния си проблем

Заради Анджелина Джоли все повече жени се изследват за генна мутация, свързана с рак на гърдата

По правило знаменитостите са красиви, известни и богати. Изглежда, че нищо лошо не може да им се случи и болестите стоят далече от тях. Но те също са хора и боледуват като всички останали. Някои крият здравословните си проблеми заради имиджа, че са истински супермени, пращящи от здраве. Други спокойно говорят за страданията си, как се отразяват на кариерата им и как ги преодоляват. По този начин те обръщат внимание на обществото и повишават информираността му за заболяванията.

Преглед на „здравните досиета” на холивудските знаменитости показва, че сред най-разпространените „звездни” болести са захарен диабет, рак на гърдата, астма.

Йоланда Фостър, майката на Джиджи, Бела и Ануар Хадид, страда от лаймска болест, която є е открита през 2012 г. От същата инфекция, предавана от кърлежи, страдат и две от децата є - Бела и Ануар. „Загубих способност да чета, пиша и даже да гледам телевизия, защото не можех да обработвам информацията... Като че някой беше дошъл и отнесъл мозъка ми... Най-неприятното в тази болест е, че външно изглеждате нормално, макар да се чувствате невероятно безпомощни”, описва състоянието си Йоланда Фостър.

За съжаление, в началото лаймската болест наподобява грип и повечето хора не обръщат сериозно внимание на симптомите. Затова Бела Хадид, Алек Болдуин и Ашли Олсън са се сдобили с хроничната форма, която не може да се излекува.

Около 2 процента от населението на планетата страда от псориазис. Сред тях са и Ким Кардашиян, Кара Делевин и Бритни Спиърс. През 2011 г. в един от епизодите на риалити шоуто „Семейство Кардашиян” Ким издава, че е болна от псориазис. За хората, които дължат всичко на външния си вид, такова признание може да ги съсипе. Но не и Ким. Тя използва дефекта, за да каже: „За да скрия петната, ползвам тониращ спрей за крака. Той е моята вълшебна пръчица и наистина помага”.

Мнозина смятат погрешно, че захарният диабет е болест на затлъстелите, слабо подвижните и водещите нездравословен начин на живот. За съжаление, всеки може да се сдобие с тази диагноза, даже богатите и известните. Примери за „звездни” диабетици са Том Ханкс, Холи Бери, Лари Кинг и Салма Хайек.

Том Ханкс признава, че страда от болестта през 2013 г., когато във вечерното си предаване Дейвид Летърман го хвали за стегнатата му фигура. „Не много отдавна отидох на лекар и той ми каза, че имам захарен диабет от втори тип. Обнадежди ме, че ако се върна на килограмите от училище, ще успея да победя болестта. Но аз не мога да тежа отново 45 кг!”, шегува се актьорът.

Около 50 милиона души по света страдат от епилепсия, включително музиканти, спортисти и холивудски звезди. Известни епилептици са Принс, рапърът Лил Уейн, Елтън Джон и Ейми Лий. Те понасят тежко болестта като деца, но ставайки прочути музиканти, буквално изграждат себе си наново и си измислят ексцентрично амплоа, в което епилептичните пристъпи не бият на очи.

Почти всички знаменитости, страдащи от рак на гърдата, използват своята известност и без притеснение разказват историите си. Анджелина Джоли се подлага на превантивна мастектомия, след като є откриват мутация на гена BRCA1, която многократно увеличава риска от рак. Лекари отбелязват, че от този момент броят на жените, пожелали да си направят изследването, се е увеличил неколкократно. Те наричат явлението „ефектът Анджелина”.

Кайли Миноуг, Анастейша, Джанис Дикинсън, Шанън Дохърти и Синтия Никсън са само някои от многото звезди, сблъскали се с рака на гърдата.

Астмата е спънка към успеха за страдащите от нея, но не и за Пинк. Гледайки изпълненията є, човек трудно може да повярва, че певицата среща сериозни дихателни проблеми още от 2-годишна. За да може да пее, тя се научава да използва при дишането коремните, а не мускулите на гръдния кош.

Дейвид Бекъм също страда от астма и дълго време успява да крие това от феновете си. Но след като е забелязан на игрището с инхалатор, футболистът разказва за проблема си в ефир и вдъхновява много хора да се справят с болестта.

Широката общественост научи за заболяването системен лупус еритематозус от сериала „Доктор Хаус”. Там тя често е споменавана, защото е съпроводена с разнообразни симптоми, които не изглеждат свързани на пръв поглед: болки в ставите, обрив, анемия, проблеми със сърцето, бъбреците и даже гърчове.

През 2010 г. певицата Тони Бракстън признава, че е болна от лупус. Две години по-късно тя е приета в болница с усложнения, свързани с болестта - образуване на тромби и исхемична болест на сърцето. През 2015 г. Селена Гомес дава интервю на сп. Billboard, в което разказва, че е отменила турнето си през 2013 г., защото са я диагностицирали със същото автоимунно заболяване. След това тя прекъсва кариерата си, за да мине курс на лечение, после развива депресия, но сега отново е на сцената.

Неотдавна Джиджи Хадид призна, че страда от болестта на Хашимото. Тя е принудена да приема лекарства за поддържане на хормоналния баланс и регулиране обмяната на веществата. Всички забелязват колко е отслабнала - това е един от симптомите на болестта, заедно със сънливост, умора, отоци и падане на косата. Звездата от сериала „Сексът и градът” Ким Катрал също има този проблем с щитовидната жлеза.

Коментари

Задължително поле