Путин: Сериозен дестабилизиращ фактор на Балканите е политиката на САЩ

Цветанов: Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи

Първи залп към Моуриньо

Държавата си взима „спящите“ акции Над 2 млн. души имат активи за 2-3 млрд. лв.

Три коли се нанизаха на бул. „България“ в столицата, няма пострадали

САЩ стартира процедура по излизане от Договора за ракети със среден обсег на 2 февруари

Вучич: Силно заинтересовани сме от изграждането на междусистемна газова връзка през България

Жандармерия залови петричкия Ескобар (обзор) Задържани са десетина заподозрени като наркодилъри

Министър Желязков: В момента имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад“

Изграждат Център за грижа за възрастни хора в Свищов Инвестицията е за 540 000 лева

Възрастна жена загина при пожар в дома си Сливен

„Аквамен“ направи един милиард долара Филмът няма конкуренция през януари

МРРБ: Тол таксите за превозвачите ще бъдат обсъдени публично

Папараци заснеха „застиналото“ лице на Мадона след козметичните процедури (СНИМКИ)

Северният магнитен полюс на Земята се мести с изненадваща скорост към Русия

Диагнозата на Цветан Василев

Обажда ми се в неделя вечер един познат. Лекар, с 40-годишна практика. Пита ме: „Гледа ли, гледа ли Цветан Василев?“ “Гледах”, отговарям с известно отегчение, не от позвъняването, а от факта, че за мен няма нищо изненадващо в думите на фараона. “Ама, този човек не е добре”, казва моят познат, лекарят. “Не е добре, прав си”, казвам аз и се радвам с известно доволство, че не само на мен ми прави впечатление, че един човек повече от две години продължава да сипе лъжи и манипулации, да прехвърля вината на другите за собствените си престъпления и задкулисни сценарии. “Този човек не е добре с нервите, психически не е добре, видя ли как артикулира, как говори, как се въртеше? Явно нещо му има”, повтаря диагнозата моят приятел, лекарят.

Сещам се за максимата, че добрите лекари учат цял живот – не само десетина години, докато от студенти станат практикуващи. Българите 27 години се учим, че не трябва да допускаме да ни лъжат и въпреки многото ситуации, в които сме били измамени, всеки път допускаме същата грешка.

Продължаващото кредитиране с „доверие“ на манипулативните твърдения на банкера-беглец е поредната лъжа, в която обществото ни бива вкарвано съвсем съзнателно от хора, имащи интерес от мантрата „Василев“. Още от бягството на Василев от правосъдието, първо в Австрия, а после в Сърбия (личният му самолет го чакал, но той решил стоически да не забегне за Южна Африка), на всички ни се представят, при това често с пикантни подробности от “първа ръка”, твърденията на един организатор на организирана престъпна група. 

Твърдения, които звучат повече като евтино криминале – с един пистолет, пура и гола мадама на корицата. Лъжи и конспиративни сценарии, които обаче звучат „сензационно“, защото, видиш ли, са казани от разкаял се е престъпник, т.е. хора знаят, че този човек веднъж ги е измамил, но понеже фантасмагоричните му оправдания звучат пикантно, аудиторията бива въвлечена в паралелния свят на имащия вероятно психични проблеми автор.

Поредното интервю на Василев също не съдържаше новини. Нито копията на т.нар. “документи”, които развяваше, са нови и стряскащи – договори с фирми, контролирани от него, неотносими към твърденията му чуждестранни фирми отново с негово участие, схеми без авторство и прочие хвърчащи листчета. Почти всичките отдавна заливат интернет-пространството през специално създадени сайтове от слугите на фараона. За малцина е известно, че от пролетта на 2014 г. в София е структурирана цяла мрежа от наемници, които фабрикуват манипулациите на Василев по начин, който да звучи „автентично“ и „сензационно“. Но най– интересното е, че т.нар. „документи“ се отнасят до теми, които нямат нищо общо с основната тема, по която Василев е обвиняем – източването на КТБ от свързани с него фирми– бушони, собственост на негови секретарки, охранители и други служители, щедро кредитирани с милиони от банката. Схема, по която от КТБ бяха извадени и потънаха няколко милиарда лева.

Впрочем, с всяко свое интервю Василев само потвърждава тезата на обвинението, че сам е контролирал фирмите – бушони, което обстоятелство първоначално отричаше. Такъв е случая и с фирмата – бушон „Хедж Инвестмънт България“ АД, която платила прословутите 43 млн. лева за дяловото участие в дружеството „Кемира“ – акционер в „Дунарит“. Как „Хедж Инвестмънт България“ АД (дружество без дейност) плаща такава сума и с какви пари? В интервюто Василев директно признава, че е по негово нареждане, а парите разбира се са от КТБ. Добре е да се има предвид и факта, че собственик на фирмата- бушон „Хедж Инвестмънт България“ АД е основното чуждестранно дружество на банкера – „ЕFV International Financial Ventures Limited”, Британски Вирджински острови, през което фараонът е превеждал десетки милиони от парите на фалиралата банка. Какво повече да говорим – всичко е ясно, другото са само конспиративни теории от паралелния свят, в който Василев живее.

Друга важна задача на конспираторите, е дискредитирането на главния прокурор. Човекът, който дърпа конците на въпросния “тинк-танк”, е бизнесмен, който се представя като успял в Швейцария, но така и не успя в политиката. Съименник по фамилия на Василев – Георги Василев, собственик на сайта „Трансмедия“. Най-известното лице на конспиративния кръг е блогърът Мирослав Иванов, който бе назначен във въпросното НПО, за да оправдава счетоводно сумите, които получава от бягащия от правосъдието фараон. Впрочем въпросният Иванов е на хранилка при Василев още преди фалита на КТБ, като е изпълнявал поръчки на банкера срещу Прокопиев и Плевнелиев, а вероятно и срещу други неудобни за банкера лица. За качеството на експертизата на „блогъра“ говори и допуснатата от него неточност, че прословутите 43 млн. лева за „Дунарит“ били изплатени на футболиста Чанев. Една манипулация, продиктувана единствено от насажданото в публичното пространство познанство на Чанев с премиера Бойко Борисов. Дяловото участие на футболиста е придобито от и впоследствие прехвърлено на тогавашния едноличен собственик на „Кемира“ – Александър Цветков, който е охранител (портиер) на офисите на банкера на бул.“Цар Борис ІІІ“ №159, по номинална стойност.

Освен тази не дотам успешно работеща “клетка”, от около година Василев може да разчита и на нов кръг съюзници – олигарсите от “Капитал”, “Агнешките главички” и подсъдимия за неплащане на 63 млн. лева данъци Огнян Донев. Интересът на тези кръгове е кристално ясен – разправа с прокуратурата, за да се гарантира недосегаемост – нещо, което напълно съвпада с интереса на фалиралия четвъртата по големина българска банка. И, как да е друго, когато Василев и Донев са съдружници по неволя. Вторият, обаче, минава за “бяла якичка”, а финансираният от него поръчков сайт “Клуб Зет” дотолкова е превърнат в бухалка срещу държавното обвинение, че още докато интервюто на фараона не беше свършило, подробна информация за казаното се появи като водеща публикация на страницата.

И авторът на поредния компромат не изненада никого. „Еталонът“ на българската журналистика – Сашо Диков – отново изпързаля зрителите си. Дотолкова се е вживял в ролята си, че освен пълен комфорт за поръчалия интервюто банкер-беглец, Диков даде трибуна и на Мирослав Иванов, който трябваше да дообясни “сензацията” с хвърчащите листчета, както и на адвоката на Василев – Константин Симеонов. Ако не друго, то Диков упорито съучаства в защитната пледоария на престъпилия закона някогашен милиардер с чуждите пари. Пледоария, която обаче се развива в поръчковите медии, но не и в съдебната зала, където Василев не желае да влезе.

Крайно невярно е и твърдението на Василев за раздавани от синдиците на КТБ милиони за адвокатски хонорари на определени кантори, които се били „връщали“ в джобовете на хората, които, според Василев, сега контролирали банката. Ако си беше направил труда, дори Сашо Диков щеше да знае, че на тази манипулация синдиците отговориха – няма изплащане на каквито и да са хонорари за делата на банката в несъстоятелност на външни кантори, няма и наемане на външни кантори, като делата се завеждат и водят само от юристите на банката. Всичките разходи по несъстоятелността надлежно се проверяват и одобряват от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Такава е процедурата – другото са само конспиративни теории от паралелния свят, в който Василев живее.

Защитните тези на Цветан Василев с нищо не се различават от пледоариите на престъпници, които под угрозата, че ще бъдат застреляни или заловени, взели, че ударили с лопата пазача, който преди да почине, успял да застреля единия злосторник. Какво му остава на единствения оцелял крадец да прехвърли цялата вина на умрелия – те нали не говорят? По същия начин и Цветан Василев реши да използва смъртта на Михаил Михов-Мишо Бирата, за да направи пледоарията си “достоверна”, но и по-пикантна за аудиторията. Знаел той, че на Мишо Бирата му било “помогнато” да почине от инфаркт. Освен, че възниква въпросът, защо като е знаел за организиране на “убийство”, извършено, докато Василев е бил сред най-влиятелните хора в държавата, не е сигнализирал разследващите власти, тук днешният беглец и неговата защита разчитат на невъзможността твърденията им да бъдат оборени. По чисто логични причини – настъпилата следствие на инфаркт смърт. Направената аутопсия отдавна да е отхвърлила версията за насилствена смърт. Защитата на Цветан Василев, а и самият той, дълбоко грешат, ако смятат, че с подобна гавра със смъртта на хора, ще успеят да станат по-симпатични на измамените вложители в КТБ. Отдавна обществото усети, че Василев опитва да се изкара жертва за собствените му престъпления, които старателно, но все така неуспешно, пробва да припише на друг.

И отново мантрата „Булгартабак“. Защо и Василев и неговия кръг от съюзници – олигарсите от “Капитал”, “Агнешките главички” и подсъдимия за неплащане на данъци Огнян Донев, постоянно повтарят. Причината е проста – за „Булгартабак“ държавата получи цена от 220 млн. лева, което е десетки пъти повече от цената на редица знакови български предприятия, приватизирани почти без пари от „Агнешките главички“ по време на управлението на Костов. Такива са и „Каолин“, монополиста на каолинова суровина в страна, експлоатиращ всички каолинови находища, и най-големия винпром „Дамяница“ – подарени на Прокопиев. А и много други.

Прав е моят познат. Лекарят. Не е добре човекът, какво да се занимаваме с него. Друго още каза докторът в края на разговора ни: “Знаеш ли, чисто антропологично, на какво ми прилича Василев? На плъх”.  А, както знаем – лекарите трябва да се слушат…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Не са добре и лекаря и драскача, защото иде реч за много, ама много пари и е лесно да се плаща на разни драскачи да манипулират. Цветан Василев знае прекрасно за какво говори и за какво иде реч, а лекаря и драскача знаят на баба си парашутите за това могат да лъжат и мажат толкова колкото им платили за целта.

 2. А видяхте ли, че на прозорците зад гърба на Василев имаше метална решетка?

 3. Един доктор на мене пък ми каза, че написалият тези глупости в статията е болен от проказа, която се получава при проституиране и нечистоплътно обгрижване на едно Прасе. Всички които обгрижвате Прасето и Тиквата и им прикривате престъпленията сте лесни за разпознаване, защото воните та се нетрае. И отдавна сте размили границите между журналистика и проституция !

 4. Май споменатия доктор и автора на статията нещо им хлопа дъската ! Кое от казаното от Ц Василев не е истина ? Че той не е цвете това е ясно , но много от нещата които говори са истина ! Сигурно не всички , но голяма част важат за главните въжеиграчи на републиката , които разиграват циркове докато крадат и богатеят безнаказано !

 5. Събитията, описвани от фараон Цветан Василев са се случвали в периода 2010 – 2014 г., нали така? Е защо този мустакат престъпник е мълчал като прокопиева слива в продължение на 4-години и не се е оплаквал, че е подложен на рекет и натиск, а чинно си е плащал?!? И сега, когато вече я няма пирамидата КТБ – започва да се прави на жертва! Редно е фараон Василев да е знаел, че след като си играеш с огън, може и да се опариш!

 6. Василев, Георги Димитров и новият Коминтерн

  Ежеседмичната рубрика на Цветан Василев, в предаването на Сашо Диков, даде отговор на въпроса кой е най-щастлив от победата на Румен Радев и Илияна Йотова.

  Това не е лидерката на БСП Корнелия Нинова, не става дума и за нейния (екс)началник Румен Овчаров. Не говорим дори за шефа на БСП-София Калоян Паргов. Ако съм на него ще вдигна банкет. София почервеня, както не е почервенявала в новата ни демократична история.

  Съвсем резонно на „Позитано 20“ са резервирани откъм тържества. Да – Радев е президент, но до предсрочните парламентари избори, които хипотетично ще върнат социалистите във властта, остават цели четири месеца. За това време трендът може да се преобърне няколко пъти на 180 градуса. Червените знаят това и като опитни политици са много внимателни. За да не им се случи случка като през 2014-та. Когато уж бяха много убедени, че ще си изкарат гласовете на евроизборите, а после се почувстваха като фенове на ЦСКА след гола на Жиняк на „Армията“ преди близо десетина години.

  Най-щастлив е Цветан Василев.

  Ето и точните му думи: „Президентската институция е единственият светъл лъч…“

  Тоест Василев неприкрито триумфира. Явно има резон във версиите на анализатори и коментатори, че ексбанкерът е подкрепил със солидни ресурси безкрайно разточителната агитация на Радев (За нередностите в чието финансиране вече сигнализираха от партията на Меглена Кунева.)

  Ето откъде са дошли парите за двумесечните обиколки из най-затънтените кътчета на страната, за скъпата реклама, за безспорно добре направената кампания. И Василев има право да е доволен. Този път е заложил на правилния играч. Не е сгрешил като с Бареков, както признава в почти всяко от редовните си изяви при Сашо Диков.

  Впрочем – той загатна за участието си в проекта „Радев“ още през септември. Тогава пред сайта на Прокопиев – Ktbfiles – Василев заяви в прав текст: „Очаквам в страната да се случат някои политически промени…“

  За какви други промени може да говори освен за смяна на премиера Борисов и неговия кабинет? А към онзи момент лидерът на ГЕРБ вече бе казал, че ако техният кандидат не спечели президентския вот, то правителството хвърля оставка и отиваме към предсрочни парламентарни избори.

  Това именно е визираната от Василев през септември промяна. И той направи всичко по силите си, за да я постигне. Контролираните от него сайтове и щатните му журналисти два месеца превъзнасяха Радев, съвсем нормално – това бе директивата от Белград.

  Явно Цветан Василев е превърнал сръбската столица в някакъв фамозен център, наподобяващ задграничното бюро(или представителство) на Коминтерна, ръководено от Димитров и Васил Коларов в периода между двете световни войни през миналия век.

  Нещо повече – Василев сякаш се изживява като новия Георги Димитров, готвещ се за Лайпцигския процес(Нужно е обаче да махне мустака, Димитров в Лайпциг бе кьосе). Само, че в ролята на Гьоринг ще е Цацаров, а запаленият Райхстаг ще е делото за фалита на КТБ. Произнася заклеймяващата реч, новият Димитров, в студиото на Сашо Диков – и остава в аналите на историята(Аналогията с нравите в панделата е напълно случайна. Случаен е и близкият план от интервюто на Василев в БиТ – на фона на решетки.)

  Но Банкера навярно не гледа само в миналото. В настоящето очевидно прилага модерните методи на съвременната лъчева терапия. С поглед към светлото бъдеще той лекува народа със светлия лъч „Радев“.

  Само, че ще припомня на бутафорния лъчетерапевт, че този лъч му е шестият пореден.

  Първо беше Борисов, после Станишев, после Бареков, после пак Станишев, после пак Борисов и сега Радев.

  А дали лъчетерапевтът помни, че той и телевизията му хвалеха от сутрин до вечер първото правителство на Бойко Борисов?

  Дали лъчетерапевтът помни, че той организира „Костинбродската афера“, защото си беше наумил, че е време ГЕРБ да бъдат сменени от правителство с мандата на Станишев?

  Дали лъчетерапевтът помни признанието му, че проектът на Бареков е негова лична идея, писнало му да се занимава със съществуващите партии и решил да си направи своя?

  Дали лъчетерапевтът помни за признанието му, че след евроизборите през 14-та лично е поискал от Станишев да свали премиера Орешарски и да оглави нов кабинет в рамките на тогавашното, 42-ро Народно събрание?

  С какви аргументи лъчетерапевтът твърди, че в началото на юни 14-та се е знаело – Борисов се връща на власт. Та клетвата на второто му правителство дойде пет месеца след срещата в гаража. Откъде Василев е бил наясно? Гледа в бъдещето, притежава кристална топка, с която врачува?

  Или пък си е въобразил, че той сваля и назначава министър-председатели. Че през 14-та е връчил първия мандат на Станишев, а после отишъл да връчи втория мандат в гаража в Банкя.

  Явно не президентите, а Василев върти рулетката с мандатите. Ето къде бил ключът от бараката. Не в сградата на „Дондуков 2“, не Плевнелиев, не Радев, а задграничното правителство в изгнание трябва да кара влака. Там е хлябът, ножът, Конституцията и процедурата.

  Разликата е в локацията.

  Първо властта в изгнание беше във виенските кафенета, после отиде в белградската кафана.

  Все места добре познати в българската история. И на двете места е действало бюрото на комунистите в емиграция.

  От Виена пък сме взимали цар. Търсихме го вече един път из местните барове, нищо кой знае какво не излезе от цялата история, докарахме я до две национални катастрофи. И после Фердинанд си наби камшика.

  Нищо кой знае какво не излезе и от съвместните ни действия със сърбите.

  Първа легия, втора легия, накрая ни взеха Пирот, а крал Милан ни нападна в гръб.

  После пак се сдобрихме с тях, а те пак ни прецакаха.

  Поне си научихме урока. На сърбин и докато спи вера немай. На булката-беглец изгнаник/измамник в Сърбия – също.

  Тодор Тодоров за Хипотези

 7. ъстрадание лиц А за диагнозата на Диков нещо ? Патологична омраза и лакейство. Въпросът на Диков към Василев беше върхът на манипулацията – А, с какви пари живеете г-н Василев , какво ядете ? ,- попита Диков със сълзи в очите и изкривено от мъка и състрадание лице. Няма ли в държавата магистрат , който да върне банкерът -крадец -беглец-подлец -страхливец и да го постави там където му е мястото. А на такива като Диков и Колтуклиева , които насаждат злоба , омраза и лъжи да им бъде потърсена наказателна отговорност .

 8. А за диагнозата на Диков нещо ? Патологична омраза и лакейство. Въпросът на Диков към Василев беше върхът на манипулацията – А, с какви пари живеете г-н Василев , какво ядете ? ,- попита Диков със сълзи в очите и изкривено от мъка и състрадание лице. Няма ли в държавата магистрат , който да върне банкерът -крадец -беглец-подлец -страхливец и да го постави там където му е мястото. А на такива като Диков и Колтуклиева , които насаждат злоба , омраза и лъжи да им бъде потърсена наказателна отговорност

 9. Опасявам се, че сумите, които журналистите припечелват от статии и интервюта с Цветанчо могат и да наближат парите, откраднати от Василев. Стреснах се като написах „откраднати“ – човекът може и да ме съди, щото още нищо не е доказано и той е невинен до доказване на противното. Трябва първом да мине през съд. Софиянски как мина през съд и сега е чист като сълза. Ровч и той. Дошло е време дето половината население на страната ни ще работи в правоохранителната система, а другата половина ще идва да я съдят. Така че по-кротко с квалификациите, че да не попаднете във втората половина дето….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.