Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Диана Ковачева: Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години

Кадър от БТВ/ архив

Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години. Така всяка община ще може да прецени в рамките на този период, кога да я приеме. Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева пред БТВ.

Вчера тя проведе дискусия на тема „Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца“. На срещата присъстваха образователният министър Красимир Вълчев, както и социалният – Деница Сачева.

В разговорите се включиха и представители от академичните среди, фондации, асоциации, сдружения и родителски организации.

Омбудсманът подчерта, че основен страх на родителите е, че системата не е готова да поеме 4-годишните в задължителна предучилищна, най-вече заради капацитета на материалната база. Освен това тя изтъкна, че фокусът пада и върху квалификацията и броят на педагозите.

„Тъй като една част от преподавателите се пенсионират, трябва спешно да бъдат намерени нови кадри“, коментира Ковачева.

Също така обясни, че от Висшите учебни заведения са на мнение, че програмите, по които се обучават педагозите не са адаптирани към нуждите на съвременните деца и изисквания.

Тя беше категорична, че ранното детско развитие има много ползи. Въпреки това обясни, че е нужен анализ, тъй като 5 и 6-годишните деца от няколко години са обхванати със задължителна предучилищна.

„Все още нямаме информация как се е отразило това – дали се е подобрило образованието, повишила ли се е грамотността, има ли спад на ранното отпадане от училище“, подчерта Ковачева.

Тя коментира, че задължителната мярка е била представена като интеграционна, засягаща колективния интерес и най-вече насочена към деца, за които българският не е майчин език.

Омбудсманът изтъкна, че се повдига и въпросът за финансовата бариера, тъй като има родители, които не могат да покриват таксите за детските градини и храна за предучилищна, която в образователен план пък е безплатна. Стана ясно, че тези родители ще бъдат подпомагани от държавата.

„Моят призив е всички да бъдат подпомогнати и таксите да отпаднат за всички. Само месец след премахването им, в Свищов са постъпили 58 нови деца в детските градини“, заяви Ковачева.

Тя заяви, че по официални данни в София има близо 3000 деца, а в Пловдив 2000, които са извън детските градини. По думите ѝ броят им може да е по-висок, тъй като има родители, които не кандидатстват, защото смятат, че нямат шанс или пък са записали децата си на частна градина.

След като стана ясно, че в София ще бъдат построени нови 5 градини, Ковачева обясни, че въпреки това родители имат съмнения, че капацитетът ще е достатъчен за всички.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.