Диверсифицираме доставките на газ в България след 2020 г. Мнение

България може да постигне диверсификация на доставките на газ след 2020 г., но за целта е нужно да се изгради интерконекторната връзка с Гърция. Това заяви Пламен Димитров, член на Българското геополитическо дружество по време на пресконференция. „Договорено е да постъпи 1 милиард куб. метра газ от Азербайджен през 2020 г. Проблемът е, че връзката не е толкова печеливша, защото първоначално-предвиденият капацитет на синьото гориво беше 3 милиард куб. метра, а до момента в проведения пазарен тест има заявени 1,57 милиарда куб метра – половината от капацитета.

По думите му Европейската комисия е обещала безвъзмезден гранд на стойност 45 милиона лева, на който удължаваме срока от 2010 г. и още 35 милиона бяха пренасочени от интерконектора България-Сърбия към този с Гърция, за останалия дял трябва да се вземе заем.

„Този интерконектор е тясно свързан с проекта за изграждане на терминал за прием на втечнен газ в Александруполис. Ако там се изгради терминал, втечненият газ може да поеме към България и Сърбия“, коментира Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Трудоваци, предполагам, че новината е копи-пейст, но не е лошо преди да публикувате все пак да я прочетете и да оправите грешките.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.