Дивото къмпингуване - проблем по Северното Черноморие

За да се осигури по-строг контрол над дивото къмпингуване, МТ ще търси съдействието на другите министерства, като МВР и РИОСВ.

Браншът настоява за туристическа полиция

Очаква се между 5 и 10 процента ръст на летовници

Искат отлагане на наредба за водното спасяване

Дивото къмпингуване е основен проблем по Северното Черноморие. Това каза след среща с кметове, представители на сектора и контролни органи от областите Варна и Добрич служебният министър на туризма Евтим Милошев. За да се реши въпросът, от бранша настояват да има туристическа полиция. В големите туристически държави има такъв орган, но за целта е необходимо разработването на цялостна концепция, обясни Милошев.

Друг правен казус, за който ще бъде свикана междуведомствена среща, е свързан с изпълнението на влязлата през април нова наредба за водното спасяване. Изискванията в нея сварват бранша неподготвен в навечерието на сезона и затова искането е новите правила да влязат в сила в края на тази година, обясни министърът.

Като успех Евтим Милошев отчете пресните промени в Закона за чужденците, които ще помогнат на хотелиери и ресторантьори да осигурят кадри за сезонните обекти по морето. Според поправките чужденците от трети страни вече ще могат да подновяват 90-дневните си визи у нас, а 9-месечните ще се издават по-лесно и с възможност за продължаване на визата, което досега беше невъзможно.

По Северното Черноморие очакванията на бранша са за между 5 и 10 на сто ръст на летовниците, но в сметката не са заложени записванията в последния момент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм