Пестят до 50 на сто от разходите за изграждане на строителни обекти чрез дигитализация на сектора

Събират на едно място онлайн цялата информация за проектите – от създаването им до управлението

Стратегия какво трябва да бъде направено, за да се дигитализира строителният бизнес пише Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това заяви по време на 13-та национална конференция по транспортна инфраструктура съветникът в политическия кабинет на ведомството инж. Николай Станков.

За подготвяне на документа МРРБ е спечелило  проект с европейско финансиране на стойност 300 000 евро. С помощта на Европейската комисия е избран и международен консултант, който да подпомогне изготвяне на стратегията. Цифровите технологии в бранша ще повишат качеството на работата в строителството, ще спестят ресурси, ще повишат безопасността, ще повишат контрола и ще осигурят по-ефективна работа при писането на проекти и управление на готовите обекти, заявява строителният министър Петя Аврамова в адрес към участниците във форума.

Според различните анализи цифровизацията би ускорила изграждането на обекти, включително и инфраструктурни и би спестило до 40-50 на сто от разходите по изпълнението им. 

Проектът включва още изготвяне на пътна карта за прилагане на стратегията и създаване на информационна среда за споделяне на информацията между възложители и изпълнители на обществени поръчки, обясни инж. Станков. Освен това ще се работи по създаване на нормативна уредба за дигитализация на сектора и създаване на стандарти. Най-важно е да се осигури сигурността и управлението на подобна платформа и да се контролират различните нива на достъп до качената в нея информация, обясни съветникът на регионалния министър. Важна задача е и създаването на капацитет за работа с новите технологии както сред IT сектора, така и сред заинтересованите страни като инженери, проектанти, архитекти, консултантски фирми, контролиращи ведомства в държавната администрация. 

Строителното ведомство кандидатства и за проект за въвеждане на строителното-информационно моделиране като основа на цифровата реформа в сектора. Това всъщност ще е приложение към пътната карта от първия проект, обясни Станков. Предвижда се и изпълнението на проект за създаване на единна информационна система, която да дигитализира всички услуги, предвидени в Закона за устройство на територията. Идеята е на едно място да се издава искане за коплектоване на услуги, а компетентните органи да издават актове като разрешения за строеж. В новите условия на дигитализация информацията при започване и изпълнение на строителни обекти, изисквана от експлоатационните дружества като водни и енергийни оператори ще се предава по служебен ред.

Министерство на регионалното развитие ще работи и по дигитализиране и унифициране на всички регистри, свързани със строителния процес, които в момента се водят от общински и държавни администрации, допълни Станков.

Коментари

Задължително поле