Дизайнерка нареди първото цветно стълбище у нас

Ваня, Пламен и Петя (от ляво на дясно) са доволни от стореното.

Зимата и снегът забавиха Петя Мод

Първото цветно стълбище от мозайка у нас е вече факт - можете да го видите и изкачите в старата столица Велики Преслав. Негов създател е дизайнерката Петя Мод.

, но зимата и снегът я прекъснаха. Сега 52-те стъпала са почти “облечени” в красиви картини и радват пешеходците. Цветното стълбище вече официално може да се именува “Стълба към дъгата”. А гостите на града, които искат да го зърнат и походят по него, трябва да знаят, че то тръгва от централната улица “Борис Спиров” и отвежда към “Хан Омуртаг”.

“Много съм удовлетворена, трудът ми видя бял свят. Сивите стъпала вече греят цветни и весели, това ми беше целта”, казва Петя. И е много благодарна на хората, които са повярвали и прегърнали идеята й.

Всичко стартира преди две години с решението на Петя да покаже, че градската сивота може да бъде променена. От община Велики Преслав спокойно предоставиха общинската собственост за разкрасяване. Тогава майсторката изчисли, че за да развие приказния си сюжет по отвесната част на 52 стъпала /общо 22 кв.м. площ/, са нужни към 4500 лв. за реализация. До нея първа застана журналистът Ваня Майсторска, организирани бяха много дарителски инициативи, ентусиасти от страната и чужбина помагаха със средства. 1300 лв. от сумата още не са събрани, но Петя махва с ръка. Не жали личен труд и средства. Щастлива е, че е била подкрепена и от свои колеги известни мозаисти от страната, които й помагаха да реди част от картините. Те първо се “родиха” в хола на дома й, а после бяха пренесени на стълбището. Равносметката е 15 месеца работа по около 5 часа дневно.

Обяснява, че за мъжката строителна работа по редене, лепене и фугиране много й помогнали Пламен Братоев и Иван Иванов. Освен красиво, Петя е сигурна, че стълбището й е много качествено. Първите няколко стъпала били наредени преди да дойде суровата зима и от снеговете и ледовете не се е отчупило нито едно парченце. Злонамерени безделници също не са посегнали да рушат пъстрата картина. До дни майсторката и помощниците й ще “облекат” още десетина стъпала и цветната приказка за слънчевия Велики Преслав ще бъде окончателно завършена. Целта на е Петя е била да изобрази малкият град с неговите пълни с хора къщи, блокове, гроздови масиви, плодородни слънчогледови ниви. На върха, където кукурига петела, е пробуждането, извива се и дъгата на щастието. “Да, това е най-вълнуващият ми проект, дано да има и още по-впечатляващ”, казва създателката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България