Димитър Франтишек Петров - Новият спецпрокурор

Димитър Франтишек Петров.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за шеф на Специализираната прокуратура. Единственият кандидат за поста досега бе зам. административен ръководител на спец­прокуратурата. Той бе и неин временен шеф, след като Иван Гешев бе назначен за зам. главен прокурор към Върховната касационна прокуратура (ВКП).

 

“Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване, до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящия момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1700”, каза вчера Петров. Той бе единственият желаещ да оглави една от най-важните прокуратури у нас, която се бори с тежката престъпност и корупцията по висшите етажи на властта.

В представянето си вчера пред кадровиците, Петров посочи, че към момента не вижда никакви проблеми в организацията на работата, а благодарение на усилията на главния прокурор Сотир Цацаров и прокурорската колегия, материалните и кадровите проблеми в сградата на ул. “Черковна” в София са решени. Той подчерта и че е осигурено перфектно взаимодействие на спецпрокуратурата със службите и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). “Доброто взаимодействие стана традиция и добрият резултат е на лице”, заяви Петров, визирайки последните акции срещу организираната престъпност в цялата страна.

Сред основните му приоритети ще бъде попълване на 100% щатовете за прокурори, следователи и служители, като това ще става с провеждане на конкурси. Петров се закани и подчинените му да приключват делата в срок. “Върнатите на прокуратурата дела е недостатък, който постепенно се преодолява”, каза вчера Петров. Той обмисля и създаване на екипи по дела с фактическа и правна сложност.

Новият шеф на спецпрокуратурата има над 18 години юридически стаж. Почти всички в рода му са юристи и явно това е предначертало съдбата му. Започва професионалната си кариера като следовател в Окръжна следствена служба-Силистра през февруари 2004 г. Работата си там определя, като един от най-запомнящите се моменти. След година и половина е преназначен в Столична следствена служба. От април 2006 г. до март 2018 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от октомври 2011 г. е командирован в градска прокуратура. От март 2018 г. е заместник административен ръководител на спецпрокуратурата.

При кандидатирането си за поста шеф на спецпрокуратурата той обяви, че е натрупал опит и е работил в най-натоварените органи на съдебната власт. “Личната ми натовареност е била една от най-високите сред заетите в съответните отдели на тези органи магистрати. Това не само, че не е повлияло в негативен план на амбицията ми към поддържане на отлична юридическа подготовка и професионализъм, а дори напротив - именно тази ми дейност ме е стимулирала и допълнително засилила стремежът ми към самоусъвършенстване”, казва Петров. Твърди, че е успял да изгради необходимите в динамична работна среда самодисциплина, организационни умения, аналитичност и бързина при вземане на решения. “Независимостта при изпълнение на служебните задължения и недопускането на външен натиск и чуждо влияние са били винаги ръководни начала в дейността ми, независимо от обстоятелството, че голяма част от професионалният ми опит е свързан с дела с висок обществен, медиен интерес и политически интерес”, казва още Петров.

Досега името му се е споменавало само покрай акциите срещу организираната престъпността и корупцията, без да се замесва в скандали. Преди време се появиха пубикации, че Петров има дисциплинарно наказание за случай от 2017 г., за който се твърдеше, че нападнал деветокласник, тъй като го прередил на опашка пред училищна лавка. “Няма никакви основания да се приеме, че заместникът на административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии съобщили, не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров. Това е обяснимо в момента, в който действат прокурорите от специализираната прокуратура”, заяви тогава главният прокурор Сотир Цацаров. През юни 2017 г. градският прокурор на София Емилия Русинова му налага най-лекото наказание “забележка”, което обаче е отменено от прокурорската колегия на ВСС, тъй като не са открити нарушения.

Извън работата, той обича да отдъхва извън София, забоиколен от четирите си деца. Фен е на рокмузиката, като една от любимите му групи е Nightwish.

 

Знакови дела

Димитър Петров бе част от антикорупционното звено в Софийска градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови дела, сред които срещу бившия премиер Сергей Станишев, срещу съдия Владимира Янева и срещу бившия шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Задържа за 72 часа и лидера на “Атака” Волен Сидеров за хулиганство през 2015 г. след екшъна в НАТФИЗ, след което са сключени три споразумения. Участва и в акцията срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, както и при обиските в офиси на “Алфа Финанс Холдинг”, свързани с подсъдимия Иво Прокопиев. Нашумя и покрай двегодишната условна присъда за разгласяване на държавна тайна на първа инстанция на бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

 

ЗА НЕГО

Очаквам енергичност и високо качество

Очаквам да затвърди позициите на спецпрокуратурата. Да се увеличи броят на разследванията и да се справи с всички предизвикателства, които стоят пред разследването на тежките корупционни престъпления и престъпленията на организираната престъпност. Очаквам енергичност, упоритост и високо качество на дейността по доказване.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието

 

Благодаря му за смелостта

Благодаря му за смелостта да се кандидатира за този пост. Смятам, че вече има достатъчно опит като админситративен ръководител. Работи активно за решаване на битовите проблеми и устройството на прокурорите.

Евгени Диков, член на ВСС

 

Винаги е на първа линия

Винаги е на първа линия, познава работата в детайли. Успял е да създаде и да поддържа добра организация.

Йордан Стоев, член на ВСС

 

Добър професионалист

Впечатленията ми от Димитър Франтишек Петров датират още от работата му като прокурор в СРП. Считам, че той е добър професионалист, а също така и отговорен родител. Дано като административен ръководител на специализираната прокуратура успее да запази инерцията, която тя набра през последните години!

Ясен Тодоров, бивш член на ВСС

Коментари

Задължително поле