Дипломира се випуск 2016 на Стопанската академия в Свищов

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2016, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” по всичките 17 специалности към четирите факултета на висшето училище, получиха своите дипломи.

В тържествена атмосфера, облечени с академични тоги и шапки, в аулата на родната Алма матер дипломантите официално финализираха 4-годишния си курс на обучение, изпълнен с десетки изпити, множество тестове, казуси и незабравими моменти. В присъствието на своите родители, близки и приятели, абсолвентите получиха заслужено признание за положения труд през годините.

На тържествените церемонии поздравително слово от името на ректора доц. д-р Иван Марчевски и на академичното ръководство, поднесе зам.-ректорът по учебна дейност, проф. д-р Марияна Божинова. Тя увери абсолвентите, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна професионална кариера в сферата на икономиката, администрацията и управлението на фирмено, общинско, държавно ниво в страната и в чужбина. „Дипломата на Стопанска академия е международно призната и е със висока стойност”, заяви проф. Божинова, но призова абсолвентите да останат в България и тук да търсят своята професионална реализация, защото страната ни има нужда от тях.

В подкрепа на това, че свищовските възпитаници са високо ценени от работодателите, проф. Божинова подчерта, че според рейтинговата система на МОН за българските висши училища, Стопанска академия заема второ място в професионално направление „Икономика” по критерия „престиж сред работодателите”, оставяйки след себе си други 24 висши училища, обучаващи студенти в това направление.

Заслужено признание към преподавателския състав, обучавал дипломантите през изминалия 4-годишен период, зам.-ректорът отдаде като посочи, че по други важни критериите от рейтинговата система на МОН – „теоретична подготовка”, „практическа подготовка” и „удовлетвореност от учебния процес”, свищовската академия е на първо място сред всички български висши училища, обучаващи в направление „Икономика”. Проф. Божинова пожела на абсолвентите успешна реализация в професия, която да обичат, и която да ги зарежда с оптимизъм, любознателност, креативност и целеустременост. Тя изрази благодарност и адмирации към родителите на завършващите студенти за помощта и подкрепата, които са им оказвали през годините, и за доверието, което са гласували на свищовското висше училище.

Приветствия към дипломантите по време на осемте тържествени церемонии поднесоха деканите на факултетите и ръководителите на съответните катедри. Деканите изпълниха и ритуала по полагане на Галилеевата клетва, чрез който абсолвентите с ръка на сърцето тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия; да защитят достойно професионалната си подготовка, да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света, да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал, верни на своя народ, да допринасат с труда си за неговото по-добро бъдеще, да бъдат достойни граждани на Отечеството си.

Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета” и бяха връчени дипломите. Отличниците на випуска получиха своите дипломи и грамоти от зам.-ректора и от деканите на съответните факултети. Връчването на дипломите бе съпътствано с представяне на всяка една от специалностите относно целта на обучението, осигурените фундаментални и специализирани знания, сферите на кариерна реализация.

В рамките на церемониите, представители на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността презентираха Алумни асоциацията на Стопанска академия, която дава възможност на завършилите студенти да поддържат връзка с родната Алма матер.

Тържествените церемонии по дипломирането на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование