Директори на столични училища: Тестът е крайно неподходящ за малките ученици, разочаровани сме от Кацаров

Здравният министър не се е съобразил с очакванията за възможностите на деца от 1 до 4 клас, смята Диян Стаматов

Директори на училища и учители от цялата страна са притеснени от въвеждането на тестовете за малките ученици. Първата голяма и неприятна изненада, която им подготвило здравното министерство, била видът на самия тест, който, по думите на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов, е крайно неподходящ за малки деца.

Училищата са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на "близалки", с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра. Но планираният за употреба тест съдържа отделно фунийка, в която детето ще плюе, и колбичка, където ще се събира плюнката. "Този тест е подходящ за 16-17 годишни", категоричен е Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

"До голяма степен сме много разочаровани от тези стъпки, в това няма нищо политическо", подчерта Стаматов и допълни, че Стойчо Кацаров "прехвърля отговорности без да се съобразява с онова", което му предлагат педагозите.

"За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с очакванията за възможностите на деца от 1 до 4 клас", заяви Диян Стаматов. Той допълни, че ако министърът е забравил какво е поведението на дете в първи клас, около себе си той има експерти, които трябва да му го напомнят.

"Тази изненада ще доведе и до притеснение от страна на родителите, след това и на учителите", предрече училищният директор. Той напомни, че малките ученици у нас са 240 000, а засега са осигурени само 400 000 теста. Това поставя под въпрос непрекъснатостта на процеса в следващите седмици.

Стаматов изтъкна, че никоя лаборатория не прави това, което се иска от едно училище - да тества 500 човека едновременно за час. "Такова чудо трябва да направим за един ден", недоумява директорът на 119-о СУ в столицата.

"Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на графика на учебния процес", заключи Стаматов.

"Синхронизацията между образователния и здравния министър е много важна, за да се чувстваме всички стабилни в това, което правим. В противен случай доверието няма как да бъде върнато. Няма конкретна и ясна заповед на МОН. Много е важно да е ясно диференцирано с всички отговорности кой какво прави в цялата система", категоричен беше директорът на училището.

"Решението е политическо и то е взето. След като е взето, отговорността е на хората, които са го взели. Ние ще го изпълним, но с тези притеснения, които представихме", добави той.

Стаматов даде пример със своето училище, като призна, че ако няколко учители излязат в отпуск заради липса на сертификат, той няма да има с кого да ги замести. И добави, че си остава "загадката на загадките" дали в училище ще тестват големите ученици - от 10 до 12 клас.

Мая Зафирова, директор на 140-о СУ, в което се обучават и много деца със специални образователни потребности, заяви, че все още не е изяснено как ще се случва тестването на децата в индивидуална форма на обучение, а също и какви са правилата за придружителите на децата със специални потребности.

Според двамата директори педагогическият персонал като цяло не се чувства подготвен да извършва тестването на най-малките. По техни изчисления са поръчани твърде малко тестове и за момента не може да се гарантира продължителността на тестването в клас.

Те призовават масовото тестване да се отложи още малко във времето докато се прецизират всички неизвестни.

Според двамата директори педагогическият персонал като цяло не се чувства подготвен да извършва тестването на най-малките. По техни изчисления са поръчани твърде малко тестове и за момента не може да се гарантира продължителността на тестването в клас.

Те призовават масовото тестване да се отложи още малко във времето докато се прецизират всички неизвестни.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/209555717858464
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование