Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Откриха тялото на 16-годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав

Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Създават дежурен център по катастрофите До 20 дни стават ясни правилата за работа на поредната структура за безопасност на пътя

Велико Търново даде старт на национална дискусия за 140-годишнината на българска дипломация

Облагане при проектиране на нов завод

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Чешките синдикати: Автомобили на „Шкода“ ще се произвеждат или в България, или в Турция

Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Откриха екстази и марихуана у земеделец Трима мъже са задържани с наркотици в Търговище

Директорът на Етнографски музей „Етъра”: Включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е престиж и ангажимент за развитие

Директорът на Етнографски музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово доц.д-р Светла Димитрова е категорична, че включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е не само престиж, но и поет ангажимент за развитие.

„Мисля, че за самия град, а и за самия музей, ще бъде много полезно да се развиват занаятите, да се търси връзката с дизайна, с арт-занаятите. Габрово има едно голямо предимство, тъй като на територията на града се намират четири големи музейни институции, които работят самостоятелно. Освен ЕМО „Етър”, там е Националният музей на образованието, там е Домът на хумора и сатирата, там е и Регионалният исторически музей с много богати фондове. Преди няколко години бе открит и Интерактивен музей на индустрията”, каза доц.д-р Димитрова.

Тя подчерта, че тази конкуренция, която съществува между музейните институции, се отразява много добре на работата. Всеки се стреми да покаже нещо добро, търси се и допирната точка, за да се работи заедно. На мен лично много ми допада тази творческа обстановка.

Според доц.д-р Светла Димитрова хората, които ръководят тези институции са отворени да работят заедно. Тя заяви, че колкото повече си сътрудничат представителите на културната общност, толкова по-добри идеи се раждат и има възможност да бъдат реализирани.

emo2Директорът на ЕМО „Етър” поясни, че мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО е създадена през 2004 година и има членове навсякъде по света.

„Тази мрежа дава възможност да видиш какво правят другите, да търсиш партньори и да експериментираш. Тези мрежи правят срещи, на които можеш да намериш партньор за всяка една своя инициатива. Мисля, че всички институции в Габрово ще се възползват максимално от това положение”, коментира доц.д-р Димитрова.

Тя заяви, че на базата на членството на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО може да се издигне статута на Международния панаир на традиционните занаяти, който се провежда всяка година през септември в ЕМО „Етър”.

„Занаятчиите, които гостуват на този Панаир дълго време са били от бившите социалистически страни. Тази година за първи път имаше гости от Южна Африка. Бяха много атрактивни, показаха занаяти, близки до нашите, но и с много разлики. Имаме и гост-занаятчия от Судан. Виждам, че интересът на публиката е много по-голям, ако има и чуждестранно участие”, обясни още доц.д-р Димитрова.

Директорът на етнографския музей даде за пример доброто присъствие на занаятчийски стоки и произведения на изкуството от Азърбайджан, които се продават на българския пазар, тъй като цените им са достъпни да местните ценители.

Доц.д-р Димитрова даде за пример и участието на доц. д-р Лейла Ахмед от Судан, която за втори път участва в Международния панаир на традиционните занаяти.

„Нейните глинени фигури наподобяват много неолитните. Височината им е от 20 до 30 сантиметра и украсата им изобразява душевното състояние на човека. Първата година бе почти невъзможно да бъдат продадени за цената от 60 до 90 лева. Но втората година, всичко се продаде. Хората бяха свикнали вече с цената и разбираха стойността на предлаганите издалия. Това е посоката, а включването на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО ще помогне да се развие”, изтъкна доц.д-р Димитрова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.