Директорът на Спешна помощ в София: Екипът ни е заварил Милен Цветков в кома

Екипът на Спешна помощ е пристигнал за 5 мин. на мястото на катастрофата с Милен Цветков. Журналистът вече е бил в кома. Това каза на извънреден брифинг Георги Гелев, директор на ЦСМП-София.

По думите му екипът не е разпознал Милен Цветков, защото е бил обезобразен.

Сигнал за инцидента е подаден в 18.16 ч. в Спешна помощ. Екипът е пристигнал на място в 18:23 ч.

"Всички колеги са възмутени от прочетеното във фейсбук. Крайно време е да се престане със сатанизацията на Спешна помощ - дали е дошла линейката навреме, дали е направила каквото трябва, или не", призова Гелев.

"При пристигането – изключително бързо са пристигнали – за 5 минути, заварили са на платното мъж по гръб, на който близки или граждани – не е ясно какви са били, са му оказвали първа помощ. Правили са му изкуствено дишане уста в уста. Заварен е в кома, предприети са веднага действия по оказване на първа помощ, след няколко минути е вкаран в линейката, където са продължили да му оказват помощ. Включен е на монитор, имал е единични сърдечни удари, продължили са да го обдишват, но на практика не са могли да му намерят вена за апликация на медикаменти. След неколкократен опит за интубация – неуспешен, заради многото кръв, са тръгнали към Пирогов. На практика всичко е приключило в 18.45 ч.", допълни Гелев.

"За съжаление е имал единични сърдечни удари, продължили са до го обдишват. Направени са няколко опита за интубация, но безуспешно, тъй като в дихателните му пътища е имало кръв. Линейката е тръгнала към "Пирогов" и буквално пред вратата Милен Цветков е издъхнал", каза още директорът на Спешна помощ.

"Това, че в трахеята е имало кръв означава, че най-вероятно състоянието му е било несъвместимо с живота. Ударът е бил толкова жесток. Отреагирахме максимално бързо, бих казал даже ненормално бързо", увери Гелев.

По думите му, журналистът не е откаран в „Токуда“, тъй като болницата не разполага със спешно отделение с противошокова зала: „Много малко болници в София разполагат с подобно Спешно отделение, в момента са три такива болници: „Пирогов“, ВМА и „Света Анна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България