Директор в "Локхийд Мартин”: Може да имаме сделка за Ф-16 до 9 месеца

Снимка: Архив

Възможно е сделката за покупката на американските изтребители Ф-16 да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца. Това каза директорът в "Локхийд Мартин” Джеймс Робинсън по Канал 3.

Вчера Народното събрание даде зелена светлина на преговорите за закупуването на самолетите за българските ВВС. Според Робинсън, който е опитен пилот, тези бойни самолети са най-доброто, което се произвежда в момента.

"Доколкото ми е известно, правителството на САЩ е готово да започне срещи с това на България. Сроковете ще се решат от тях, но процесът няма да отнеме години, а месеци. Разбира се, ние сме насреща да ги подпомогнем и надяваме да имаме сделка в следващите 6 до 9 месеца, възможно най-скоро", обяви Джеймс Робинсън – директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин".

Веднага щом договорът е подписан, ще започнем да поръчваме частите и компонентите за Ф-16. Подръжката на бойните самолети ще се случва тук в България, от военновъздушните сили на страната, няма да има производство, но по поддръжката ще търсим възможности с близки страни и местната индустрия. Хората, които ще подържат изтребителите и пилотите ще бъдат обучени в САЩ. Това ще се случи година, година и половина след подписването. И се надяваме, че именно български пилоти ще летят с тях при пристигането им в страната.

Коментари

Задължително поле