Диригентът Йордан Камджалов е следовник на учителя Дънов

Музикалните издания класифицират Йордан Камджалов като “най-добрия оперен диригент” и “майстор на интерпретацията на симфонична музика, особено на Брукнер”.

Рубриката “Кристална топка” е, за да се вгледаме в окултните интереси на артисти, хора на изкуството, учени, мислители и политици. Тук няма да говорим за суеверията на известните хора, нито за това кой е ходил на врачка, кой при шаман или баячка. Интересът ни е насочен към личности, които, в търсенето на голямата истина за живота, са се обърнали към езотериката и окултизма. Такъв е следващият герой на поредицата на “Труд” - световноизвестният диригент Йордан Камджалов.

Запознава се с учението на 13-годишна възраст

Ако приемем, че съществува прераждането, то диригентът Йордан Камджалов прави впечатлението на “стара душа” - човек, който се е прераждал безброй много пъти и вече е стигнал почти до върха на човешката еволюция. Освен високите си професионални постижения, Камджалов има интерес към физиката, астрономията и математиката и е разработил собствена система за преобръщането на нотите в цифри, с която успява да запомни всичките си партитури наизуст. Според него така има възможност да гледа музикантите в очите, докато дирижира и да има по-пълен контакт с оркестъра. Но това, което го издига в ранг на “стар дух”, е неговата преждевременна мъдрост, съчетана с неизменните за най-издигнатите духовно хора благородство и високи идеали.

Окултен ученик

Той самият с охота говори за срещата си с учението на Беинса Дуно, както е известен още учителят Петър Дънов. “Бях на 13 години и половина, когато, разхождайки се по улиците в Търговище, една книга от щанд с книги ми привлече вниманието. Тя се казваше “Закони на доброто”. Самото заглавие ме порази. Дотогава никога не бях чувал за Петър Дънов. Купих си книгата и тя обиколи с мен всички мои квартири - и в София, и в Берлин, навсякъде, където съм живял. Така започнаха нещата... със “Закони на доброто”. На тази възраст по различни начини ми се даде възможност да се свържа интензивно с трите основни стълба на човешката култура - наука, изкуство и философия (религия) - казва диригентът пред журналисти. - Не знаех кой път да поема. Това бяха абсолютно отворени врати за мен. Осъзнах, че религията пропива всяка наука, изкуство и култура. И така, науката стана мое хоби, изкуството моя професия, а философията (религията) - съдържанието на моя живот. Тогава Учителят Петър Дънов изкристализира като мой лидер, фаворит, водач и образец.”

Йордан избира пътя на изкуството, защото, според него, така може да достигне до най-много хора. Оказва се прав. През 2011 г. става първият чужденец, спечелил конкурса за Генерален музикален директор и Главен диригент на Оперния театър, Филхармоничния оркестър и фестивала “Heidelberg Schloss Festival на забележителния културен център Хайделберг в Германия. Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. На 29 години основава Фондация “Йордан Камджалов” за подпомагане на млади български творци - инструменталисти, певци, композитори и диригенти.

За Бог

По въпроса за Бог, той казва: “Никога не ми се е налагало да вярвам в Бог, аз знам: той е абсолютна реалност.” Камджалов приема човешките слабости, с изключение на една - не обича непоследователността. “Не може в зоната на комфорт да имаш изключителни постижения," казва този млад мъдрец, и споделя безотказната си, според него, система за симетрично и хармонично развитие на човека на принципа 3х4 - 3 часа умствен труд, 3 часа изкуство, 3 часа философия и 3 часа физическа работа. По-големите три деца в семейството - Кубрат, Рада и Зора - учат във Валдорфско училище в Хайделберг. - система, разработена от антропософа Рудолф Щайнер през 1919 г., която цели цялостното развитие на децата и израстването им като свободни същества.

Учителите

Камджалов има неколцина важни учители в живота. “По отношение прохождането ми в дирижирането - моят велик професор Васил Казанджиев. По отношение разбирането ми в музиката - уникалната професор Нева Кръстева. По отношение на доверието във връзка с комуникацията при дирижирането, което е ключово - знаменитият главен диригент на Берлинска филхармония Сър Саймън Ратъл. По отношение преживяване на творческия процес и създаването на паралелно пространство - Мариус Куркински. По отношение на свръхмузикална компетентност - Николаус Харнонкурт. По отношение на прекрасност, искреност и възторг - децата. По отношение цялостна визия за структуриране на пространствата и света, още като тинейджър - Кубрат Томов. По отношение стремеж към знанието - моите родители. По отношение цялостна концепция за живота и неговия смисъл - Петър Дънов. По отношение абсолютната сила, абсолютната дързост, абсолютното смирение и абсолютната любов - Исус Христос.”

Астероидът

През 2014 НАСА и Международният център по астрономия дават името Камджалов на астероид 52292 с обосновката, че: “Камджалов свързва света на музиката с очарованието на вселената”.(52292) Kamdzhalov е астероид от главния астероиден пояс, открит на 10 октомври 1990 г. от Л. Д. Шмадел и Ф. Борнген в обсерваторията в Таутенбург, Тюрингия.

Под знака на 7-мицата

Той е 7-ият известен българин, на чието име е наречен астероид (освен Джон Атанасов, Климент Охридски, Георги Димитров, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, и химика акад. Иван Юхновски). А също и 7-ми сред композиторите, дали име на по-малките небесни тела. Семейството му е седемчленно: Йордан, съпругата му Наталия и 5-те им деца. Рождената му дата - 16 октомври, също е седмица. Числото 7 в нумерологията носи проницателност, мъдрост, способност да се разбират другите хора. Хората с рождено число са специалисти, учени и изобретатели. Седем е съвършеното число, което управлява времето и пространството. В Египет е символ на вечния живот, число на бог Озирис. В Християнството символизира на сътворението. Седем са дните от седмицата, седем са континентите на Земята, цветовете на дъгата и музикалните тонове. Седем денонощия продължава лунната фаза. В Стария и Новия завет в Библията числото седем се споменава 770 пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица