Диян Стаматов: До 15 септември ще бъде попълнен недостигът на учители

"Нормално е в летните месеци да има незаети учителски места. Това, че има свободни 1379 места, е традиционна практика през лятото. В страната има голяма миграция, има движение на учители от едно училище в друго и не се притеснявам от недостига на преподаватели. За 15 септември те ще бъдат осигурени". Това каза в предаването зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред БТВ.

На въпроса как ще бъдат попълнени тези бройки, той обясни, че една голяма част от учителите местят своите учебни заведения, а други могат да бъдат заместени от хора, които в момента не са в системата. Цифрата, по думите му, не е толкова голяма. В момента в страната има 2 500 училища, което означава, че във всяко училище има по половин незаета бройка, обясни зам.-министърът на образованието.

Той допълни, че по-голям е проблемът с учителите, на които предстои да се пенсионират. В момента те са 5000, но през следващите 10 години се очаква около 45 000 човека да бъдат в пенсионна възраст и трябва да бъде подготвено заместването им с нови.

Най-сериозен е недостигът с преподаватели в сферите на математиката, информационните технологии и чуждите езици, обясни зам.-министърът.

Правим първите възможни стъпки учителската професия да стане по-атрактивна. В промените в Закона за висшето образование залагаме специалността "Педагогика" да бъде приоритетна, допълни Стаматов.

По-високото качество на преподаването на учителите може да стане с постоянна поддържаща квалификация, каза Стаматов.

Той обясни, че една от новите промени в средното образование е свързана именно с това - квалификацията на учителите от доброволна става задължителна и са заложили за младите учители много по-бързо и лесно израстване в кариерното развитие – което да е свързано и с по-добро заплащане. "В момента средната заплата в сектора е 850 лв.", уточни той.

По отношение на големия интерес към директорските постове в училищата, където за 150 места има 1500 кандидати, Стаматов каза, че го радва този голям интерес, но, за да бъде успешен един директор, трябва доста време.

Относно твърденията за използване на постовете на директори за политически назначения, Стаматов коментира, че явяването на толкова много хора като кандидати показва, че прозрачността и наличието на интерес от тяхна страна е факт.

В коментар на случая със Силистра, където въпреки желаещите явили се кандидати, всички преподаватели са знаели предварително кой ще бъде определен за директор, Стаматов заяви, че е изненадан и разочарован от факта, че съществува подобен проблем.

В Силистра има технически проблем при самото изчисляване на резултатите при отчитане на крайното класиране и е естествено това да доведе до недоволство, каза зам.-министърът.

В коментар на недоволството на учителите, че заради реформата ще трябва да сменят печати, наименования и табели, Стаматов заяви, че това се прави за два часа.

Той допълни, че един от стандартите, които са разработили, предвижда цялата бумащина и бюрокрация да отпадне и да бъде заместена с електронно боравене с документи, но това ще стане плавно и спокойно.

До 15 септември новите учебници по история за 5-ти клас ще бъдат отпечатани и ще бъдат във всяко едно училище, категоричен беше зам.-министърът. Той обясни, че е било невъзможно всички нови учебници за първи и пети клас да влязат още от тази година, тъй като е имало много голяма конкуренция – 26 издателства са направили предложения за 250 различни комплекта за учебници.

Във връзка с опитите за преписване на матурите, зам.-министърът заяви, че следващите матури след 20 дни ще бъдат разделени на три модула. Четирите часа на държавните зрелостни изпити ще бъдат разделени на три части, като при приключване на всяка една част зрелостникът няма да има право да се връща към решаване на поставените вече задачи.

Те ще бъдат решени за определено време, след което пликовете се затварят и, ако зрелостникът иска да излезе навън да се разходи, може да го направи една тогава.

Коментари

Задължително поле