Дмитрий Песков - Гласът на Путин

Дмитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин, е заразен с коронавирус. Новината обиколи като мълния целия свят, а първият въпрос, който всички зададоха, бе: кога последно се е видял с Путин. Самият Песков побърза да разсее всякакви съмнения с думите си: преди повече от месец.

“Да, болен съм, лекувам се” - призна той във вторник пред медиите. Така Дмитрий Песков стана четвъртият високопоставен служител на Кремъл, заразен с COVID-19, сред които премиерът Мишустин и двама министри. В болницата с Песков обаче се оказа и съпругата му - една от най-големите съвременни звезди на световното фигурно пързаляне в танците Татяна Навка. Красавицата - олимпийска и световна шампионка, която след края на феноменалната си кариера се изявяваше в прочутите по цял свят спектакли на лед на Иля Явербух, а вече има свое собствено мащабно ледено шоу.

Говорителят на руския президент наскоро бе иронизиран от известния опозиционер Алексей Навални, че е поставил бадж на ревера си, който според него го пазел от Ковид-19. Оказа се, че никой не е застрахован от вируса. Миналия месец гласът на Путин пък сподели пред медиите, че началникът му е на път да стане... вирусолог. Той визира шега на Владимир Владимирович, че днес “всички в страната са се превърнали във вирусолози”.

Песков винаги е будел интереса на чуждестранните журналисти. С начина, по който представя новините от руския президент. Извън съмнение е, че 52 годишният Дмитрий Сергеевич е блестящ дипломат и добре борави с думите. Още като младеж той тръгва по стъпките на баща си Сергей Песков - известен съветски дипломат, работил в арабските страни. На малкия Дима му се налага да сменя много училища, докато учи в чужбина, а когато е в Москва - е при баба си. И западните медии са категорични за брилятния му английски език, който той учи в специалното московско училище №1243.

В прочутия Институт за страните от Азия и Африка (ИСАА) той успява да влезе от втория път, завършва турски език, след което го канят да работи в Министерството на външните работи и той приема. Така започва неговата кариера.

Година преди краха на СССР, Песков се оказва в руското посолство в Анкара. Там той преминава през няколко длъжности - първо референт-преводач, после аташе, трети секретар... Резкият скок в кариерата на Песков се случва точно през 1999-а, когато в Истанбул пристига президентът Борис Елцин. Дмитрий прави огромно впечатление при превода след изказването на Елцин. Говори се, че за да бъдат спасени преговорите Песков се нагърбва със смела постъпка - превежда по малко по-различен начин думите на руския държавен глава, за да не може турският му колега да разбере за състоянието и настроението на първия човек в Русия. След това Песков е поканен на работа в президентската администрация.

Едва започнал работа в Кремъл, през 1999 г., той е извикан за преводач по време на преговорите на министър-председателя Владимир Путин и турския премиер Бюлент Еджевит. Точно тогава Дмитрий вижда за първи път бъдещия руски президент.

През 2000 г. Дмитрий Песков заема поста началник на отдела за връзки с обществеността с медиите. Именно той организира първите “преки линии” (пресконференции) на президента Путин в периода на първите му два мандата като глава на Русия.

По време на подготовката на срещата на страните от Г-8 в Санкт Петербург през 2006 г., Песков надзирава и преглежда заключителните договори с американската PR-компания Ketchum.

Когато през 2008 г. Путин остави поста президент на Дмитрий Медведев, Песков стана негов прессекретар. Победата на Путин на президентските избори през 2012 г. става за Песков нова епоха в кариерата му. И той е назначен за заместник-ръководител на администрацията на президента, а после и за личен негов секретар.

Приближените му журналисти смятат, че Дмитрий е открил за медиите недостъпните по-рано факти за личността на Путин - спортни достижения, привички и хобита - да плува, да се гмурка и да се разхожда из тайгата.

Едни от най-коментираните факти от биографията на гласа на Путин са тези от личния му живот и отношенията му с жените. Той има три брака и пет деца - трима синове и две дъщери. За първи път той се жени още съвсем млад, а първата му съпруга е Анастасия Будьонная, внучка на прочутия маршал на Съветския съюз и герой от революцията Семьон Будьони. От нея той има син Николай, който няколко пъти медиите замесват в скандали. Когато Дмитрий е на 27 години, той се жени за 18-годишната Екатерина Солоцинска, с която се запознава по време на работата си в Анкара. Тя е дъщеря на посланик, и внучка на дипломат. Катя му ражда 3 деца - дъщерята Елизавета и синовете Мики и Дени.

Щастието им трае до 2012 г., когато се развеждат, а Дмитрий ухажва красавицата и олимпийска шампионка в танците на лед Татяна Навка. Фигуристката му ражда дъщеря - Надежда, а през 2015 г. сватбата им в тузарски хотел в Сочи предизвиква много негативни коментари в социалните мрежи заради разточителството си и... заради шармантен скъпарски швейцарски часовник, който журналистите забелязаха на ръката на Дмитрий от снимките му в медиите.

 

Скандал с доходите

Още се помни и скандалът преди няколко години, когато от данъчната декларация на Песков се разбра, че той е изкарал повече пари от президента Путин. Обяснението на прессекретаря беше, че той е получил наследство, а освен това стана ясно, че съпругата му Татяна Навка е тази, която носи парите в семейството. Шампионката, която е живяла 10 години в САЩ, закупи преди години голям имот в скъпарското място Рубльовка. Разследване, проведено от Dossier Center, заедно с “Гардиън”, показва, че активите и разходите на двойката са по-големи от декларираните.

 

За него

Понякога прави истинска виелица

Наистина ли мислите, че контролирам всички? Ето го Песков седи отсреща, моят прессекретар, той понякога прави такава “виелица”, гледам го по телевизията и си мисля: за какво говори той там? Кой му е поръчал това? Не трябва да коментирам всичко, което казват служителите от администрацията или правителството. Имам си собствена работа.

Владимир Путин в интервю за тв NBC

 

Омъжих се за най-смелия мъж на света

Аз се омъжих за най-умния, най-смелия, най-решителния, най-интелигентния и най-честния, за най-обичащия и порядъчен мъж на света. И се гордея с това. Такива сега са малцина. Аз - като лъвица, защитаваща семейството си, съм готова да прегрижа гърлото на този, който посегне на нашето щастие.

Татяна Навка, негова съпруга

 

Като антилопа с мустаци е

Той е като златна антилопа с мустаци. Само часовникът му струва 37 милиона рубли. Меденият му месец на яхта струва десетки милиони. Къщата му на Рубльовка струва близо до милиард. Неговият безработен син притежава цял парк превозни средства и конюшня в Лондон. За бившата си жена и дъщеря си Песков купува луксозен апартамент в Париж за близо 2 милиона евро. Задайте му въпроса откъде са тези пари, когато ви говори за борбата с корупцията...

Алексей Навални, руски опозиционер

 

Отличен говорител

Песков е отличен говорител в смисъл, че когато говори, чувстваш, че наистина чуваш мислите на Путин. Отрицателната страна на това е, че понякога започва да звучи толкова грубо и жестоко, колкото Путин. Той пропусна шанса да установи близки отношения със западните журналисти, и така теоретично изпусна да осигури по-положително отражение на политиката на Путин в медиите.

Ангъс Роксборо, английски журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети