Днес е Благовещение

Снимка: Архив

Празникът Благовещение, наричан още Благовец, се почита от всички християни – православни, католици и протестанти. Той е на 25 март и е посветен на евангелското събитие - възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария, че тя ще очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Макар да е в дните на Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение на този ден може да се яде риба. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се и пита, която се намазва с мед и се раздава на съседи и близки.

Според нехристиянски, езически народни вярвания в някои региони на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губи силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

Коментари

Задължително поле