Сценаристът на „Маскираният певец” Влади Априлов пред „Труд”: При следващ сезон ще крием участниците три пъти повече

Санкциите срещу „Северен поток 2“ са включени в проектобюджета за отбрана на САЩ

АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

7 души са загинали при газовата експлозия в Словакия

„Пътна полиция”: Катастрофите в страната до момента са около 50

Ердоган: Турция няма да напусне Сирия, докато хората там не я помолят

ИАГ: При покупка на коледна елха да се следи за контролна пластина, глобата е от 50 до 3000 лв. 

Софка и Гринго празнуват в Дубай

Фандъкова към столичани: Бъдете внимателни – както при шофиране, така и при пешеходно придвижване!

Дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки: Последните думи, които чух от нея бяха „Обичам те“

Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

Добивната индустрия движи икономиката

Браншът създава 4-5 % от БВП на страната

Над 4 млрд. лева в модернизация са вложили водещите компании в сектора

Добивната индустрия е сред най-големите работодатели в страната като движи икономическото и социално развитие на цели региони. В минерално-суровинната индустрия работят между 22-25 000 души и още около 120 000 души в съпровождащите я икономически дейности като общото производство на сектора за 2015 г. възлиза на 1,2 милиарда евро (2,34 милиарда лева) на годишна база. Браншът създава 4-5 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а България е сред водещите европейски държави по дял на добавената стойност към националната икономика. Това е част от оценката за социално-икономическото въздействие на минната индустрия у нас навръх 18 август – професионалния празник на на работещите в минерално-суровинната индустрия.

Добивните предприятия в България се отличават с относително висока производителност, която е близо 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията. Това се дължи на значими инвестиции в дълготрайни материални активи като за последните 18 години водещите добивни компании са вложили над 4 млрд. лева в технологично обновление, което носи със себе си подобрени икономически и екологични показатели и представяне по отношение на здраве и безопасност.

В България вече се говори за Минна индустрия 4.0., като водещите български минни компании са изключително близо до това ниво на автоматизация и модернизация, чрез направените инвестиции в техника и обучения на персонала. В тези предприятия, които са двигателят на бранша, инвестициите в безопасността на труда и грижата за хората отговарят на високи стандарти  и добрите резултати са налице. Лидери в това отношение са „Асарел-Медет”АД „Елаците-мед”АД, „Дънди Прешъс-Челопеч”АД, Горубсо-Мадан, Мини „Марица-изток” ЕАД и други. Внедрени са международни стандарти по управление на качеството, опазване на околната среда и безопасността на труда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.