Добри новини след пристигането в Гърция: Мечетата от Барутин имат шанс да останат диви

Животните все още не са свикнали с човешко присъствие и ако това продължи, ще могат успешно да бъдат върнати в дивата природа, коментираха пред “Труд” от фондация “Четири лапи”

Трите изоставени мечета, които бяха спасени случайно в гората над село Барутин преди месец, имат шанс да се завърнат в дивата природа. Те все още имат страх от хора и са били стресирани от пътя до Гърция, където ще прекарат няколко месеца в подготовка за живот в природата. Това заяви пред “Труд” експертът от фондация “Четири лапи” Явор Гечев.

В България за тях се грижиха експерти от Парка за танцуващи мечки край Белица и заминаха в отлично здраве. Спасителният център в южната ни съседка е специализиран за отглеждане на осиротели мечета, които са намерени в дивата природа без родителите си. “Там със сигурност ще бъдат полагани най-добрите грижи за тях. Ще прекарат няколко месеца в този център и се надяваме следващата година да бъдат върнати обратно в дивата природа у нас”, коментира още експертът.

Гечев обясни, че в Парка за танцуващи мечки край Белица животните за един месец са наддали повече от двойно. “Но храненето е само част от грижите, от които имат нужда тези животни. В крайна сметка те трябва да запазят естественото си поведение и инстинкти, и да бъдат научени на тези умения за оцеляване в дивото, на които майка им не може да ги научи”, каза още експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България