На 31 март 2020 да почерпят

Рибите да обърнат внимание на близките си, а Овните да избягват пътувания – Дневният хороскоп на Алена

Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Доброволци преобразяват столичния квартал „Изток” Чистят градинки, ремонтират пейки и катерушки

Жителите на квартала не пестят време и сили, за да го направят по-приятен за живеене.

Вече месец посвещават уикендите си на каузата, досега са изхвърлили над 500 чувала боклук

През последната седмица се включват около 50 човека от квартала

Още преди елитният столичен квартал “Изток” да бъде разтресен от политически скандали за евтини апартаменти, група млади хора решават да променят грозните гледки, които виждат от прозореца и да вдъхнат нов живот на занемарените градинки в междублоковите пространства.

Случайно или не, началото е на 3 март. Именно тогава започва освобождаването на квартала от боклуците. Идеята се ражда отдавна, но тогава времето й е дошло, разказа пред “Труд” основният организатор Виктор Райковски.

Една неделя той излиза, за да изчисти градинката пред дома си. Казва, че доброто е заразно и се оказва прав. Само месец по-късно доброволците са събрали над 500 чувала с пръст и боклуци, а пет градинки вече са изцяло преобразени. И не смятат да спират – амбицията им е да изчистят целия квартал с помощта на съмишленици.

Те не просто събират боклуци – ринат затрупаните от десетилетия пътеки, боядисват и ремонтират катерушки, коват пейки. Въоръжени са с лопати, кирки и други инструменти, които си купуват сами, с пари от собствения си джоб. Само до момента са похарчили повече от 700 лева. Обединени са и във фейсбук групата “Бъди обществено полезен”.

“Имам идея за подобна инициатива много отдавна. Още през януари започнахме с приятели да се събираме в едно кафене и да мислим какво можем да направим и как можем да сме обществено полезни. В първите топли дни излязох да изчистя градинката до моя блок, защото не мога да бъда за пример на хората, а пред нас да е кочина. В началото бях сам, после се включиха още трима-четирима съседи. Следващият път отидохме на друга градинка и там за уикенда се включиха 17-18 човека. В квартала се познаваме и сме като едно село, това е хубавото – има общност, като видят един, идват и други да помагат, не те оставят сам”, разказва Виктор Райковски.

На третата градинка за два дни се включват 30 човека, а последния уикенд – над 50 човека.

“В последната неделя нямаше много хора, голяма част бяха изморени, все пак четири уикенда подред отделяха време и енергия, бяхме леко обезсърчени. Но изведнъж започнаха да идват много хора, със страшен позитивизъм, много надъхани и макар планът да беше да работим до обяд, останахме целия ден. Просто хората ни заредиха и ни върнаха увереността, че това което правим има смисъл”, казва още Райковски.

Макар той да е основният двигател на инициативата, подчертава, че има група от около 10-12 човека, които са нейното твърдо ядро и не пестят време и енергия за каузата, на която са се посветили.

Един от тях е Константин Стоилов. С приятелката му скоро очакват дете и въпреки това той я оставя, за да се помага на квартала и приятелите си. Казва, че тя не му се сърди, а дори го подкрепя и се радва. С усмивка споделя, че някой ден може би детето им ще играе в градинските, които сега почистват. Той ни разказва, че много родители се включили в почистването, а малчуганите следвали примера им.

“На децата им беше много интересно, помагаха с желание и енергия. Те казваха – “мама и тате чистят, искам и аз”. Едно момиченце на около 5 години боядиса няколко пейки и се справи чудесно, докато майка й копаеше с лопатата. В началото се притеснихме да не се омаже цялото с блажна боя, но всъщност то много внимаваше и боядисваше с желание. Идват хора и от други краища на квартала, дори и от други райони. Имаше и такива, които са живели преди в квартала и дошли да помагат. Със сигурност и ние ще се включим да помагаме в други райони, за да им върнем жеста. Вече чуваме, че започват да се организират”, разказва Константин.

Задавам им въпроса какво ще кажете, на всички, които са на мнение, че младите хора ги мързи и по цял ден са пред компютъра.

“Всъщност не ги мързи, а много от тях не се чувстват част от обществото, разединени сме. Направи ми впечатление, че първия ден хората надничат зад завесите на дома си и ни гледат малко с недоверие, а на втория ден вече излизат. Затова решихме вече преди да отидем да разлепяваме по входовете бележки, че предстои почистване и всеки е добре дошъл. Проблем е когато всеки се е затворил в апартамента си, това е неговата кутийка, всичко друго е чуждо и щом не го чувства като свое не го интересува – нищо, че там ще си играе детето му”, казва Виктор.

 

Вълна от подкрепа за каузата

От община Изгрев обещават съдействие

Магазини правят отстъпки, хора им носят храна

Междублоковите пространства отново са приветливо място за игра и разходка.

Виктор разказва, че са много приятно изненадани от огромната подкрепа, която събират за каузата си.

“Срещаме голяма отзивчивост, където и да отидем. Хората навсякъде ни се радват, правят ни отстъпки. Ще дам пример – едната метла се счупи и отивам да я сменя, а жената в магазина ми каза – вие не сте ли тези, които чистят градинките – разпозна ни и много се зарадва, направи ни най-голямата възможна отстъпка, която е около 10%, но е важно, че усещаме подкрепата на хората. В магазина за дървен материал също са много любезни и ни помагат, както и в този за боя”, разказва с усмивка Виктор. Срещат и много интересни хора – като например чичо Стефан, който бил цирков дресьор и укротител на лъвове и също излязъл да помага в боядисването.

Доброволците са истински благодарни за малките жестове, които им показват, че това, което правят има смисъл.

“Майката на едно от момчетата, с които чистим, направи баница и ни я свали за обяд, както и една кутия с боя, която имала вкъщи и я пазела за нещо. Един човек ни донесе 20 бири, друга жена купи 50 кебапчета и кюфтета, различни хора ни носят шоколадови бонбони, кой с каквото може помага. Такива реакции наистина ни зареждат, защото като прекараш два дни в тежък труд, вечерта се питаш струва ли си, но на следващия ден, като ти мине умората и видиш, че има реален резултат, вече знаеш отговора”, казват Виктор и Константин.

През тази седмица се срещат и с кмета на район Изгрев инж. Цветомир Жеков и неговата заместничка арх. Павлета Пеловска.

“Те ни посрещнаха като герои, бяха много отзивчиви и обещаха да ни помагат с всичко, с което могат. Подчертаха, че не искат да ни взимат каузата – тя си е наша, но ще ни съдействат с боя, с дъски, с превоз”, разказват момчетата пред вестника.

 

Деца отново играят на възкръсналите площадки

Амбициите им са да включат и учениците в каузата

Децата с желание се учат да боядисват.

Виктор и Константин разказват, че веднага след почистването децата отново играят на площадките, които били мръсни и занемарени от много години. По-възрастните хора пък не могат да се нарадват на резултатите и отново се разхождат там, където доскоро избягвали дори да минават.

“На следващия ден, след като изчистихме градинката, виждам жената, която ни донесе баница с друга – казаха, че са толкова радостни, че просто не им се качва горе и си седят навън. Една майка сподели, че детето й за първи път си играе на тази площадка, сутринта първо дръпнала завесата и погледнала площадката, за да й се порадва”, каза Виктор.

“В началото имаше хора, които ни казваха – това е работа на общината. Ние много добре знаем, че е работа на общината, но на някои места мръсотията си седи от 30 години. В една от градинките имаше пътека, зарита с над 30 сантиметра пръст”, обяснява Константин Стоилов.

Амбицията им е да включат и учениците в каузата, с надеждата, че по този начин те ще станат по-отговорни и ще се замислят следващия път преди да си хвърлят боклука на улицата. Но това трябва да стане доброволно – да им е интересно и те самите да го поискат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ашколсун, Машаала, Аферрим! Ето това е истинско гражданско общество! Не виещо и крещящо, а работещо! Когато най-накрая българинът осъзнае, че това е неговият град, неговият квартал, неговата улица, неговият дом става деен и не пести сили за да го направи по добър. Това обаче е свързано с чувството за лична собственост, за гордостта да си собственик на имот, твой, личен, един, два или повече в противовес на насажданите пролетарски идеи за монашеско отношение към собствеността! Преди две години ми направи отвратително впечатление един репортаж за наводнение на някакво село на майната си. Тъпаците си направили къщи на 5-10 метра от селската река, която ги залива всяка година и единственото, което правят е да се оплакват от държавата и Общината, която и да е тя. Крещят в камерите, че държавата и кмета са длъжни всяка година да дават пари за да им бъдат орязани ракитаците в коритото на същата тая река, което в летните месеци няма и половин метър дълбочина, а реката се превръща във вада. Никой от тия идиоти не се сеща, че след, като е извършил огромната идиотщина да си направи къщата на брега на реката, поне някоя събота и неделя може сам или с комшииите да вземе брадвата и да отсече две дървета саморасляци. Тая седмица две, другата три и след два месеца коритото да е чисто, а пролетта къщата му да не е наводнена! Не-е-е-е-е-е-е-е! Никой не се сеща! А цялата част от коритото на реката която минава покрой селото е малко над 100 метра! Матриал, кво да го правиш?!? Социализъм от 1970 – държавата да го направи, щото държавата ни е взела всичко с изключение на къщата, това е нейна грижа. А ние пост комунистическите българи нямаме никакви грижи!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.