Добромир Карамаринов: Нашите атлети са атрактивни, затова ги канят на турнири

Българските лекоатлети успяха да запазят мястото си във втора лига на Европейското отборно първенство и за догодина. А представянето им преди дни коментира президентът на федерацията ни Добромир Карамаринов. Самият той продължава да затвърждава авторитета си в световната лека атлетика. През април безапелационно бе преизбран за втори пореден мандат за първи вицепрезидент на Европейската централа - 45 гласа от общо 50 федерации. А миналия месец кандидатурата му бе издигната и за Съвета на Международната асоциация (ИААФ). Досега българин никога не е бил в управленския орган на ИААФ. Изборът е в края на септември в Доха, в навечерието на световното първенство.

- В първия ден на европейското бяхме на една позиция от изпадане, въпреки победите на Ивет Лалова и Тихомир Иванов. Имаше ли притеснение, че ще отидем в по-долната лига, г-н Карамаринов?

- Нито за миг, защото нашите силни дисциплини са във втория ден. По предварителни прогнози трябваше да сме между 5-7 място, завършихме на шесто.

- Изненада ли ви нещо?

- Добро впечатление ми направи щафетата 4 по 400 метра, въпреки че завърши четвърта. Надежда Рачева, Полина Тодорова, Габриела Георгиева и Кристина Борукова - отдавна не сме имали такива състезателки, надскочиха себе си. Те не са от така наречените звезди, но са типични атлетки, върху които се гради отборът. Иначе ядрото - Ивет, Тихомир, Мирела Демирева, Радослава Мавродиева взеха това което трябваше – максимума. Поздравявам Радослава, защото тя се състезава с лека контузия и успя да стане първа. А Ивет се превръща в легенда. Сега участва на 3 дисциплини, и пак спечели две от тях. Няма друг спортист в Европа, с толкова първи места (б.р. осем двойни победи на 100 м и 200 м). Тя винаги се състезава за България и хората затова я обичат.

- Тихомир Иванов и Габриела Петрова опитаха да покрият норматив за олимпиадата. Не успяха. Ще им стигне ли времето?

- В нашия спорт нормативи се покриват до последно, до края на юни 2020-а. А системата в скоковете е такава, че те биха могли да бъдат поканени на игрите, и ако имат резултат, близък до норматива. Засега участие в Токио си гарантираха Ивет и Мирела, а другите ще имат възможност да направят това съвсем скоро - на Балканиадата в Правец след 3 седмици.

- През септември предстои изборният конгрес на ИААФ, на който не се очакват сътресения. Досегашният президент Себастиан Коул е единствен кандидат. До колко е добре да няма конкуренция?

- Няма кой в момента да се изправи срещу Коул и това е логично. Световната лека атлетика преживя един много тежък период – от есента на 2015-а до към края на 2016 година. Разрази се истинско цунами – тогавашният президент Ламин Диак бе задържан, спонсорите започнаха да се оттеглят. Дори беше под въпрос едва ли не съществуването на асоциацията в този й вид. Минахме през доста тежки моменти, които дори не се разбраха от широката общественост. А Коул имаше много голяма заслуга за стабилизирането на световната атлетика. Направи драстични реформи и, за щастие, сега имаме силна асоциация. Логично е да бъде избран отново.

- Как се стигна до вашата кандидатура в Съвета на ИААФ?

- След 4 мандата в Съвета на Европейската асоциация, два от които последователно като първи вицепрезидент. И преизбирането ми през април с 45 от 50 гласа, което е своеобразен европейски рекорд - никой друг вицепрезидент не е получавал толкова голямо доверие от европейските федерации. Така решиха, че аз трябва да продължа и в Съвета на ИААФ. Но там битката ще е жестока. Има запазени позиции за жените, континентални квоти и няколко места за цял свят.

- Какво още искате да промените?

- Атлетиката е един традиционен спорт, дори консервативен. И всяка промяна се посреща с недоверие. Но, ако искаме да продължаваме да бъдем олимпийски спорт №1, трябва да се променяме. Например, много положително се оценява форматът на Балканската асоциация (б.р. Карамаринов е президент) и съответно балканските първенства, в които участват страни извън полуострова. Един типичен пример как може да се развива спортът в съответните региони. Та колко страни от нашата локация могат да отидат на състезание в Доха, а на тези атлети им трябват международни изяви и нашата система им дава отлична възможност за това. Ще го видите и сега в Правец на 2-3 септември. Потвърдили са всичките 21 страни. Ще видите атлети от Грузия, Украйна, Армения, Сан Марино, Кипър, Азербайджан...

- Сега сякаш и проблемите с материалната база са вече зад гърба ви...

- В тази посока се направи изключитено много и то благодарение на Спортното министерство и министър Красен Кралев, който има усет за това. Зала „Фестивална“, сега „Арена Асикс“ вече втора година е Дом на атлетиката, съоръжението в Добрич също е напълно годно за тренировки и състезания. Имаме много прави писти, които се обновиха и работят с пълен капацитет. Единствено, което ни липсва е голямо съоръжение на открито – това е стадион „Гео Милев“, но скоро и той ще бъде направен, така че проблемът ще се реши изцяло.

- А можем ли да кандидатстваме за домакинство на голямо първенство?

- Евентуално за европейско, но когато стане залата в Бургас. И за шампионат до 23 г., когато е готово съоръжението на „Гео Милев“.

- Много често атлетки се опитват да атакуват „извънземния рекорд“ на Стефка Костадинова от 209 см. Но са твърде далече. Мисия невъзможна ли е?

- Изключително силно постижение, безспорно! И Каиша Берквист, и Бланка Влашич пробваха, сега Мария Ласицкене не спира да атакува. Вероятно един ден ще бъде подобрен, няма да е трагедия за България. Вече 32 години е непоклатим. Разбира се, бих бил горд, ако Мирела го стори, но времето ще покаже.

- Все по-често канят наши атлети на турнири от Диамантената лига. Не може да не ви радва този факт...

- Разбира се. Това са комерсиални състезания, на които участват топ спортисти. Там канят не само отлични атлети, но и атрактивни, а нашите са точно такива!

Коментари

Задължително поле