Добруджанско село се поздрави с втори столетник

Дядо Никола рецитира хуморески на гостите си

Добруджанското с. Спасово, в което живеят около 900 души, се поздрави с втори столетник за по-малко от година. След като миналата есен дядо Дамян чества едновековен юбилей, сега жителите на селото, близки и роднини поздравиха 100-годишния Никола Вълчанов.

Пременен с нова риза и шапка, дядо Никола демонстрира отлична памет, като изрецитира пред гостите си няколко хумористични стихотворения. Възрастният мъж сподели, че има апетит като на тийнейджър, всеки ден си пийва по малко ракийка и няма проблеми със здравето, освен че малко недочува.

В Спасово дядо Никола живее от 1969 г. Роден е на 21 май 1919 г. в с. Александър Стамболийски в земеделска фамилия. До четвърти клас посещавал румънско училище в селото, а на 13 г. отишъл в Негру Вода да учи за сарач. След като усвоил занаята, започнал да шие амуниции за животни в Мангалия. После съдбата го отвела във Варна, където станал хлебар. Упражнявал професията и по време на военната си служба в Добрич, след което се върнал в родното си село, докато не го мобилизирали във Варна по време на Втората световна война. Там дядо Никола срещнал голямата си любов - съпругата Станка. Родили им се две дъщери. Фамилията се заселила в Спасово, където Никола работил като хлебар и млекар до пенсия.

Столетникът е вдовец от 16 г., но се гордее с четиримата си внуци и тримата си правнуци. За юбилея той почерпи с две торти и получи множество подаръци. Кошница с плодове и лакомства, цветя, статуетка на орел и парична сума му връчи кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, който бе специален гост на тържеството.

Коментари

Задължително поле