На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Докато Панов и Калпакчиев клеветят, главният прокурор защити държавността

Днес Сотир Цацаров изнесе лекция пред френския правосъден институт.
Събитието се проведе в аулата на Софийския университет. В него взеха участие гости от Париж, френският посланик на наша територия, полицейски служители, магистрати и заети в сферата на сигурността. Основна тема на сбирката бе битката с тероризма и методите, с които правораздавателните органи защитават националната сигурност. В края на дискусията, обаче неминуемо последва логичният въпрос към Цацаров – какво е неговото мнение за актуалната ситуация в съдебната система?

Въпросът бе съвсем резонен. Поради простата причина, че в последния месец българското общество и европейските ни партньори станаха свидетели на бруталната война, която се води срещу родната прокуратура. В основата на атаките по адрес на държавното обвинение виждаме Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота.

Ситуацията безспорно е абсурдна. Едва ли в друга страна-членка от Европейския съюз е налице подобен прецедент. Съдии да атакуват прокурори, използвайки за оръжие медиите на подсъдими лица. Уви, явно сме на път да дадем уникален принос в хилядолетната история на правото и съдебните институции.

Критиците на Цацаров стигнаха дотам, че опитаха да прехвърлят проблемите на Висшия съдебен съвет далеч отвъд храма на Темида.
Шефът на ВКС Панов поиска от президента Румен Радев (забравил, че подобно искане му бе отказано от предишния президент Росен Плевнелиев) да наруши Конституцията, намесвайки се в спора между магистратите. В отговор Радев изрази искреното си недоумение, че съдия номер 1 на Републиката не познава законите на страната.
Членът на ВСС Калпакчиев отиде и по-далеч. Той написа писмо до Еврокомисията, в което искаше отстраняването на главния прокурор. Освен лишен от правна логика, текстът блестеше с доноси, лични нападки и фактологични грешки. Като например внушението, че бизнесмените Гергов и Дончев са обект на разследване от държавното обвинение.
Накратко – опитаха се да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Не видяха гредата в своето око, а сламката в чуждото. Панов забрави, че е гостувал в офиса на адвокат с дела за милиони в подопечния му съд. Калпакчиев пропусна честите близки срещи, които провежда с председател на една съвсем нова политическа партия.

И в крайна сметка – атакуваха прокуратурата, институциите и държавността на всички възможни фронтове, с всички възможни оръжия.

Интересното в случая е – каква бе реакцията на Цацаров, как той отговори на горепосочения въпрос към него. А именно – какво е мнението му за актуалните събития в българската съдебна система?

Ето го и отговора:
„И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него. Но противоречие между българските магистрати няма и не може и да съществува…“

Тоест – проблем няма, няма скандали във Висшия съдебен съвет, няма ги атаките на Панов и Калпакчиев към главния прокурор. Съвсем ясно, че Цацаров не е съвсем прав. Още на следващия пленум на ВСС ще станем свидетели на поредния сценарий срещу прокуратурата в изпълнение на съдиите Панов и Калпакчиев. Но това от утре.

Днес образът на държавността пред френския институт по правосъдие беше Цацаров. И той даде добър урок на критиците си, как се пази държавността. Разликите може да откриете и сами. Главният прокурор понася ежедневни хули, обиди, скалъпени и изфабрикувани активни мероприятия. И въпреки това не казва и думичка срещу държавата, когато го попитат чужденците.

Обратно – Панов и Калпакчиев нямат задръжки и скрупули. Готови са да клепат България в Европа, да пишат доноси, да вадят изсмукани от пръстите компромати.

Докато Панов и Калпакчиев клеветят, главният прокурор даде урок, който бе посрещнат с оглушително мълчание от „правилните“ медии и коментатори. Те не обелиха и дума за днешната му лекция. А иначе са първа писта по всякакви съдебни теми и юридически въпроси. Но както знаем добре – интересът е водещ. А в случая – грантовете от съответната фондация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Ето това се казва демагогия ! Цацаров бил за пример , а Панов и Калпакчиев- клеветници ! То бива слагачество ама Труд е толкова мафиотски вестник колкото са и онези на Пеевски !

  2. Taka iasno e che cacarov e chadt ot vlasta!vajnoto e sega da se bori za blagodenstvieto na naroda tva e bratia dali 6te lebo ili diasno vse taia naroda da edobre tova e.

  3. Taka iasno e che cacarov e chast ot vlasta!vajnoto e sega da se bori za blagodenstvieto na naroda tva e bratia dali 6te levo ili diasno vse taia naroda da e
    dobre tova e.

  4. Цацата се бара по пацата. Чеше ташунката, клати кратунката…

  5. „Труд“(пиша името на вестника,защото никой не е посмял да застане с името си),с този материал си плюете на реномето.Защо не пуснете една анкета за читателите с въпрос „Виновен или невинен е Цацаров“? Няма да посмеете, защото знаете какъв ще бъде резултатът.

  6. ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И С БЪЛГАРСКИ БУКВИ , МНОГОЗНАЙКОВЦИ !!!!!! НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С НАРОДНОТО НИ ЧУВСТВО ,СТИГА ВЕЧЕ !!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.