Доклад: България губи 490 млн. лева годишно от фалшифи лекарства, дрехи, играчки и алкохол

Дрехи менте. Снимка: Агенция Митници

Правителствата в ЕС губят общо до 29,3 млрд. лева годишно поради наличието на пазара на фалшифицирани стоки чрез намалени преки и косвени данъци, както и поради неплатени вноски за социално осигуряване от страна на незаконни производители.Това се посочва в доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС).

Данните за България показват, че фалшивите стоки у нас костват загуби в размер на 490 млн. лева годишно само в четирите най-засегнати сектора на търговията: фармация, козметика, вино и спиртни напитки и детски играчки.

Според оценката на СЕСИС, поради фалшифициране всяка година в ЕС тези четири сектора губят до 37,1 млрд. лева. Фалшифицираните стоки не се подлагат на същите строги проверки като оригиналните стоки, за да се гарантира, че са безопасни за консумация или употреба от хората.

Загубата от продажби на козметични продукти и продукти за лична хигиена са нараснали с повече от 5 млрд. лева от публикуването на последния подобен анализ от СЕСИС през 2019 г., което е най-голямото увеличение в проучваните сектори. Приблизително 14,1 % от продажбите на козметични продукти и продукти за лична хигиена (18,7 млрд. лева) се губят годишно в ЕС поради наличието на фалшифицирани продукти. В България загубите от продажби възлизат на 23,5 %, или 157 милиона лева годишно, като увеличението от последната оценка е 49 милиона лева.

Анализът на СЕСИС показва, че регистрираните опасни фалшифицирани стоки са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тези стоки са предназначени за деца и са или детски играчки и изделия, или детско облекло.

Изследване на СЕСИС и Европол показва също връзката между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016г. досега, правоприлагащите органи в ЕС са провели 29 големи операции за борба с фалшифицирането и пиратството, насочени към организирани престъпни групи, които са замесени също в други тежки престъпления, включително трафик на наркотици и изпиране на пари.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини