Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца

Според доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) има сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца, алармират бивши членове на Обществения съвет. В доклада се съдържа информация за подменени решения, неадекватни изисквания в новия правилник, по който Фондът трябва да работи, предаде БНР. Това е затруднило вземането на решения за лечението на деца.

Според Красимира Величкова от Българския дарителски форум, бивш член на Обществения съвет, е имало забавяне на подадените за лечение заявления.

"На практика се потвърждават наши аргументи, с които напуснахме Обществения съвет тогава, а именно, че се подменя решение на Обществения съвет. Има системни административни нарушения, които на практика са и причина за забавяне на лечението на деца. Защо след като на 5 декември този доклад е бил даден на Министерство на здравеопазването, не е сменено ръководството и това е довело до допълнителни забавяния", каза Величкова пред БНР.

Проверяващите са попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет, заради непълна документация. Има случаи, в които се търси мнението на един и същ експерт, който дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда.

Един от изводите на комисията е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от страна на директора, информира БНР. Посочва се, че има и непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които в разрез с организацията и дейността на фонда - не са подписани. Затова приемат за допустими сигналите за подмяна на решенията на съвета и за липса на прозрачност и ефективност. Проверяващите се уверяват и лично за разминаване на взети решенията с това, което в последствие е отразено в интернет на страницата на фонда.

Докладът разглежда и нашумелите случаи за откази на лечение на деца в Сърбия като отбелязва, че не е безспорно установено, че лечението е експериментално и незаконно. А това означава, че родителите са имали основание да протестират.

Докладът е бил предоставен на здравното министерство на 2 декември 2016 година. Инспекторите са направили пълна ревизия на правилника за работа на фонда, като почти половината от съдържанието на доклада е пълно с нарушенията и абсурдите там.

Липсата на регистри и правила за работа дават основание на проверяващите да обобщят, че се създават предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност. Като директор на фонда, проф. Пилософ не е декларирал 2 свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си.

Бившият директор професор Владимир Пилософ заяви пред националното радио, че няма от какво да се притеснява.

"Правилата трябва да продължат да се променят и актуализират, защото практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на фонда, но всякакви приказки за това, че фондът не работел са, меко казано, преувеличени", категоричен е той.

Министерството на здравеопазването ще излезе със становище по доклада до дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България