Докосване до Забранения град

Ако не сте били в Китай, но интересът ви към тази страна е провокиран от нейната петхилядна култура, то тогава бихте могли да се докоснете до изконното китайско изкуство тези дни в София.

На 29 септември (неделя) от 11.00 ч. в Зала „България” гостува Камерният оркестър на Забранения град. Предния ден (събота) в Китайския културен център ще се проведе Работилница по традиционна китайска музика. В Камерния оркестър на Забранения град влизат известни музиканти от Китайската музикална академия.

Като представителен състав, оценен високо за международната си дейност от Министерството на културата и туризма, този състав е участвал многократно в музикални събития в Китай и в чужбина след създаването си през 2008 г. Турнетата му обхващат Австралия, Нова Зеландия, Полша, Русия, САЩ, Израел, Испания, Португалия, Сърбия, Унгария, Румъния, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Мексико, Куба, Чехия, Южна Корея, Египет, Швеция, Тринидад и Тобаго, Танзания и Мавриций.

Като наследява китайските музикални и културни традиции, Камерният оркестър на Забранения град е посветил творчеството си на вграждане на китайската национална музика в модерната епоха, партнирайки си с международни артистични институти. Както казват критиците, това е обединяването на уникалното изящество и елегантност на традиционната китайска музика и показването на особеностите в класическото очарование на съвременната музика, което всъщност е един диалог между новата китайска музика и света.

Българските фенове на азиатското музициране ще чуят един от най-впечатляващите оркестри в света.

Концертът се организира от Софийска филхармония и Посолството на Китайската народна република.

Събитието е част от календара за отбелязване 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

Коментари

Задължително поле