На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Доктори на пределна възраст работят в болниците в Търновско

Снимка: Pixabay

84-годишният хирург проф.д-р Александър Гюровски оперира в общинската болница в Павликени. На същите години е и д-р Жана Ваврек, която работи в областната болница във Велико Търново и е ръководила Клиничната лаборатория. Най-младият специалист пък е 25-годишната д-р Иделина Христова, която е специализант в Отделението по Акушеро-гинекология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” в болярския град.

Общо 55 са медиците на пределна възраст от над 70 г, които все още практикуват в здравните заведения във Великотърновска област. На възраст между 61 и 70 години пък са действащи 163-ма доктори в региона. Това сочат данни за 2016 г на РК на БЛС в старата столица.

Според статистиката колегията наброява общо 870 членове като вписаното ново попълнение е от 53 лекари. От работещите в лечебниците в региона медици 377 са мъже, а жените са 493. 44 от практикуващите медици са до 33 г. На възраст от 31 до 40 години са 32-ма доктори, а във диапазона от 41 до 50 години са 174 души. Най-голяма е групата на докторите във възрастовата граница от 51 до 60 години, които са 402-ма.

Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри. Доказателство за това е, че д-р Драгош Методиев от Онкоцентъра в старата столица е единственият гръден хирург в областта. Има само един специалист по токсикология и това е д-р Виолета Пашова от МБАЛ в Горна Оряховица.Единственият лекар със специалност медицина на бедствените ситуации пък е д-р Пепо Николов от Медицински център “Аркус” в старата столица.

“Липсват лекари със специалност детска психиатрия, детска хирургия и много други. Цели отделния в МОБАЛ в старата столица могат да бъдат закрити, поради недостиг на доктори. На критичния минимум от лекарски кадри са Отделението по трансфузионна хематология, Инфекциозно отделение и др. Неонатологията е с второ ниво на компетентност. Въпреки, че болничната структура покрива всички критерии за трето – най-високо ниво на компетентност, поради липсата на лекари, няма шанс да повиши нивото”, е заключението на БЛС в болярския град.

От организацията коментират, че показателен пример за това колко важни са човешките ресурси е фактът, че ОАГ вече отговаря на критериите за трето най-високо ниво на компетентност. Това се случи след като управлението му пое доц. д-р Св. Стойков, който привлече и млади лекари специалисти и акушерки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри.” И министър Москов въобще не се тревожи от това? Купуваме скъпа медицинска апаратура,а кой ще работи с нея,да лекува пациентите,не е ясно.Няма лекари,закриваме болници,хората умират мърцина,плащаме скъпо за лечение в чужбина.До кога?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.