Доктори на пределна възраст работят в болниците в Търновско

84-годишният хирург проф.д-р Александър Гюровски оперира в общинската болница в Павликени. На същите години е и д-р Жана Ваврек, която работи в областната болница във Велико Търново и е ръководила Клиничната лаборатория. Най-младият специалист пък е 25-годишната д-р Иделина Христова, която е специализант в Отделението по Акушеро-гинекология в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в болярския град.

Общо 55 са медиците на пределна възраст от над 70 г, които все още практикуват в здравните заведения във Великотърновска област. На възраст между 61 и 70 години пък са действащи 163-ма доктори в региона. Това сочат данни за 2016 г на РК на БЛС в старата столица.

Според статистиката колегията наброява общо 870 членове като вписаното ново попълнение е от 53 лекари. От работещите в лечебниците в региона медици 377 са мъже, а жените са 493. 44 от практикуващите медици са до 33 г. На възраст от 31 до 40 години са 32-ма доктори, а във диапазона от 41 до 50 години са 174 души. Най-голяма е групата на докторите във възрастовата граница от 51 до 60 години, които са 402-ма.

Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри. Доказателство за това е, че д-р Драгош Методиев от Онкоцентъра в старата столица е единственият гръден хирург в областта. Има само един специалист по токсикология и това е д-р Виолета Пашова от МБАЛ в Горна Оряховица.Единственият лекар със специалност медицина на бедствените ситуации пък е д-р Пепо Николов от Медицински център "Аркус" в старата столица.

"Липсват лекари със специалност детска психиатрия, детска хирургия и много други. Цели отделния в МОБАЛ в старата столица могат да бъдат закрити, поради недостиг на доктори. На критичния минимум от лекарски кадри са Отделението по трансфузионна хематология, Инфекциозно отделение и др. Неонатологията е с второ ниво на компетентност. Въпреки, че болничната структура покрива всички критерии за трето - най-високо ниво на компетентност, поради липсата на лекари, няма шанс да повиши нивото", е заключението на БЛС в болярския град.

От организацията коментират, че показателен пример за това колко важни са човешките ресурси е фактът, че ОАГ вече отговаря на критериите за трето най-високо ниво на компетентност. Това се случи след като управлението му пое доц. д-р Св. Стойков, който привлече и млади лекари специалисти и акушерки.

Коментари

Задължително поле