На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Доктори на пределна възраст работят в болниците в Търновско

Снимка: Pixabay

84-годишният хирург проф.д-р Александър Гюровски оперира в общинската болница в Павликени. На същите години е и д-р Жана Ваврек, която работи в областната болница във Велико Търново и е ръководила Клиничната лаборатория. Най-младият специалист пък е 25-годишната д-р Иделина Христова, която е специализант в Отделението по Акушеро-гинекология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в болярския град.

Общо 55 са медиците на пределна възраст от над 70 г, които все още практикуват в здравните заведения във Великотърновска област. На възраст между 61 и 70 години пък са действащи 163-ма доктори в региона. Това сочат данни за 2016 г на РК на БЛС в старата столица.

Според статистиката колегията наброява общо 870 членове като вписаното ново попълнение е от 53 лекари. От работещите в лечебниците в региона медици 377 са мъже, а жените са 493. 44 от практикуващите медици са до 33 г. На възраст от 31 до 40 години са 32-ма доктори, а във диапазона от 41 до 50 години са 174 души. Най-голяма е групата на докторите във възрастовата граница от 51 до 60 години, които са 402-ма.

Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри. Доказателство за това е, че д-р Драгош Методиев от Онкоцентъра в старата столица е единственият гръден хирург в областта. Има само един специалист по токсикология и това е д-р Виолета Пашова от МБАЛ в Горна Оряховица.Единственият лекар със специалност медицина на бедствените ситуации пък е д-р Пепо Николов от Медицински център „Аркус“ в старата столица.

„Липсват лекари със специалност детска психиатрия, детска хирургия и много други. Цели отделния в МОБАЛ в старата столица могат да бъдат закрити, поради недостиг на доктори. На критичния минимум от лекарски кадри са Отделението по трансфузионна хематология, Инфекциозно отделение и др. Неонатологията е с второ ниво на компетентност. Въпреки, че болничната структура покрива всички критерии за трето – най-високо ниво на компетентност, поради липсата на лекари, няма шанс да повиши нивото“, е заключението на БЛС в болярския град.

От организацията коментират, че показателен пример за това колко важни са човешките ресурси е фактът, че ОАГ вече отговаря на критериите за трето най-високо ниво на компетентност. Това се случи след като управлението му пое доц. д-р Св. Стойков, който привлече и млади лекари специалисти и акушерки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри.“ И министър Москов въобще не се тревожи от това? Купуваме скъпа медицинска апаратура,а кой ще работи с нея,да лекува пациентите,не е ясно.Няма лекари,закриваме болници,хората умират мърцина,плащаме скъпо за лечение в чужбина.До кога?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.