Служители на Апелативната прокуратура в Търново с грамоти за висок професионализъм Отличията бяха връчени тържествено пред целия колектив

Столична община създава ново направление за контрол и ред в строителството Бившият министър Кристиян Кръстев ще е зам.-кмет по транспорта, съобщи Фандъкова

Парламентът одобри покупката на два кораба минни ловци за близо 2 млн. евро от Нидерландия

Йордан Цонев: Решението за партийната субсидия е незаконно

Бет Берс лекува депресията си с конна езда

Халил Летифов, ДПС: Решението за партийната субсидия от 8 лв. на глас е договорка между ГЕРБ и БСП

Задържаха румънец, издирван за множество измами у нас Чужденецът е арестуван след операция на габровската полиция

Туск: Брекзит е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

Цвета Караянчева: Многобройните превъплъщения на Стоянка Мутафова я превърнаха в икона на българската сцена Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на актрисата

Президентът Радев за Стоянка Мутафова: Тя остава златна епоха в българския театър и кино

Министър Банов: Напусна ни легенда! Почивай в мир!

Трима от обвинените за наркоразпространение в Елин Пелин остават в ареста

Никола от “Царското коляно” на Великия Крум Съседите край Вардар се опитват и него да присвоят

57-годишна жена загина при катастрофа край Ребърково

Премиерът Борисов: Ресорът на Мария Габриел кореспондира с ключови приоритети на правителството

Доктори на пределна възраст работят в болниците в Търновско

84-годишният хирург проф.д-р Александър Гюровски оперира в общинската болница в Павликени. На същите години е и д-р Жана Ваврек, която работи в областната болница във Велико Търново и е ръководила Клиничната лаборатория. Най-младият специалист пък е 25-годишната д-р Иделина Христова, която е специализант в Отделението по Акушеро-гинекология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в болярския град.

Общо 55 са медиците на пределна възраст от над 70 г, които все още практикуват в здравните заведения във Великотърновска област. На възраст между 61 и 70 години пък са действащи 163-ма доктори в региона. Това сочат данни за 2016 г на РК на БЛС в старата столица.

Според статистиката колегията наброява общо 870 членове като вписаното ново попълнение е от 53 лекари. От работещите в лечебниците в региона медици 377 са мъже, а жените са 493. 44 от практикуващите медици са до 33 г. На възраст от 31 до 40 години са 32-ма доктори, а във диапазона от 41 до 50 години са 174 души. Най-голяма е групата на докторите във възрастовата граница от 51 до 60 години, които са 402-ма.

Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри. Доказателство за това е, че д-р Драгош Методиев от Онкоцентъра в старата столица е единственият гръден хирург в областта. Има само един специалист по токсикология и това е д-р Виолета Пашова от МБАЛ в Горна Оряховица.Единственият лекар със специалност медицина на бедствените ситуации пък е д-р Пепо Николов от Медицински център „Аркус“ в старата столица.

„Липсват лекари със специалност детска психиатрия, детска хирургия и много други. Цели отделния в МОБАЛ в старата столица могат да бъдат закрити, поради недостиг на доктори. На критичния минимум от лекарски кадри са Отделението по трансфузионна хематология, Инфекциозно отделение и др. Неонатологията е с второ ниво на компетентност. Въпреки, че болничната структура покрива всички критерии за трето – най-високо ниво на компетентност, поради липсата на лекари, няма шанс да повиши нивото“, е заключението на БЛС в болярския град.

От организацията коментират, че показателен пример за това колко важни са човешките ресурси е фактът, че ОАГ вече отговаря на критериите за трето най-високо ниво на компетентност. Това се случи след като управлението му пое доц. д-р Св. Стойков, който привлече и млади лекари специалисти и акушерки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Данните показват, че в здравните заведения има сериозен дефицит на кадри.“ И министър Москов въобще не се тревожи от това? Купуваме скъпа медицинска апаратура,а кой ще работи с нея,да лекува пациентите,не е ясно.Няма лекари,закриваме болници,хората умират мърцина,плащаме скъпо за лечение в чужбина.До кога?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.