Доктор Емилова лекува с усмивка от природата

Двамата се убедили, че нито една диета няма ефекта на плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Лечението с плодове, чай и мед било отдавна известно на Радосвета, но оставало някак встрани от вниманието й, изместено от поредната диета. Само за няколко години жената била натрупала 20 кг от стрес и обездвижване. Професията й на съдия навързвала през дните поредица от отговорности и голямо натоварване. Не минавал и нито ден без нова диета, а днес Радосвета казва, че всички хранителни режими са били “модни извращения” без никакъв ефект. Заедно с килограмите се увеличили нивата на кръвното налягане, на лошия холестерол, появил се учестен пулс и обща отпадналост.

И сякаш случайно избавлението от омагьосания кръг се появило точно на 5 май 2018 г. - денят, в който д-р Емилова отбелязвала 25-годишнината от създаването на медицинския център. Семейство Станимирови попаднали на телевизионно участие на лекарката и решили, че програмата й е техният начин да открият път към здравето.

Станимир бил малко скептичен, но бързо се убедил в ефектите на плодолечението. И той имал натрупани излишни килограми, от близо 10 години се борел неуспешно с диабет втори тип, нивата на кръвното налягане опасно варирали, получавал бъбречни кризи, страдал от главоболие и световъртеж заради шийна остеохондроза. Казва, че във всекидневното си меню редовно имал храни боклуци. Месото било в големи количества, а сладкишите - в промишлени.

Мъжът пътува по света с голям камион и за всеки курс тръгвал с дежурна торбичка с безброй хапчета. Всички лекарства станали излишни още с първото 15-дневно гладуване през май миналата година. Настъпило удивително бързо подобрение и през лятото семейството пристигнало на Боровец, където медицинският център организира редовно лечебни ваканции.

Радосвета и Станимир направили 20-дневно гладуване и захранване у дома по схема на д-р Емилова. И за двамата плодолечението било вдъхновяващо откритие. Нещото, с което да променят не просто всекидневието, а живота си. Без никакви сътресения провели програмата и я превърнали в свой стил, от който не се отклоняват. Спазват точно съветите на лекарката и вече на трапезата имат много салати и постни ястия, в които откриват неподозирани вкусове. Комбинациите според Радосвета са неограничени, важно е да се влагат качествени продукти, без да се прекалява с количеството и кулинарната обработка. Тя приготвя често зеленчукови крем супи, боб, леща, грах, пълнозърнести макарони със сосове от кашу, рукола, чесън и др. Правят си и домашен хляб от лимец с квас. На Никулден и по Коледа са уважили традициите с риба и месо. От д-р Емилова знаят как да подберат животински продукти и с какво да ги комбинират.

Радосвета е свалила 20-те излишни килограма и прелива от енергия. В януарските дни, при последното идване в медицинския център, е леко облечена и много щастлива, че се е отървала от постоянното зъзнене, измъчвало я преди. Казва, че сега е разбрала защо познат ММА боец ходи в снеговете по тениска. Мъжът е стриктен веган и не го застигат никакви простуди и оплаквания от болежки. Радосвета споделя, че с плодолечението килограмите са се стопили неусетно и дори 10 от тях е свалила след периода на първото захранване. Явно организмът се настройва към програмата и като че ли е жадувал да я приложи. Но най-стойностно според жената е да се променят мисленето и нагласите, и д-р Емилова е отговорен водач точно в тази най-важна посока.

Също като жена си и Станимир е стопил без мъчението на диетите 18 кг и се чувства отлично. Постигнатото го зарежда и се чуди защо мнозина отхвърлят лечението с плодове, чай и мед, без да познават програмата и без готовност да се откъснат от бремето на болестите и торбичките с медикаменти, изписани “до живот”. Съпругата му го допълва, че да се избавиш от присъдата на отровната химия, е истинско щастие.

Станимирови изглеждат като двойка активни спортисти и поддържат форма с много двигателна активност, която вече е част от всекидневието им и умножава резултатите от здравословното хранене. В медицинския център посещават многобройните организирани през целия ден занимания - сутрешен комплекс упражнения на д-р Емилова, йога, китайска и водна гимнастика, пилатес и др., но най-любими са им народните танци. На клуб по хорa ходят и в Габрово. Краят на седмицата задължително е посветен на планината. Изминават любими маршрути, откриват и нови. Станимир казва, че вече може да покори и най-стръмната височина на бегом, без да се изтощи, а по-рано се е задъхвал с първите крачки.

С нетърпение двамата чакат лятото и са планирали ваканцията си отново на Боровец. Условията са отлични, споделят Станимирови и оценяват високо комбинацията от най-модерна диагностика, професионален опит на лекарката и екипа, и девствена природа. За Радосвета и Станимир в медицинския център има дух, който лекува и зарежда и те кара да си винаги усмихнат на света.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Бонбони веган „Рафаело“

Продукти:

100 г овесени ядки,

100 г кашу,

10-12 бр. обезкостени пресни фурми,

1 суп. лъжица лешников тахан,

2 суп. лъжици кокосово масло,

2 суп. лъжици мед,

кокосови стърготини за овалване

Приготовление:

Поставяме всички продукти в купа на кухненски робот и добре смиламе всичко до получаване на плътна маса, подобна на тесто. Оформяме топчета. Овалваме ги в кокосови стърготини и ги оставяме за няколко часа в хладилник да се стегнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве