Доктрината „Тръмп“: презареждане

За първи път в историята на САЩ опозицията ще има начело силен лидер, който се стреми да си върне изпълнителната власт пряко или чрез негови лоялни фигури

Сигналите, които идват от членове на екипа на доскорошния президент и логиката на неговите политически маневри, сочат, че вече е в ход нова стратегия

Доналд Тръмп преминава в политическо контранастъпление. Започва нов епизод от титаничната политическа и идеологическа битка в САЩ, която има своя отчетлив отзвук и влияние в целия свят – на презареждане и нова мобилизация под знамената на доктрината “Тръмп". Първият публичен демарш на Тръмп беше тази неделя на CPAC – Конференцията за консервативно политическо действие. Този традиционен форум се организира ежегодно от Американския консервативен съюз – може би най-влиятелната организация в Републиканската партия. Това е генераторът на политическата енергия на консервативна Америка и неговите конференции обичайно са лакмус за нагласите, посоката и бойната готовност на републиканците. 

Тазгодишната CPAC беше буквално наелектризираща. И показа, че доктрината “Тръмп" безапелационно ще владее Републиканската партия през следващия политически цикъл до изборите през 2024 г. Доналд Тръмп остава политическия лидер на републиканците, на когото те разчитат за бъдещи изборни победи. Това прозвуча еднозначно във всички изказвания на конференцията. Сбъдва се, съвсем очаквано, най-големият ужас на глобалистите. Не успяха да смачкат Тръмп, нито да демотивират огромната електорална база, която стои зад него – почти 75 милиона американски избиратели. Половин Америка се готви за реванш. И то реванш начело с Доналд Тръмп.

За първи път в историята на САЩ политическата система ще функционира почти по британски модел – опозицията ще има начело силен лидер, който се стреми да си върне изпълнителната власт пряко или чрез негови лоялни фигури. Досега винаги през последните десетилетия бившите президенти са се оттегляли от активната политика. Доналд Тръмп обаче остава. И то не като политическа икона на едно славно управление, а като определящ фактор в оперативната политика. Неслучайно, през последните седмици 45-ят президент на САЩ проведе цяла каскада от неофициални срещи с влиятелни консервативни лидери на обществено мнение – радиоводещи, редактори и бизнесмени, както и с ключови партийни фигури в Сената и Конгреса, като сенатор Линдзи Греъм и лидера на републиканците в долната камара Кевин Маккарти. Те двамата направиха и публични изявления след срещите, в които изразиха ясна воля да се вслушват в гласа своите избиратели, че връщането на мнозинството в Конгреса след междинните избори догодина и победата на президентския вот през 2024 г. са невъзможни без лидерството на Доналд Тръмп.

“Радиомълчанието", което си наложи Тръмп по време на завършилия с очакван провал противоконституционен опит за импийчмънт, организиран от демократите, очевидно беше само тактическа игра. Тече трескаво прегрупиране и мобилизация за фронтална атака срещу новата администрация. Сигналите, които идват от членове на екипа на Тръмп и логиката на неговите политически маневри, сочат, че вече е в ход нова стратегия. И ако доскоро тази стратегия беше само хипотетична, след форума на CPAC, на практика тя беше официализирана.

Първият етап от тази стратегия е пълно овладяване на Републиканската партия от страна на тръмпистите. Това би било невъзможно, ако зад Тръмп не стояха мнозинството от партийните избиратели, които искат бъдещето на Голямата стара партия да бъде по негов образ и подобие. Никога досега влиянието на 45-ия американски президент в Републиканската партия не е било толкова всеобемащо. Дори крайният противник на Тръмп – сенаторът от щата Юта Мит Ромни, призна, макар и с половин уста, че тръмпизмът е водещото течение в Републиканската партия, което ще определя облика й в бъдеще. Влиянието на Тръмп се усилва допълнително и от факта, че MAGA движението, формирано около него, има по-широка електорална територия от самата партия. Заедно с това той има пълна подкрепа и сред средния и низовия ешелон от изборната машина на партията. Това му дава необходимия инструментариум да преподреди върхушката на републиканците и да изпрати в миманса анти-Тръмп крилото, водено от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и дъщерята на неоконсерватора Дик Чейни – Лиз Чейни.

На щатско ниво те вече са обект на ожесточени вътрешно-партийни атаки. Тръмп вече започна да лансира алтернативни кандидатури на десетимата конгресмени, които подкрепиха опита за импийчмънт в долната камара. Това означава, че тези анти-тръмпъри най-вероятно няма да получат номинациите на партията за междинните избори догодина. От ключово значение обаче е хората на Тръмп да успеят да поемат контрола върху щатските законодателни събрания и губернаторските постове в щати, като Пенсилвания, Мичиган, Аризона и Джорджия, където сега републиканската върхушка открито колаборира с демократите.

Вторият етап от новата стратегия на Тръмп е връщането на мнозинството в Конгреса догодина. На последните избори републиканците се представиха отлично и скъсиха преднината на Демократическата партия в Камарата на представителите само до 10 мандата. Превзеха редица доскорошни крепости на демократите, лансирайки успешно консервативни представители на малцинствата и жените. Реалностите на терен сочат, че удържането на преднината на демократите на следващите избори е почти изключено. До степен, че онзи ден конгресмен Кевин Маккарти публично се обяви, че е готов да заложи къщата си, че републиканците ще имат мнозинство в долната камара догодина. 

В Сената сега силите са изравнени – 50 републиканци и 50 демократи, поради което решаващ е гласът на вицепрезидента Камала Харис, която по конституция председателства Сената. Но съгласно правилата в Сената, това положение не дава почти никаква самостоятелна възможност на демократите да прокарват закони и решения. По силата на процедурата за т.нар. филибустеринг всички актове на Сената, с изключение на бюджета и назначенията в изпълнителната власт и Върховния съд, се нуждаят от квалифицирано мнозинство от 60 сенатори. С други думи републиканците ще блокират всички радикални идеи от типа на превръщането на Пуерто Рико в щат или приемането на Закона за равенството, който налага тоталната джендър-идеология и беше гласуван миналата седмица в долната камара. Догодина предстои избор на 34 сенатори, като от тях сега 14 са демократи и 20 републиканци. С активната подкрепа от Тръмп хипотезата за връщане на мнозинството и в Сената е напълно реалистична. На тяхна страна е и политическата традиция – за последните 100 години опозиционната партия не е печелила междинните избори само четири пъти.

Единият беше по време на мандата на Тръмп, когато републиканците запазиха мнозинство в Сената.
Връщайки си поне една, а много вероятно и двете камари на федералния Конгрес, при това с ясно про-Тръмп мнозинство, ще дойде време за третия етап от политическата стратегия на Доналд Тръмп – победата през 2024 г. лично или чрез лоялен към доктрината “Тръмп" кандидат от типа на сенатор Тед Круз или губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Въобще, нищо не е приключило – едва сега започва, както често казва самият Доналд Тръмп.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи