Документален филм взе „Златен лъв“ във Венеция

Кадър от “Цялата красота и кръвопролитие” на режисьорката Лора Пойтръс.

“Цялата красота и кръвопролитие” е големият победител на 79-тия фестивал

Кейт Бланшет с награда за най-добра актриса, победител при мъжете е Колин Фарел

Награда на журито за “Мечките не съществуват”

Документалният филм “Цялата красота и кръвопролитие” на режисьорката Лора Пойтръс спечели голямата награда на 79-ия кинофестивал във Венеция - “Златен лъв”. Това беше и единствената документална лента в конкурсната програма. Филмът е пътуване из живота на 68-годишната фотографка Нан Голдин, която е известна със снимките си на “подземния живот” на Ню Йорк и която е била често пъти на прага на смъртта. Във филма фотографката заменя фотоапарата с микрофон и разказва за живота си пред Пойтръс.

Това са като сеанси при терапевт. На тях Нан Голдин говори за болезнени неща в живота си.

Филмът е още по-атрактивен заради самата Лора Пойтръс, която е разследващ журналист, довереница на Джулиан Асандж и на Едуард Сноудън, а в миналото е печелила наградата “Пулицър”.

Кейт Бланшет получава тази година във Венеция “Купа Волпи” за най- добра актриса за ролята си на диригентка на име Лидия Тар във филма “Тар” на режисьора Тод Фийлд. Ролята е специално създадена за Бланшет и режисьорът казва, че ако Бланшет не я беше приела, то филм е нямало да има.

Кейт Бланшет получава “Купа Волпи” за най-добра актриса.

Колин Фарел получава “Купа Волпи” за най-добър актьор за ролята му във филма “Баншитата на Инишърин” на режисьора Мартин Макдона. Продукцията получи и наградата за най-добър сценарий.

Тейлър Ръсел получава наградата на името на Марчело Мастрояни за добра филмова надежда за ролята є във филма на Лука Гуаданино “Изцяло и напълно”. Голямата награда на журито отива при “Сент Омер” на режисьорката Алис Диоп, вдъхновен от истинска история на майка, която убива дъщеричката си, като я оставя на плаж във Франция, когато там настъпва приливът. Специалната награда на журито е присъдена на филма на иранеца Джафар Панахи “Мечките не съществуват”.

Продукцията разказва за две любовни истории, които са паралелни и се сблъскват с такива препятствия, като суеверията и динамиките на властта.

Тази година драмата за живота на Мерилин Монро “Блондинка” (Blonde) беше удостоена рекордни с 14-минутни овации.

Ана де Армас и Брад Пит.

Другият рекорд - 13 минути е за “Баншитата от Инишърин”. Актрисата, влязла в главната роля - Ана де Армас се появи на премиерата с Брад Пит, чиято компания е продуцент на филма, режисьорът Андрю Доминик, актьорите Ейдриън Броуди (Артър Милър, съпруг номер три на Мерилин в лентата), Джулиан Никълсън и др. Знаменитостите създадоха суматоха на червения килим, особено Брад Пит, който носеше черна предпазна маска, докато си говореше с феновете, за да раздаде автографи и да позира за селфита. Появата на Пит за премиерата във Венеция беше изненадваща, тъй като той не присъства на пресконференцията за филма по-рано през деня.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино