Доматите и чушките с рекордна цена

Продават зеленчуците най-скъпо от 5 години насам

През есента поскъпват с до 10% на седмица

Цените на чушките и доматите през тази година нарастват до 5-годишен рекорд. От есента на 2013 г. зеленчуците за салата и лютеница не са се предлагали на толкова високи цени на едро, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На едро през септември и началото на октомври полски и оранжерийни домати, зелен и червен пипер поскъпват с до 10% всяка седмица. Причината за високите цени според търговците се крие в лошото време и обилните валежи, които са довели до слаба реколта, противно на очакванията на производителите.

През последната седмица доматите, отгледани в оранжерии, на едро се предлагат срещу 2,45 лв. за килограм, а вносните по 1,74 лв. за кг. И при двата вида зарзават има увеличение на цените през последната седмица с 3-6%. За периода между 1 и 5 октомври зелените чушки се предлагат на едро срещу 1,30 лв. за кг. Червените чушки, които са и предпочитани за зимнина, се търгуват по 1,77 лв/кг, като увеличението спрямо предходната седмица е със 7,9%.

През първата седмица на октомври 2013 г. всички тези продукти са се продавали по-евтино, като оранжерийните домати почти са удвоили продажната си цена на едро за петгодишния период.

При това цените на едро далеч не са тези, по които гражданите купуват от пазари и магазини. На столичните пазари българските домати вървят по 4,50-6,50 лв. за кг., като в големите вериги могат да се намерят и по-евтини. Заради високата им цена се търсят основно по-евтините вносни домати, обясниха търговци.

Коментари

Задължително поле