Доматите рекордно скъпи от 7 години

Снимка: Булфото
Килограм оранжерийни домати на едро се продават над 3 лева за килограм.

По пазарите оранжерийните се продават от 4 лева нагоре

Двойно по-ниска е цената на лимоните

Цената на доматите е рекордно висока за последните 7 години, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. През март килограм оранжерийни домати се продава по 3,30 лева на едро, докато миналата година по това време цената е била 2,10 лева, а по пазарите килото не пада под 4 лева.

През 2019 г. на едро цената им е била 2,78 лева за кг, а през 2018 г. - 2,10 лв. за кг. За разлика от тях вносните домати се предлагат най-евтино от 2016 г. насам, като на едро цената им е 1,72 лв. за кг, при 1,93 лв. за кг. през миналата година.

В началото на кризата с коронавируса цената на лимоните стигна рекордни стойности заради проблемите с доставките. През март миналата година те са стрували над 3 лева на едро, докато сега цената им е паднала до 1,80 лв.

Сериозно намаление спрямо миналия март има и при картофите, които сега се предлагат по 61 стотинки за килограм, докато в началото на пандемията през март 2020 г. са стрували 1,15 лв. за кг. Двойно по-ниска е и цената на лука, който върви по тържищата сега за 0,70 лв. за кг.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика