Доминик Рааб: Пекин и Москва използват кибератаки, за да саботират и обират

Пекин и Москва използват кибератаки, за да „саботират, крадат и обират“ и да „контролират и цензурират“ собствените си граждани, заяви британският външен министър, цитиран от Politico.

В реч на годишната конференция Кибер Великобритания в сряда Доминик Рааб противопостави „авторитарните режими“ като Китай, Русия, Северна Корея и Иран на собствената система на Великобритания за „демократичен надзор и отчетност“.

„Ние демонстрираме уважение към международното право“, каза той. „И ние използваме способностите си, за да защитим нашите граждани, за да защитим международното сътрудничество като сила за добро в света, докато нашите противници използват кибер силата си за кражба, саботиране и плячкосване на международната система“.

Китай, каза Рааб, носи отговорност да предприеме действия срещу лица, осъществяващи кибератаки от неговата територия, дори ако нямат връзки с държавата.

Той предупреди Пекин, че може „не просто да размаха ръце и да каже, че това няма нищо общо с тях: дори това да не е пряко свързано с държавата, те носят отговорност да преследват тези банди, тези лица, а не да ги приютяват“.

Рааб изброи редица шумни кибератаки, преживяни от западните държави през последните месеци, включително една, съобщена от Microsoft през март срещу своите Exchange сървъри от „държавна група, оперираща от Китай“.

Външният секретар заяви, че се смята, че това е застрашило сигурността на най-малко 3000 британски организации и много други в световен мащаб.

Речта на Рааб идва, докато Обединеното кралство се стреми да засили своите възможности за киберсигурност, с нови инвестиции и ново законодателство, насочено към борба с шпионажа и предотвратяване на кражби на интелектуална собственост, и на фона на загрижеността за дейността на Русия и по-специално на Китай.

Великобритания обяви в сряда отпускането на 22 милиона британски лири за изграждане на устойчивост на киберсигурността в развиващите се страни, с особен акцент върху Африка и Индо-Тихоокеанския регион - като част от по-широка стратегия след Брекзит за задълбочаване на връзките с тези региони.

Част от финансирането ще подкрепи нови кибер операции в страни като Етиопия, Гана, Кения, Нигерия и Руанда, в сътрудничество с Интерпол. Друга част от парите ще бъдат платени за нови стипендии за киберсигурност, съобщиха от Министерството на външните работи, Общността и развитието.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа