Домовете за бездомни хора в София са препълнени

Илюстрация: Pixabay/Архив

Центровете за бездомни в страната са препълнени. Все повече хора търсят подслон в София. По 120 души всеки ден получават топла закуска и вечеря, и право да пренощуват, информира БНТ. За хората без дом са разкрити 235 обществени трапезарии в страната, а синоптиците прогнозират, че температурите в следващите дни ще продължат да падат.

В 18 ч. Центърът за кризисно настаняване на бездомни хора в столичния квартал "Захарна фабрика" отвори врати.

„Всеки получава подслон, има възможност да се изкъпе и топла вечеря.“, каза Драгослава Лунджова, директор на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в кв. "Захарна фабрика" в София. - Какво се осигурява на хората като услуги и като вечеря? - „Всяка вечер има задължително топла супа, като понякога на специални празници по специални поводи осигуряваме и официални вечери, както ще бъде, предполагам, на празниците тази година.“, допълва Лунджова.

„Всеки ден идвам, защото ходя по болниците. Искам да си пожелая някъде една стая да ми дадат на спокойствие.“, пожелава си за Коледа Баба Вили, редовен посетител на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в кв. "Захарна фабрика".

Един по един, обаче, хората с постоянен адрес извън София ще бъдат предадени на социалните служби в родните им градове. Затова за Коледа в Центъра всички си пожелават едно:

„Една стаичка поне Господ да ми даде една стаичка поне, ето и Вилето каза - една стаичка да имаме, да си живеем спокойно.“, споделя Мими.

Не всички, обаче, търсят подслон. Ралица и Иван са без дом от 1 месец и сега "гъбката" в Докторската градинка, от която излиза топлина, е новият им дом. През вечер.

„Това се увеличава с всеки ден. Постоянно. Хората, които... бедстват. Защото е беднотия, хората нямат пари, нямат какво да ядат и бъркат по кофите.“, казва Ралица.

В София всеки, останал без дом, който има нужда от помощ, може да получи такава в пет центъра за бездомни хора. Центровете са в "Захарна фабрика", "Люлин" и "Красна поляна".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България