Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Арестуваха мюфтията на „Ислямска държава“

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Домовете за бездомни хора в София са препълнени

Илюстрация: Pixabay/Архив

Центровете за бездомни в страната са препълнени. Все повече хора търсят подслон в София. По 120 души всеки ден получават топла закуска и вечеря, и право да пренощуват, информира БНТ. За хората без дом са разкрити 235 обществени трапезарии в страната, а синоптиците прогнозират, че температурите в следващите дни ще продължат да падат.

В 18 ч. Центърът за кризисно настаняване на бездомни хора в столичния квартал „Захарна фабрика“ отвори врати.

„Всеки получава подслон, има възможност да се изкъпе и топла вечеря.“, каза Драгослава Лунджова, директор на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в кв. „Захарна фабрика“ в София. – Какво се осигурява на хората като услуги и като вечеря? – „Всяка вечер има задължително топла супа, като понякога на специални празници по специални поводи осигуряваме и официални вечери, както ще бъде, предполагам, на празниците тази година.“, допълва Лунджова.

„Всеки ден идвам, защото ходя по болниците. Искам да си пожелая някъде една стая да ми дадат на спокойствие.“, пожелава си за Коледа Баба Вили, редовен посетител на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в кв. „Захарна фабрика“.

Един по един, обаче, хората с постоянен адрес извън София ще бъдат предадени на социалните служби в родните им градове. Затова за Коледа в Центъра всички си пожелават едно:

„Една стаичка поне Господ да ми даде една стаичка поне, ето и Вилето каза – една стаичка да имаме, да си живеем спокойно.“, споделя Мими.

Не всички, обаче, търсят подслон. Ралица и Иван са без дом от 1 месец и сега „гъбката“ в Докторската градинка, от която излиза топлина, е новият им дом. През вечер.

„Това се увеличава с всеки ден. Постоянно. Хората, които… бедстват. Защото е беднотия, хората нямат пари, нямат какво да ядат и бъркат по кофите.“, казва Ралица.

В София всеки, останал без дом, който има нужда от помощ, може да получи такава в пет центъра за бездомни хора. Центровете са в „Захарна фабрика“, „Люлин“ и „Красна поляна“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “„Това се увеличава с всеки ден. Постоянно. Хората, които… бедстват. Защото е беднотия, хората нямат пари, нямат какво да ядат и бъркат по кофите.“, казва Ралица.“Е, Браво бе:( Това ли беше цената на “промените“, че и демохратични преди 26 г? Или 80% беднотия, 10%, почти, и само 10% хитреци (повечето) щастливи:( Ние не харесваме такава обществена ‘уредба“и знаем по-щастливи и приятни времена и не са мо за 10-15%, а 90%:) Какво правим в подобни случаи?

  2. Как така има бездомни? какъв е този див латиноамерикански капитализъм,че хората да са без покрив на главата си. Верно ли е,че в софия бездомниците са десетки хиляди , и нарастват ежедневно? как така за дълговее те гонят от жилището ти-дори в САЩ има личен фалит-и който не може да плаща, обявява фалит и ДЪЛГЪТ ИЗЧЕЗВА, като запазваш единствеот си жилище

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.