Домът Морган - Американската институция

От колонизатори през ХVІІ век до най-голямата банка в САЩ през ХХІ

Джон Пиърпонт Морган почива по време на бизнес-пътуване в Рим на 31 март 1913 г. няколко седмици преди 76-ия си рожден ден

В ексклузивно интервю за вестник “Труд” от 2 октомври рапърът Кулио твърди, че силите които управляват света, са осем големи семейства . В интервюто Кулио заявява дословно: “Осемте най-богати семейства в света - Ротшилд, Морган, Рокфелер, Уорбърг, Кун-Леб, Лазар, Голдман Закс и Леман. Те контролират всичко. Те притежават всичко…” Музикантът все пак настоява, че гледната му точка може да се разглежда и като една от многото теории на конспирацията.

Да кажем че името Морган е синоним на банково влияние в САЩ, ще е подценяване на фактите. Днешната банка „Джей Пи Морган-Чейс” е най-голямата северноамериканска финансова институция и на шесто място в света. Тя пък, наравно с „Дойче банк” и „Морган Стенли”, е приемник на компанията, основана от един конкретен Джон Пиерпонт Морган още през 1871 г. Човекът доминирал корпоративните финанси и играл ключова роля в индустриалната консолидация в САЩ в края на ХIХ и началото на ХХ век. Алън Уулдридж, главният редактор на авторитетното британско списание „Икономист”, нарича Морган „най-великият банкер в историята” на Америка. Предвид постигнатото от него през живота му, подобна титла трудно може да се оспорва.

Джон Пиърпонт Морган-старши е роден на 17 април 1837 г. в заможно семейство в Хартфорд, щата Кънектикът. Фамилията произхожда от Уелс и се заселва в Северна Америка още през ХVII век като във всяко едно поколение е имала свой представител, който да доминира в живота на местната общественост. Патриархът Майлс Морган пристигнал в Масачузетс през 1636 г. едва 21-годишен. Неук и неграмотен се записал в армията. По време на плячкосването на Спрингфилд от индианците през 1675 г. домът на Морган се превърнал в крепост, чийто защитници устояли на нападението. Синовете на Майлс продължили традицията, както и техните потомци, да се сражават за колонизирането на Северна Америка. През годините на вярна служба под знамената на британската корона всеки от тях получавал парцели земя, върху която да отглежда семейството си. След Американската война за независимост (1775-1783 г.) и с идването на новия век, името Морган вече имало голямо влияние в Нова Англия, и членовете на фамилията започнали да се преориентират.

Пра-пра-пра-правнукът на Майлс, Джоузеф Морган III първи проходил в банковото дело още през 1812 г. когато преместил семейството в Хартфорд, един от най-големите търговски центрове в долината на река Кънектикът. След като се установил и открил страноприемница, през 1825 г. Джоузеф купил банката на Хартфорд, а след това и застрахователната компания срещу пожари в града. Всички бизнеси се въртяли от страноприемницата на Морган. След няколко големи пожара в Ню Йорк през 1830-те застрахователният бизнес започнал да процъфтява и в следващите години партньорите и акционерите на Морган понатрупали солидни дивиденти. Тръпката към финансите се прехвърлила от баща на син. Джуниъс Спенсър Морган, наследникът на Джоузеф III, работил като чирак при търговец в Бостън още от 15-годишен. През 1854 г. със съдружници основава банката „Джордж Пийбоди и компания” , а десет години по-късно я преименува на „Джей Ес (по своите инициали) Морган”, която под негово ръководство придобива репутацията на достойна за доверие институция от двете страни на Атлантика.

Възходът на Джей Пи

Но историята съвсем не свършва тук. Защото именно синът на Джуниъс е този, който ще донесе истинската слава и богатство на дома Морган. Младият Пиърпонт, както предпочитал да го наричат, получил най-разнообразното възможно образование за времето си, по инициатива на баща си. Докато учел в гимназията в Бостън, която го подготвила за тънкостите на сметките, на 15-годишна възраст Джон Пиърпонт Морган развил хроничен ревматизъм, който ще го преследва през целия му живот. След едногодишно лечение на Азорските острови, Джуниъс го изпратил в училище в Швейцария, за да овладее френския език, а впоследствие и в университет в Германия, за да научи и немски. Оттам с всички необходими тапии в джоба си, през 1857 г. Джон Пиърпонт се насочил към Лондон, където започнал първата си работа в банковия бизнес – в тамошният клон на тогавашната „Пийбоди, Морган и Ко.”, която Джуниъс Спенсър ще преименува със своите инициали през 1864 г. Тази година, вече на стаж в Ню Йорк, Джон Пиърпонт, заедно с партньор, когото познавал от лечението си на Азорските острови, основава собствена банка и започва търговия с държавни облигации и чуждестранни валути. Джуниъс смятал някои дейности на Джон за съмнителни и пазел дистанция, но все пак контактите му осигурили вливането на британски капитали в начинанието на сина.

С кончината на бащата през 1890 г. Джон Пиърпонт поел юздите на „Джей Ес Морган и компания”, която по негов пример преименувал със своите инициали през 1895 г. Новата компания „Джей Пи Морган” още тогава се превръща в една от най-мощните банки в света и играе решаваща роля за превеждането на САЩ от икономически новак в световна индустриална сила. Основните направления на дейностите й са реорганизация и консолидация на активи, или с други думи „морганизъм”.

Именно през 1895 г. е и първият голям удар на Джон Пиърпонт – същата година Федералният резерв на САЩ се оказва практически на нула откъм злато – страната още се тресе в „Паниката от 1893 г.”, а президентът Гроувър Кливланд няма работещ план за излизане от икономическата криза. Морган успява да си издейства лична среща с държавния глава, на която го убеждава за рисковете, пред които е изправен бюджетът на САЩ, ако не се намери решение. А то е, съгласно закон, приет от времето на Гражданската война, банката на Морган и тази на Ротшилд да могат да продават злато директно на Федералното правителство. И така попълнили резерва с 3,5 млн. унции или приблизително 100 тона, извадили страната от кризата, но сериозно ощетили имиджа на президента Кливланд. Заради което Морган и колегите му от „Уолстрийт” финансирали успешната кампания на опонента му Уилям Маккинли на следващата година и преизбирането му през 1900 г.

Морганизъм

След като през 1892 г. успешно съдейства за сливането на компанията на изобретателя Томас Едисон и тази на Томсън-Хюстън за създаването на „Дженерал Електрик”, в началото на века Джон Пиърпонт се хвърля в следващото си крупно начинание. Започнал преговори с бизнесмена Андрю Карнеги през 1900 г. за изкупуване на стоманения му бизнес, на следващата „Джей Пи Морган и Ко.” е в основата на сливането и създаването на „Стоманена корпорация на САЩ” - най-голямата за времето и първата компания в света, оценена на над 1 млрд. долара.

Банковата криза, известна като „Паниката от 1907 г.”, е поредна възможност за Джон Пиърпонт да упражни влиянието си над бъднините на САЩ. Изправени пред банкрут, мнозинството от банкерите от „Уолстрийт” се споразумяват под егидата на Морган, в личния му дом, да разработят схема на взаимно отпускане на кредити, с която да излязат от положението. И се справят.

Джон Пиърпонт Морган почива по време на бизнес-пътуване в Рим на 31 март 1913 г. няколко седмици преди 76-ия си рожден ден. Управлението на компанията се прехвърля на сина му – Джей Пи Морган-младши, чийто живот бележи и началото на упадъка на клана. По време на Първата световна война американската банка си издейства специален договор с правителството на Великобритания и става единствен гарант на френските и британските военновременни облигации. За цялата продължителност на конфликта „Джей Пи Морган” отпуска заеми на съюзниците в размер на 36,65 млрд. долара по днешната стойност на американската валута. След войната и Версайският договор от 1919 г., банката е посредник и в изплащането на германските репарации на съюзниците.

Законът за банките в САЩ от 1933 г. принуждава компанията да отдели инвестиционните от търговските си банкови дейности. Част от съдружниците, сред които внукът на Джон Пиърпонт Хенри, се отделят през 1935 г. в банката „Морган Стенли”, която се занимава ексклузивно с инвестиции. Джей Пи Морган-младши почива през 1943 г. оставайки след себе си четири деца.

В края на 1990-те търговската банка „Джей Пи Морган” все още е сила, но не и такава, каквато е била в началото на века. След преговори с конкурентите си от „Манхатън Чейс” двете финансови институции се сливат през 2000 година, създавайки най-голямата търговска банка в САЩ – „Морган-Чейс”, с активи от 2,534 трилиона днешни долари. За сравнение, това което оставя след себе си Джей Пи Морган на наследниците си при смъртта си през 1913 г., се равнява на между 38 и 41 милиарда долара.

Коментари

Задължително поле