Доналд Тръмп обявява извънредно положение заради стената с Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение в страната с цел да получи пари за стената по границата с Мексико, съобщават от Белия дом, цитирани от BBC.

"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки - включително (да обяви) национално извънредно положение - за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там", каза говорителката на президентството Сара Сандърс. "Държавният глава изпълнява обещанието си да построи стената, да опази границата и нашата велика страна", добави тя.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предава Ройтерс. Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Доналд Тръмп иска 5,7 млрд. долара за стената, които Конгресът отказва да отпусне. Това доведе до най-дългото частично блокиране на правителство в историята на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят