Доналд Тръмп - Тефлоновият президент

Ако има съвременен комуникационен символ от ранга на така наречените “емоджи” - посредством които младите (а и не чак толкова) предават емоциите, които асоциират с конкретни послания, които си изпращат в социалните мрежи - този за американския президент Доналд Тръмп исторически трябва да бъде увековечен като изображение на високо вдигнат среден пръст. По себе си. Не е необходимо да се намесва Статуята на Свободата като основа, но за естетиката... кой знае

Защо не?! “Среден пръст” за статуквото в американската политика; за изобличеното от него последните четири години отвъд съмнение открито лицемерие в думите и посланията на политиците от левицата и десницата, последните воглаве с президента на САЩ; за подклаждането на расовото разделение, с което страната се бори още от Американската гражданска война, довело до шести месец батални сцени по улиците на големи и малки градове, и нови случаи на полицейски издевателства над задържани по съмнителни причини цветнокожи американци.

Прекарал почти целия си мандат в процедури по импийчмънт, Тръмп спокойно може да символизира и “среден пръст” за кухата прехвалена американска съдебна система и мотото “справедливост за всеки”, в която наследниците на “бащите основатели” като робовладелеца Джордж Вашингтон умират да се кълнат. - Бележка към родните полит-плагиати: Да, когато крадете послания е хубаво и да знаете какво означават - ерго в израза “justice for all” терминът не се превежда като “правосъдие” за всеки, защото под една или друга субективна форма всеки получава някакво правосъдие у нас, а смисълът на думата е “справедливост”, и тогава мотивът засяга повече хора. Но стига с тази буквалистика. Ние съзнателно или не, поглъщаме американизми смазващи езика ни вече трето десетилетие, видимо в името на това цялата държава да изглежда като декор за второразредна Холивудска продукция, макар и само студията в Бояна да стигат за това.

Тръмп бе „ про форма” готов да приеме номинацията на “неговата” републиканска партия, връчена му преди три дни и следваше успоредно в “Туитър” процеса по изказвания и лозунги, които да затвърдят посланието му към утвърдената му база, с окуражаващи послания. Дори “пощади” прочувственото изказване на Първата дама, Мелания Тръмп, която призова американските избиратели да я оставят да стопанисва Белия дом. И това за сметка на миналата седмица, по време на конвенцията на демократите, когато смазващият коментар на бившия президент Барак Обама за управлението на Тръмп, беше съпроводен със серия послания в “Туитър”, всичките написани с главни букви, за да изразяват по-ясно гнева на новият обитател на Белия дом.
И това на фона на продължаващите вече шести месец демонстрации заради методите на американските полицаи срещу предимно цветнокожи граждани, разраснали се последните дни след прострелването на мъж в щата Уисконсин, което провокира масови сблъсъци, жертви и ранени в град Кеноша.

Тефлоновият президент не трепна. Нито по време на скандалите, които изпъстриха предизборната му кампания през 2016 г., нито тези които съпътстваха избирането му и последвалите четири години на поста. С разследване от ФБР, федерален процес и историческа процедура по импийчмънт, обречена да умре в законодателната процедура, която Тръмп в крайна сметка спечели.

Тоест, ако не сте посегнали наскоро към разкриващата биография на племенницата му Мери Тръмп, Пепеляшката на клана, издаването на чиято книга адвокатите на обитателя на Белия дом се опитваха със седмици да блокират, няколко факта на бързо: 

Доналд Тръмп е роден на 14 юли 1940 г. в квартала Куинс, на град Ню Йорк. Висшето си образование по икономика получава от университета “Уортън”, в щата Пенсилвания. Според Мери Тръмп, до завършване на образованието му Тръмп винаги е разчитал на други хора, от близкото му обкръжение да му помагат с оценките, пишат домашните и дори имал специален човек, на когото плащал по 1000 долара, да се явява на изпити вместо него. През 1971 г. поема бизнеса на баща си, строителният предприемач Фредерик Тръмп, и преименува фирмата на “Организацията Тръмп”. Между 1995 и 2015 г. компанията е собственик на правата за провеждане на конкурса “Мис Вселена”. За всичките си изявления като “най-успешния американски бизнесмен” за последните 30 години срещу Доналд Тръмп и неговите фирми са заведени общо 4 000 дела на щатско и федерално ниво, шест от които са завършили с решения за обявяване на банкрут. Практически основната му популярност се дължи на телевизионната програма “Чиракът” (The Aprentice), на която е водещ и продуцент между 2003 и 2015 г.

 

Язди добра конвенция

Предизборната кампания на Тръмп язди вълната на много добра конвенция, изпълнена с политически контарасти, които обърнаха темата на надпреварата по удобен начин. Мощен ураган се засилва към бреговете на Мексиканския залив, което дава шанс на администрацията на Тръмп да поеме управлението на климатична криза. Докато насилието пои улиците на Кеноша остава водеща точка в дебата за сигурността.

Скот Дженингс, Си Ен Ен

 

Нищо не може да се промени

На национално ниво, ако всички симпатизанти на демократите и членовете на партията, заедно с всички симпатизанти на републиканците и техните симпатизанти, демократите винаги ще побеждават. Това, разбира се, не се случва. Защо? Защото някои хора са по-отговорни избиратели от други - и в по-голямата си част гласуват за републиканците.

Сара Исгур, американски международен наблюдател

 

Изигра си ролята

Вицепрезидентът Майк Пенс защити по най-всеотдайния възможен начин политиките на президента Тръмп що се отнася до управлението кризите, пред които са изправени американците. Той особено много настоя на усилията полагани от администрацията в отговор на COVID-19, залагайки та тестването, раздаването на безплатни средства за лична защита и всичко това с очакванията за функционираща ваксина до край на годината.

Алис Стюарт, политически наблюдател

Паметници и огради: Наследството на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп влиза в последния участък от надпреварата да запази мястото си в Белия дом за още един мандат с повече от противоречиво наследство. Особено в последните месеци на настоящето му управление - със скандалите около полицейските произволи срещу цветнокожи американци, успоредно на кризата с COVID-19 и разделението в американското общество спрямо прилагането на ограничителните мерки, което се превърна в реален залог на предизборната кампания от страна както на лагера на Тръмп, така и на този на Джо Байдън, опонентът му от партията на демократите.

Коментари

Задължително поле