Доналд Туск: Европа трябва да е обединена икономически, политически и военно, или сме заедно, или няма да ни има въобще

Снимки: Пламен Стоименов

Евролидерите са в София за срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. Освен лидерите на държавите членки, тук ще са и ръководителите на Западните Балкани, както и председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет.

Световните медии приковаха вниманието си от острата реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в контекста на отношенията на ЕС с Китай, Съединените щати и Иран.

„Всичко, което ще обсъждаме, има глобално измерение. В новата глобална игра или ще сме глобален играч, или пионка. Европа трябва да е обединена икономически, политически и военно. Да го кажа просто – или сме заедно, или няма да ни има въобще”, категоричен беше Туск.

САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той.

Разглеждайки последните решения на президента Тръмп, някой дори може да си помисли – с такива приятели на кого му трябват врагове, коментира още Туск.

Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии. Tой ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност, заяви той. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси, да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени, коментира Туск.

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани започва тази вечер с вечеря на лидерите в София Тех Парк върху маса от рециклиран картон, върху който лидерите ще напишат свои послания, а те ще бъдат запазени в рамка.

Испанският премиер Мариано Рахой ще си тръгне веднага след вечерята заради испанската позиция за непризнаване на Косово. Нито една държава не е възразила дори срещу запетайка от общата декларация, която ще бъде приета утре.

В първата си изява в НДК премиерът Бойко Борисов разказа за трудностите, които са съпътствали фокусирането на Европа към Западните Балкани.

„Накрая се съгласиха и не само се съгласиха, приеха я изключително присърце и това се дължи най-вече на канцлера на Германия г-жа Меркел, която след време не знам дали Нобелова награда ще вземе, но за Балканите мисля, че има какво да ѝ благодарим”, отбеляза премиерът.

Гърция и Македония да си стиснат ръцете в София по спора с името, призова още Борисов. Той отправи същия призив и към лидерите на Сърбия и Косово.

„В Скопие отказаха да си стиснат ръцете, тук трябва да го направят”, подчерта министър-председателят.

България успя да върне Западните Балкани в дневния ред на Европа според българските дипломати. Самото провеждане на софийската среща е успех, категорични са те.

Общата декларация, която ще бъде подписана и е съгласувана с всички държави участнички, има анекс с конкретни проекти, които ще имат отражение върху живота на обикновените хора в региона, подчерта постоянният ни представител в Европейския съюз посланик Димитър Цанчев. „Имат пряко отношение към нас, българите, и към българския бизнес, който ще може да се включи в реализацията на всички тези проекти”, смята той.

Ситуацията в региона преди година е била коренно различна, но се усеща позитивна промяна, смята посланик Ангел Ангелов, директор на дирекция „Югоизточна Европа” в МВнР. „Това, което се случва, е, че премествайки прожектора на Брюксел към Западните Балкани, ние спряхме тенденцията на евроскептицизъм в тези общества”, заяви той.

След срещата утре ще бъде подписано споразумение за финансирането на газовия интерконектор между България и Сърбия и споразумение за дигитална свързаност на Западните Балкани с останалите държави от Европейския съюз.

В столицата на две места се провеждат форуми на двете политически формирования в ЕС – дясната Европейска народна партия и Партията на европейските социалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България