Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Володимир Зеленски, Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе първия си телефонен разговор с избрания за президент на Украйна Володимир Зеленски и обяви намерението си да се срещне с него през юли в Брюксел, предаде ТАСС.

"Първият полезен телефонен разговор с избрания за президент на Украйна Володимир Зеленски се състоя. Аз го уверих в твърдата подкрепа за Украйна. Очаквам плодотворно сътрудничество на предстоящата среща на върха между ЕС и Украйна през юли", написа Туск в "Туитър".

Той проведе и последен телефонен разговор с досегашния президент Петро Порошенко и му благодари за работата му за благото на демокрацията.

"След пет години ползотворно сътрудничество разговарях и с Петро Порошенко. Оспорваните, честни и справедливи избори и мирното предаване на властта са най-доброто доказателство за напредъка на Украйна към демокрацията", похвали той досегашния президент.

Зеленски е събрал 73,22 процента от гласовете на втория тур на президентските избори в Украйна. Тези данни бяха обявени днес от Централната избирателна комисия след обработването на 100 процента от електронните протоколи на районните избирателни комисии.

Според предоставената информация противникът му - досегашният президент Петро Порошенко - е спечелил 24,45 на от гласовете. Според ЦИК над 13,5 милиона души са гласували за Зеленски и повече от 4,5 милиона за Порошенко.

Вторият тур на президентските избори в Украйна се проведе на 21 април. Встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да е не по-късно от 31 май.

Германският канцлер Ангела Меркел проведе също телефонен разговор със Зеленски, съобщи говорителката на германското правителство Улрике Демер.

"Канцлерът подчерта, че в бъдеще федералното правителство активно ще подпомага Украйна по пътя на реформите и ще подкрепя правото й на суверенитет и на териториална цялост", каза Демер.

Коментари

Задължително поле