Доналд Туск подкрепи антиправителствените протести в Полша

Снимка: Архив

В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази подкрепата си за хилядите полски граждани, които излязоха по улиците, за да протестират срещу плана на правителството да се ограничи независимостта на съдебната система на страната, пише вестник Politico.

„Гражданите са по улиците заради тяхната изключителна загриженост за това Полша да стане по-добра страна“, коментира бившият министър-председател на страната пред полския телевизионен канал TVN24. „Призовавам държавния глава да не пренебрегва тези граждани, защото у тях има само добро“, подчерта Туск.

„Тези хора са по улиците, за да защитят свободата и независимостта на съдилищата, а управляващото мнозинство и президентът трябва да разглеждат ситуацията като възможност“, обясни Туск.

В четвъртък той поиска да се срещне с полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят притесненията на Брюксел във връзка с действията на управляващата партия „Право и справедливост“. Молбата беше отхвърлена и говорителят на Дуда отбеляза: „Няма платформа за дискутиране на вътрешните работи на Полша с председателя Туск“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа